Tarihi zirvede Türk etkisi! Dünya Hakan Fidan'ın sözlerini manşete taşıdı! İsveç'e NATO için kırmızı çizgi çekildi
Son dakika haberi | Dünya Türkiye'nin İsveç konusunda atacağı kritik adıma kilitlendi. Litvanya'da düzenlenecek zirve için geri sayım sürerken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İsveç hakkındaki sözleri dünya gündemine manşetten giriş yaptı. Türkiye tavrını net bir şekilde ortaya koyarken, Fidan'ın sözlerinin ardından pek çok basın kuruluşu Türkiye'nin kırımızı çizgisini sayfalarına taşıdı.
İsveç'in aksine Türkiye'nin taleplerini yerine getiren Finlandiya NATO'ya üye olurken İsveç'in bu tutumu değişmeye başladı. İsveç sonunda terör örgütü destekçilerine hapis cezası öngören yasaya onay verdi.
1 Haziran'da yürürlüğe giren yasa ile terör örgütünün faaliyetlerini teşvik eden, güçlendiren veya destekleyenlere en fazla 4 yıl hapis cezası verilmenin önü açıldı.

Yasa ile Türkiye'nin taleplerini yerine getirdiğini belirten İsveç geri sayıma geçerken dünya nefesini tuttu 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi'nden çıkacak karara kilitlendi.
Ancak söz konusu yasanın uygulanmaması ve İsveç'teki skandal eylem sonrası İsveç'in üyeliği bir kez daha tehlikeye girmiş durumda.

Bu süreçte Türkiye'nin duruşunu net bir şekilde ifade eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan "Terör örgütlerinin Stockholm sokaklarında her türlü eylemi organize edebildiği bir ortamda çok olumlu bir tablo çizmemiz söz konusu değil" dedi.
"Biz Türkiye olarak zaman baskısının metot olarak kullanılmasını tasvip etmedik. Prensipli olarak konuya yaklaştık" diyen Fidan İsveç'in görevlerini yerine getirmesi halinde her türlü alternatifin mevcut olduğunun altını çizdi.
Fidan'ın açıklamaları dünya gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Pek çok ajans Fidan'ın sözlerini aboneleri ile paylaşırken The Times of Israel bu gelişmeyi "Türkiye, Kuran yakma olayının İsveç'in NATO adayı olarak güvenilirliğini baltaladığını söylüyor" başlığı ile okurlarına duyurdu.
Haberde "Türk dışişleri bakanı, Stockholm'ü provokatif eylemi engellemediği için azarladı ve 'ev ödevini tamamlarsa' ittifaka girebileceğini söyledi" ifadesine yer verildi.




