Depremden sonra ikinci tehlike: Kuraklık! Yağışlar azaldı sıcaklık arttı
Trakya'da kurak geçen mevsim nedeniyle baraj ve nehirlerdeki su oranlarında geçen yıllara göre düşüş yaşandı. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, ülke genelinde yağışların yüzde 4 azaldığını, sıcaklığın ise 2-3 santigrat arttığını belirterek, 'Son zamanlarda ülke ağır bir felaketle boğuşurken, başka doğal felaket olan kuraklıkla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz' dedi.
Ülke genelinde, yağışsız geçen kış mevsimi nedeniyle kuraklık yaşanıyor. Kuraklığın hissedildiği bölgelerden Trakya'da baraj ve nehirlerdeki su seviyelerinde ise geçen yıllara oranla ciddi düşüş yaşandı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne (DSİ) ait 14 barajda doluluk oranları, geçen yıla göre yüzde 16 düştü. Barajlar arasında Edirne'nin içme suyunun sağlandığı Süloğlu Barajı'nda yüzde 25, Altınyazı Barajı'nda yüzde 42, Kırklareli Barajı'nda yüzde 42, Kayalıköy Barajı'nda yüzde 36, Tekirdağ'ın Naipköy Barajı'nda yüzde 18, Türkmeneli Barajı'nda yüzde 23 oranındaki düşüşler dikkat çekti.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) internet sitesinde yer alan verilere göre, Kırklareli'nin Vize ilçesi sınırlarındaki Trakya'dan İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Kazandere, Pabuçdere ile Istrancalar'da geçen yıl Eylül ayında yüzde 50 olan doluluk, önemli oranda geriledi. Kazandere'nin doluluk oranı yüzde 3,42'ye, Pabuçdere'nin yüzde 7,43'e, Istrancalar'ın ise yüzde 38,17'ye düştü. İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranı, yüzde 35,38'e geriledi.

MERİÇ VE TUNCA'DA DEBİ DÜŞTÜ
Sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve yağış azlığı, Edirne'de nehirleri de etkiledi. Kentin can damarı konumundaki Tunca ve Meriç Nehri'nde önceki yılın aynı ayına göre debiler azaldı. Meriç Nehri'nde geçen yıl 266 metreküp/saniye olan debi, 84 metreküp/saniyeye; Tunca Nehri'nde ise 17 metreküp/saniyeden 7 metreküp/saniyeye düştü.



