Sahurda ne yediğiniz gün boyunca enerjinizi ve susuzluk seviyenizi doğrudan etkiliyor. Ramazan ayı boyunca sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak, oruç tutan bireyler için hayati öneme sahip. Gün boyu süren açlığın ardından iftar öğününü bilinçli bir şekilde planlamak, mide rahatsızlıklarının önüne geçiyor. Uzmanlar, iftarda da mideyi yormayacak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.
Tok Kalmak İçin Sahurda Ne Yemeli?
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, sahur ve iftarı ağır gıdalardan arındırılmış bir şekilde yapılması gerektiğini belirtiyor. Özellikle işlenmiş gıdalardan, sahurda ve iftarda hazır yiyeceklerden uzak durmanızı tavsiye ediyor.
Hamur İşinden Uzak Durulmalı
Sahuru atlamamamız gerektiğini vurgulayan Demir, "Sahur bizim için çok önemli bir öğün. Nasıl ki günün içerisinde kahvaltımız çok önemli, sahur da bizim için çok çok önemli. Çünkü sahurda aldığımız yiyecekler gün içerisinde bize enerji verecektir, bizi zinde tutacaktır." dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı, sahurda kaçınılması gereken besinlerle ilgili önerilerde bulundu.
"Sahurda yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmanızı öneririm. Çünkü bunlar gün içerisinde kan şekerimizi düzensiz arttıracak ve sonrasında da düzensiz insülin salgılanmasına neden olarak reaktif hipoglisemi dediğimiz yemek sonrası şeker düşüşünü yaşatacaktır.