Üniversite hayali kuran milyonlarca gencin ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) gözler şimdi de puan hesaplamalarında. Sınavın ardından öğrenciler, doğru ve yanlış cevaplarını baz alarak yaptıkları net hesaplarıyla TYT, AYT ve YDT oturumlarındaki puanlarını tahmini olarak belirlemeye çalışıyor. Peki YKS'de yapılan her net kaç puan getiriyor? İşte merak edilen puanlama sistemi...
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 21-22 Haziran tarihlerinde üç oturumda gerçekleştiriliyor. Adaylar, sınav maratonunun ardından hem doğru-yanlış sayıları hem de Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) üzerinden puan hesaplamalarına başladı. Peki, YKS netleri nasıl hesaplanır? OBP puanlara nasıl eklenir? Yerleştirme puanı nasıl ortaya çıkar?
Doğru ve Yanlışlardan Net Hesaplaması
YKS'de puanlama sürecinin ilk adımı, her testte verilen doğru ve yanlış yanıtların değerlendirilmesiyle başlıyor. Her dört yanlış bir doğruyu götürdüğü için, doğru sayısından yanlışların dörtte biri çıkarılıyor ve adayın o testteki neti ortaya çıkıyor. Bu sistem; TYT, AYT ve YDT oturumlarının tamamı için geçerli.
TYT, AYT ve YDT: Her Oturumun Soru Sayısı ve Süresi Farklı
YKS üç ayrı oturumda yapılıyor:
TYT: 120 soru, 165 dakika
AYT: 160 soru, 180 dakika
YDT: 80 soru, 120 dakika
Sınav puanlarının hesaplanabilmesi için adayların TYT'de Türkçe ya da Temel Matematik testlerinden en az 0,5 ham puan almaları gerekiyor. Bu şart sağlanmazsa AYT veya YDT oturumlarına girilmiş olsa bile puanlar geçersiz sayılıyor.
Standart Puan ve Ağırlıklı Katkılar Nasıl Hesaplanıyor?
Netlerin belirlenmesinin ardından ÖSYM, her test için Türkiye genelindeki tüm adayların sonuçlarına göre ortalama ve standart sapma değerleri hesaplar. Bu istatistikler sayesinde, adaylara ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar verilir.
Bu puanlar daha sonra aşağıdaki tabloya göre ağırlıklandırılır:
TYT Puan Türünde Testlerin Ağırlıkları:
Türkçe: %33
Temel Matematik: %33
Sosyal Bilgiler: %17
Fen Bilimleri: %17