Rusya-Ukrayna çatışmaları sürüyor! 4 şehirde ilhak riski: Transdinyester meselesi gündeme gelecek

Ukrayna’nın başlattığı Örümcek Ağı operasyonunun ardından Rusya da iki gündür Kiev ve Harkov şehirlerine aralıksız saldırılarını sürdürüyor. İki ülke İstanbul’da gerçekleşen barış müzakereleri sürecinde esir takası anlaşmalarıyla süreci ilerletmeye yönelik adımlar atsa da bölgede artan çatışmalar endişelendiren boyuta ulaştı. A Haber’de Satır Arası programına katılan Gazeteci Mete Sohtaoğlu Rusya'nın Transdinyester meselesini gündeme getireceğini belirterek "Rusya Odessa’yı da alacak şekilde Karadeniz’e Ukrayna’ya kapatabilir. Rusya’nın istediği Sumi, Harkov, Harkiv, Çernigiv’i alarak ilhak etmek." dedi. Sohtaoğlu Putin'in Zelenskiy'i devirmek için tüm gücünü kullanacağını ve İstanbul'daki barış sürecini sürdüreceğini ifade etti. Akademisyen Dr. Cihan Günyel ise Rusya'nın nükleer silah kullanımına ilişkin "Yüzde 100 kullanmazlar diyemeyiz. Savaşın kendisi konvansiyonel olarak değişiyor." dedi.
Rusya ve Ukrayna arasında yıllardan süren savaş İstanbul'da kurulan diplomasi masasıyla uzlaşılmaya çalışırsa da savaşın seyri her geçen gün farklı bir boyut kazanıyor. 1 Haziran'da Ukrayna'nın Örümcek Ağı operasyonu başlatmasıyla Rusya'nın bir çok bölgesi bombalandı. Rusya 2 gündür Ukrayna'ya saldırılarını sürdürürken, beklenen olası misilleme hamlesine başlayacak mı? Putin kara harekatı hazırlığında mı?, Gerçekleşen karşılıklı saldırıların son durumu nedir? A Haber'de Satır Arası programına konuk olan Gazeteci Mete Sohtaoğlu ve Akademisyen Dr. Cihan Günyel önemli değerlendirmelerde bulundu.
"RUSYA BEKLENEN MİSİLLEMESİNE BAŞLAMADI"
Mete Sohtaoğlu:Rusya'nın tam kapsamlı bir misilleme yapması durumunda çok ince ayrımlar var örneğin Ukrayna içerisine baktığımız zaman misilleme dediğimiz saldırılarda Rusya genelde enerji elektrik altyapısı, kanalizasyon idari ve kamu binaları olduğu için Kiev'in hükümet binanın alanlarına vuruyor. Burada ince ayrımlar dediğim husus Ukrayna'nın batısında NATO'nun eğittiği ve kurduğu Ukrayna askerinin eğitim yaptığı kamplar var. Batının verdiği bir çok füzenin depolar da noktada. Rusya'nın bu noktaları vurursa NATO ile ilgili kapsamlı bir savaşın hazırlıklarını yapıyor diyebiliriz fakat öyle bir alan vurulmadı.
A Haber - Ekran Görüntüsü
SUMİ VE HARKOV'DA SALDIRILAR ARTABİLİR
2025'in sonbahar ayında ve 2026'ya kadar konuşacağımız bölgeler. Burada Rusya, Ukrayna içerisinde tampon bölge oluşturmaya çalışıyor. Tahminlerime göre 30 kilometrelik Belarus sınırından başlayacak şekilde ve şu an var olan cephelerde 30 km ilerleyecek şekilde daha da ilerisi 2026'da Dinyeper Nehri'nin doğusu tamamen ya da bir kısmını ilhak edecek şekilde ilerlemenin ilk adımları. Harkov, Çernigiv, Sumi bölgelerine saldırı düzenlenmesini amacı Rusya topraklarının karşısında Kursk var. Ukrayna Ordusu bu noktaya sızmaya çalışıyor. Ukrayna'nın buradaki amacı ise NATO'nun ateş gücünden faydalanıp topraklarını korumak. Rusya, NATO güçlerini kendine ne kadar çekebilirse o ateş gücünden korunacağını düşünüyor. Sumi ve Harkov'a daha şiddetli saldırılar bekleniyor.
A Haber - Ekran Görüntüsü
"ZELENSKİY İSTİFA ETTİRİLEBİLİR"
Rusya, Dinyeper Nehri'ne yaklaştıkça ki Kiev'de bir yönetim değişikliğini isteyecektir. Ukrayna içerisinde milis güçleri Zelenski'nin masaya oturması meselesinde Rusya'ya en ufak bir taviz vermesi halinden potansiyel olarak rahatsızlar. Zelenskiy'nin ABD'ye olan yakınlığını düşündüğümüz zaman Kiev'de bir yolsuzluk, kamu fonlarının harcamasının gerekli yerlere aktarılmaması, savunma bütçesinin kötüye kullanımı gibi Zelenskiy'e el çektirilebilir. Silahlı gruplar taviz verilmesi durumunda anlaşma ya da mutabakat zemini durumunda Zelenskiy'e müdahale etme, görevden istifa ettirme gibi durum ihtimali var.






