Başkan Erdoğan Blinken'ı kabul etti! Suriye zirvesinde teröre net mesaj
Başkan Erdoğan başta olmak üzere Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suriye'deki gelişmelere ilişkin yoğun diplomatik temaslarını sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Ankara-Washington masasında Suriye'deki gelişmeler yer alacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Esenboğa Havalimanı’nda kabul etti. Görüşmede Başkan Erdoğan PKK ve uzantılarına karşı önleyici tedbirler alınacağı vurgularken Türkiye’nin en başından beri Suriye’nin toprak bütünlüğünün, birliğinin ve üniter yapısının korunmasından yana olduğunu belirtti.
Türkiye'nin desteğiyle SMO tarafından başlatılan "Özgürlük Şafağı" operasyonları kapsamında Suriye'deki terör yuvaları arındırıldı.
Başkan Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabulünde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri ikili ilişkileri, Suriye'deki son gelişmeler, küresel ve bölgesel konular ele alındı.
Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için Türkiye'nin gayretlerinin yeni dönemde de devam edeceğini ifade etti.
SURİYE'NİN YENİDEN İMARINA VURGU
Erdoğan, Türkiye'nin en başından beri Suriye'nin toprak bütünlüğünün, birliğinin ve üniter yapısının korunmasından yana olduğunu, Suriye'deki kurumların ihyası ve yeniden imarı noktasında uluslararası toplumun birlikte çalışması gerektiğini belirtti.
TERÖR KARŞI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALACAĞIZ
Başkan Erdoğan, Suriye'de faaliyet gösteren ve Türkiye için tehdit kaynağı olan, PKK/PYD/YPG ile DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere tüm terörist yapılanmalara karşı Türkiye'nin öncelikle kendi milli güvenliği için önleyici tedbirler alacağını, DEAŞ ile göğüs göğüse mücadele etmiş tek NATO ülkesi olarak, PKK ve uzantılarının sahadaki durumu fırsata çevirme gayretini engelleyeceğini, DEAŞ ile mücadelede zafiyet oluşmasına da asla müsaade etmeyeceğini söyledi.
Kabulde Başkan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan eşlik etti.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suriye'deki gelişmelere ilişkin yoğun diplomatik temaslarını sürdürüyor. Açıklamalar nezdinde Türkiye'nin Suriye'de kalıcı istikrarın tesisi için Suriye halkına destek verileceği vurgulanıyor.
BLINKEN ANKARA'DA
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek için Ankara'ya geldi.
Blinken ve beraberindeki heyet Ankara'a Esenboğa Havalimanı'na indi. Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, Dışişleri Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Michael Goldman'ın ve birçok sayıda yetkili karşıladı.
GÖRÜŞME 1 SAAT SÜRDÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Esenboğa Havalimanı'nda kabul etti. Esenboğa Havalimanı'nda basına kapalı gerçekleşen kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Büyükelçi Hasan Doğan ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.
Başkan Erdoğan'ın Blinken ile 22.00'da başlayan görüşmesi 23.00'da sona erdi.
BLINKEN'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Somali ile Etiyopya arasındaki anlaşmanın sağlanmasındaki rolü dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür etti.
ABD DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakan Antony Blinken'ı Ankara'da kabulüne ilişkin, görüşmede "ABD ile Türkiye arasındaki güçlü bölgesel işbirliği" ile "Suriye'deki siyasi geçiş sürecini destekleme" konusundaki başlıkların ele alındığını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Blinken arasındaki görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
SURİYE'DE İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERİLMELİ
Açıklamada, "Bakan Blinken, güçlü ABD-Türkiye bölgesel işbirliği ile Suriyelilerin liderliğinde ve Suriyelilere ait hesap verebilir ve kapsayıcı bir hükümete siyasi geçişi destekleme konusundaki ortak çıkarlarımızı ele aldı." ifadesine yer verildi. Görüşmede Suriye'deki tüm aktörlerin insan haklarına saygı göstermesi, uluslararası insancıl hukuka bağlı kalınması ve siviller ile azınlık gruplara mensup kişilerin korunması gerektiğinin ele alındığı belirtildi.
Açıklamada, Blinken'ın, Suriye'de yerlerinden edilmiş kişilere yardım ulaştırılmasının ve DEAŞ karşıtı koalisyonun görevini sürdürmesinin önemine dikkati çektiği bildirildi. Bakan Blinken'ın ayrıca, Gazze'de ateşkes anlaşmasının acilen sonuçlandırılmasının gerektiği hususundaki görüşlerini de dile getirdiği kaydedildi.
"PKK, TÜRKİYE İÇİN BİR TEHDİT"
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye yapacağı ziyaret hakkında konuştu. Blinken, "Suriye'de terörle mücadele Erdoğan ile görüşeceğimiz konulardan biri. PKK, Türkiye için tehdit fakat yeni çatışmalara yol açmaktan kaçınmalıyız. Suriye'de yeniden DEAŞ'ın ortaya çıkmasını engellemek zorundayız" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suriye'deki son gelişmeler üzerine 7 ve 10 Aralık'ta telefonda görüşmüştü.
AB'DEN KRİTİK ZİYARET
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, gelecek hafta başında Suriye'deki gelişmeleri ele almak amacıyla Türkiye'yi ziyaret edeceğini, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceğini duyurdu.