G7'de işgalci İsrail'e kınama! "İsrail hükümeti kararını geri almalı"

G7 Dışişleri Bakanları, İsrail Maliye Bakanı (Bezalel) Smotrich'in Batı Şeria'da 5 yasa dışı yerleşim yerinin yasallaştırılacağı duyurusunu kınadı. İsrail hükümetini bu kararı geri almaya çağırdıklarını bildirdi.
G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları, İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Batı Şeria'da 5 yasa dışı yerleşim yerinin yasallaştırılacağı duyurusunu kınayarak, İsrail hükümetini bu kararı geri almaya çağırdıklarını bildirdi.

G7 Dönem Başkanı İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, Washington'daki NATO Zirvesi kapsamında bir araya geldiği belirtildi.
Açıklamada, "G7 ve AB Yüksek Temsilcisi olarak, İsrail Maliye Bakanı Smotrich'in Batı Şeria'da 5 yasa dışı yerleşim yerinin yasallaştırılacağı duyurusunu kınayan Birleşmiş Milletler (BM) ve AB'ye katılıyoruz." ifadesi kullanıldı.

İsrail hükümetinin Batı Şeria'da "devlet arazisi olduğu" bahanesiyle gasbettiği topraklara da değinilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Ayrıca İsrail hükümetinin Batı Şeria'da 1270 hektardan fazla araziyi 'devlet arazisi' olarak ilan etme kararını (Oslo Anlaşmaları'ndan bu yana en büyük arazi ilanı) ve işgal altındaki Batı Şeria'da mevcut yerleşim yerlerini 5 bin 295 yeni konutla genişletme ve 3 yeni yerleşim yeri kurma kararını da reddediyoruz. İsrail hükümetinin yerleşim programı uluslararası hukukla uyumsuzdur ve barış sürecine ters etki yapıyor."



