İBB davasında kritik ara karar! Mahkemeden jammer ve Sayıştay kararı
İBB'ye yönelik yolsuzluk davasında aralarında görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu 414 sanığın yargılandığı davada mahkemenin ara kararının ayrıntıları ortaya çıktı. Mahkeme, İBB'deki jammer cihazı, Sayıştay raporları ve güvenlik tedbirlerine ilişkin kritik bilgi ve belgelerin dosyaya kazandırılması için peş peşe müzekkere yazılmasına karar verdi.
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nin açıkladığı ara karar, İBB'ye yönelik yolsuzluk davasında yeni bir sürecin kapısını araladı. Mahkeme, dosyadaki delillerin güçlendirilmesi amacıyla çok sayıda kurumdan bilgi ve belge talep ederken, dikkat çeken başlıklardan biri de kamuoyunda tartışma konusu olan jammer cihazı oldu.
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi ara kararında, tutuklanmasının ardından Beyoğlu Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan İnan Güney, eski İSFALT Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karataş, Kültür AŞ Plan ve Organizasyon Müdürlüğü Şefi Metin Bal, İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Seyfullah Demirel, eski Medya AŞ çalışanı Ceyda Kıryak ve İBB Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay'ın tahliye gerekçesine yer verdi. Bu sanıkların tutuklulukta geçirdikleri sürenin, üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetinin, bu aşamada tutukluluktan beklenen menfaatin adli kontrol tedbiriyle sağlanabileceğinin, mevcut delil durumu ve bir kısım sanıkların dosyaya yansıyan sağlık durumlarının birlikte değerlendirildiğini belirten mahkeme, tutuklama tedbirinin bu aşamada ölçülü olmayacağını kaydetti. Mahkeme, bu gerekçelerle 6 sanığın tahliyesine karar vererek, haklarında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.
İBB HAKKINDAKİ SAYIŞTAY RAPORLARI İSTENDİ
Mahkeme, tüm sanıklar yönünden HTS kayıtlarının ham halinin dosyaya gönderilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına, 2014 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkında alınan tüm Sayıştay raporlarının istenilmesine karar vererek, sanık Naim Erol Özgüner hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 'Kişisel verilerin kaydedilmesi' ile 'Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme' suçlarından suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
JAMMER CİHAZINI KİMLER KULLANABİLİR?
Yargılamaya konu olan jammer cihazının İBB envanterine kayıtlı olup olmadığının bildirilmesi için İBB'ye müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğüne de müzekkere yazılarak kimlerin jammer kullanabileceği hususunun bildirilmesini istedi. Mahkeme, İBB ve iştiraklerine müzekkere yazılarak dosya kapsamındaki sanıkların çalıştıkları dönemlere ilişkin bilgilerin gönderilmesine karar verdi. İstanbul Valiliğine müzekkere yazılarak sanık Ekrem İmamoğlu'na uygulanacak güvenlik tedbirlerine ilişkin yazılan yazıların bir örneğinin gönderilmesini hükmeden mahkeme, sanıklar hakkında tutukluluk incelemesinin 6 Ağustos'ta dosya üzerinden değerlendirilmesini kararlaştırdı. Duruşma ise 17 Ağustos'ta görülmeye devam edecek.