Şam yönetiminden "temizlik" operasyonu: Ya entegrasyon ya operasyon!
Suriye sahasında kirli planlar bozuluyor, Halep'te teröre yolun sonu görünüyor. Şam yönetimi düğmeye bastı, PKK/YPG'nin sözde mevzilerini meşru hedef ilan etti. A Haber’de konuşan uzmanlar, örgütün köşeye sıkıştığını vurgularken “Çözülme Halep’ten başladı, sırada Deyrizor ve Rakka var” mesajı verdi. Gazeteci Mete Sohtaoğlu, Halep'ten kaçmaya başlayan teröristlere ilişkin çarpıcı bir açıklamada bulunarak örgütün güvenli çıkış için koridor pazarlığına oturduğu bilgisini verdi.
Suriye sahasında dengeler yeniden kuruluyor. Şam yönetimi, terör örgütü PKK/YPG'nin ana gövdesini oluşturduğu SDG'ye tanınan sürenin dolmasıyla birlikte Halep'teki terör mevzilerini "meşru hedef" ilan etti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen "Gereğini yaparız" mesajlarının ardından, bölgedeki kritik süreç A Haber canlı yayınında masaya yatırıldı.
İşte Suriye'deki son gelişmeler ve uzmanların A Haber canlı yayınındaki değerlendirmeleri;
CANLI ANLATIM
SDG'NİN ELİ DARALDI, KAÇIŞTAN BAŞKA YOL YOK!
Suriye’nin on yıllık iç savaşın ardından yeni bir döneme evrildiğini belirten Dr. Canan Tercan, Ahmed Şahra yönetiminin kazandığı meşruiyete vurgu yaptı:
"Suriye’nin devletleşme sürecine son bir yıldır şahit oluyoruz. Birleşmiş Milletler tanıdı, ABD meşruiyetini verdi, Fransa ve Rusya ile ilişkiler normalleşti. Eskiden terörist olarak algılanan Ahmed Şahra artık resmi bir devlet başkanı olarak yurt dışında ağırlanıyor. Bu iki mahalledeki (Şeyh Maksut ve Eşrefiye) ayaklanmanın çok fazla büyüyeceğini zannediyorum çünkü Suriye artık terör üretmek zorunda kalan o eski coğrafyadan çıkıyor."
"10 MART MUTABAKATI TERÖRÜN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ"
Terör örgütü PKK/YPG’nin (SDG) 10 aydır entegrasyon sürecini bilerek sabote ettiğini ifade eden Tercan, Beyaz Saray’dan gelen açıklamayı "manşet" olarak nitelendirdi:
"10 ay boyunca SDG’nin ikna olmadığını gördük. Bu süreç aslında iyi oldu çünkü SDG’nin terör üreten bir örgüt olduğu tüm dünyaya kanıtlanmış oldu. Beyaz Saray’ın 'Suriye terörizm için üs haline gelmemeli' açıklaması bu sürecin en mühim noktasıdır. Eğer Trump önümüzdeki günlerde çıkıp PKK/YPG için 'terör örgütü' ifadesini kullanırsa bu şaşırtıcı olmayacaktır."
"İSRAİL TERÖR ÖRGÜTÜNÜ MAŞA OLARAK KULLANIYOR"
Bölgedeki çatışmaların arkasındaki İsrail etkisine değinen Dr. Tercan, Tel Aviv’in "böl-parçala-yönet" taktiğini deşifre etti:
"İsrail, SDG’nin kurucu ve besleyen unsurlarından biridir. Üniter yapıya ulaşmamış, normalleşmemiş bir Suriye istiyorlar. SDG’nin ortadan kalkması demek, İsrail’in Suriye’yi kolayca manipüle edememesi demek. İsrail, terör örgütünü Golan Tepeleri üzerindeki hakimiyetini güçlendirmek için bir maşa olarak kullanıyor. SDG’nin tasfiyesi, ondan beslenen kartellerin de tasfiyesi anlamına geliyor."
"TÜRKİYE'NİN MÜDAHALESİ MEŞRUDUR"
Suriye ordusunun operasyonları yönetebilecek güçte olduğunu ancak ihtiyaç halinde Türkiye’nin meşru müdahale hakkının saklı olduğunu belirten Tercan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Suriye hükümeti Türkiye’den askeri eğitim, mühimmat ve silahlı destek talebinde bulundu ve bu talep Birleşmiş Milletler’de reddedilmedi. Bu, onaylandığı anlamına gelir. Dolayısıyla Türkiye’nin buraya müdahalesi meşrudur. Şu an için ordu bu olayları organize edebilecek güçte. Terör örgütünün önünde iki seçenek var: Ya masaya oturup entegre olacaklar ya da silahlı müdahale ile tasfiye edilecekler. Gelinen noktada artık halk ağzıyla söylersek 'kendi bilirler' evresindeler."
YA ENTEGRASYON YA OPERASYON!
Operasyonun başlangıç noktası olarak seçilen mahallelerin stratejik önemine dikkat çeken Arslan, şunları söyledi:
"Terör örgütünün bu bölgelerden çekilmesi lazım. Çevreden çekilmesi için Halep’in içine girmek son derece kolay olur. Eşrefiye Mahallesi hem Türkiye’ye karşı hem de Halep’e karşı terör üretiyordu. Bu mahallenin seçilmiş olması en önemli özelliklerden biri. Periferiyi (çevreyi) halletmeden Halep’in içerisine giremezsiniz."
"SURİYE MİLLİ ORDUSU BİR BALYOZ GİBİ KAFALARINA İNEBİLİR"
Suriye’deki yeni düzenin ve Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) potansiyel gücünün altını çizen Prof. Dr. Arslan, şu ifadeleri kullandı:
"Suriye Milli Ordusu henüz harekatın içerisine tam anlamıyla girmedi. Suriye yeni bir dünya düzeninin içerisinde yeni bir düzene girdi. 'Entegrasyon mu olmalı birleşme mi olmalı?' laflarıyla kafa karıştırmaya gerek yok. Suriye Milli Ordusu, bir satranç tahtası gibi kuzeyden konsantrik bir şekilde sokulduğu takdirde bu iş sona erer. SMO, adeta bir balyoz gibi kafalarına indiği takdirde bir daha toparlanamazlar."
"BU PROJE İSRAİL’E DEVREDİLMİŞ OLABİLİR"
Bölgedeki İsrail etkisine ve terör örgütüyle olan ilişkisine değinen Arslan, projenin arka planını deşifre etti:
"Bu projenin sanki İsrail’e devredilmiş olma ihtimali çok yüksek. Tabii İsrail çok temkinli ifade ediyor. Şam yönetiminden 800 kilometrekarelik bir alanı alarak Dürzi koridoruyla birleşmek istiyorlar. İsrail bir hesap içerisindedir. Amerikalıların da kelime oyunlarına girmeye başladığını görüyoruz."
"SURİYE İLE LİBYA BENZERİ DENİZ YETKİ ANLAŞMASI ŞART"
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarları ve Suriye ile olan ilişkileri için ezber bozan bir teklif sunan Esat Arslan, şu öneride bulundu:
"Suriye ile Deniz Yetki Anlaşması yapılmasının şart olduğunu ifade etmek istiyorum. Aynen Libya benzeri gibi. Karşılıklı kıyılar esasına dayalı bir anlaşma yaparak Suriye PKK uydu devletçiği üzerinden yürütülen planın denizden de kesilmesi gerekiyor. Bu teklifi çok önemsiyorum."
"SURİYE ARAP CUMHURİYETİ İSMİNE LAYIK BİR BÜTÜNLÜK SAĞLANMALI"
Sözlerini net bir uyarıyla tamamlayan Arslan, terör örgütü için yolun sonunun göründüğünü belirtti:
"Türkiye açıkça söyledi: Ya entegrasyon ya operasyon! İşte operasyonu gördüler. Entegrasyon, Suriye Arap Cumhuriyeti ismine layık bir şekilde, bütünlük içerisinde sağlanmalıdır. Terör örgütü ya Suriye ordusuna katılacak ya da operasyonlarla yok edilecek. Başka bir seçenek kalmamıştır."
PKK/YPG'NİN HEDEFİ KAÇIŞ KORİDORU
Suriye’nin Halep kentinde Eşrefiye ve Maksudiye mahallelerinde teröristlerle Suriye ordusu arasında başlayan çatışmalar devam ediyor. Bölgeden gelen son bilgilerde Eşrefiye teröristlerden tamamen temizlenirken Halep Valisi’nden de örgütün kaçmaya başladığı açıklaması geldi.
Son olarak konuya ilişkin A Haber’de son gelişmeleri aktaran Gazeteci Mete Sohtaoğlu, teröristlerin arabulucularla Suriye İç Güvenlik Teşkilatı'nın A1 timlerinden can güvenliği isteyerek güvenli koridor talebinde bulunduğunu aktardı. Sohtaoğlu, konuya ilişkin konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi:
“TERÖRİSTLER ARABULUCULARLA KORİDOR TALEP EDİYOR”
“Biraz önce, aldığım bir bilgi, bir koridor, açılması konusunda, Suriye İç Güvenlik Teşkilatı'nın A1 timlerine, örgüt bazı arabulucularla bir talepte bulunuyor. Bir insani koridor mu demek lazım? Ya da örgüt militanlarının herhalde, evet bu daha doğru, örgüt militanlarının çıkışı için Halep vilayetinden bir pazarlığa örgüt oturmuş durumda ve muhtemelen operasyonun ilerleyeceği Şeyh Maksud'a vardığı zaman da örgütün bu merkezden örgütün bulunduğu diğer alanlara, transferi konusunda can güvenlikleri meselesinde bir garanti isteyerek muhtemelen örgüt Şeyh Maksud'u da, boşaltacak gibi gözüküyor.
AŞİRETLER YPG’YE İSYAN BAYRAĞI AÇTI
"Güvenli bir koridor talep ediyorlar. Bir de şunu özellikle söyleyeyim; yayının başında, teslim olan YPG'lilerin görüntüleri sıradan görüntüler değil. Onları esir alanlar Bakara aşireti. Bakara aşireti daha önce Şeyh Maksud ve Eşrefiye'de Esad rejimi zamanından beri örgütle yan yana olan aşiretlerdi. İlk defa bugün hem örgüte karşı hem YPG'ye karşı bir isyan bayrağı açtılar. Bu, yayının ilerleyen dakikalarında Suriye'nin genelini konuşacağımız meseleler için en önemli dinamiklerden bir tanesi."
21 TERÖRİSTİN TESLİM OLMA ANLARI PAYLAŞILDI
"Suriye'deki ilk yansıması bu. Hem burayı, bunları yakaladılar hem de bu alanları Suriye ordusunun güvenlik güçlerinin girebileceği şekilde teslim ettiler. Şu an saf değiştirmiş kelimesi tam olarak oturuyor. Yani Bakara aşireti Eşrefiye bölgesinde, saf değiştirerek Suriye ordusu iç güvenlik güçlerinin tarafına geçti silahlı güçleriyle ve şu an örgüt militanlarını da yakalayıp, şu an benim, bildiğim burada 21 kişi var. Bu örgüt militanlarını da teslim ettiler.”