Geçtiğimiz yıl 117 yaşında hayata veda eden Maria Branyas Morera, dünyanın en yaşlı insanı olarak tarihe geçti. İspanya'nın Katalonya bölgesinde yaşamını sürdüren Branyas'ın genetik yapısı, metabolizması ve yaşam tarzı bilim insanlarının yakın incelemesine konu oldu. Araştırmalar, sağlıklı bağırsak mikrobiyomundan genetik korumaya kadar pek çok unsurun, bu olağanüstü ömrün arkasında rol oynadığını ortaya koydu. Dr. Joseph Salhab, Branyas'ın beslenmesindeki tek bir ürüne dikkat çekti.
GÜNDE 3 KEZ O BESİNİ TÜKETTİ
ABD doğumlu İspanyol kadın Maria Branyas Morera, 117 yaşına kadar yaşamasıyla tarihe geçti. Sigara ve alkol kullanmayan, kırsal bölgede yaşayan ve Akdeniz tipi beslenmeyi benimseyen Morera'nın hayatında öne çıkan bir detay vardı. Dr. Joseph Salhab, o besine dikkat çekti.
Cell Reports Medicine dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, araştırmacılar, Morera'nın vefatının ardından kan, tükürük ve genom analizleri yaparak yaşam tarzını mercek altına aldı. Elde edilen bulgular, yoğurdun uzun yaşamla doğrudan ilişkili olabileceğini ortaya koydu. Branyas Morera, her gün üç porsiyon yoğurt tüketiyordu.
KOLON KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Gastroenterolog Dr. Joseph Salhab, yaptığı açıklamada yoğurdun bağırsak sağlığını desteklediğini ve kolon kanseri riskini azalttığını belirtti. Salhab, "Bu kadın 117 yaşına kadar yaşadı ve bilim insanları günde üç öğün yediği bir yiyecekle ilgilendiler. Yoğurt, sizi sonsuza dek yaşatacak sihirli bir hap değil, ancak araştırmalar, yiyebileceğiniz en koruyucu yiyeceklerden biri olduğunu gösteriyor." dedi.