Gözler saat 18.57'de! Türkiye'de 81 ilde dev deprem tatbikatı! Telefonlara o mesaj gelecek... Deprem anında ne yapmalı? AFAD Başkanı açıkladı

Türkiye genelinde ilk kez uygulanacak "Çök Kapan Tututn" tatbikatı bugün saat 18.57'de tüm illerde gerçekleşecek. Tatbikatta "AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök kapan tutun tatbikatı yapılmaktadır." mesajı telefonlara gelecek ve tüm televizyon ve radyolarda bu ibare yer alacak. AFAD Başkanı Yunus Sezer A Haber ekranlarına konuk olarak "ÇOK-KAPAN-TUTUN" tatbikatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Peki deprem tatbikatında ne yapmak gerekiyor? Bugün saat 18.57'de ne olacak? İşte detaylar...
AFAD Başkanı Yunus Sezer A Haber ekranlarına konuk olarak "ÇOK-KAPAN-TUTUN" tatbikatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sezer, A Haber muhabiri Murat Sekban'ın sorularını yanıtladı.

AFAD Başkanı Yunus Sezer'in açıklamarında şu ifadeler yer aldı:
"Burası malumunuz deprem ülkesi ve bizim 3 tane büyük fay zonumuz var. 485 tane aktif fay hattımız var. Bu fay hatları ülkenin her yerinden geçiyor. Bunların da 5 ve üzerinde deprem üretme potansiyeli var. Dolayısıyla da biz burada bütün ülke olarak afetler ülkesinde olduğumuzun farkında olmamız ve buna hazırlıklı olmamız lazım. Bugünkü tatbikatın amacı da bu hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Hazır mıyız bunlara, deprem öncesinde, anında ve sonrasında ne yapmamız ne gerekiyor, bunları bir vesileyle hem anlatmak hem de bilgilerimizi yenilemek ve doğru davranış şekillerinin oturmasını sağlamak.
Geçen yıl bizim eğitim yılımızdı. 51 milyona ulaştık ve afet farkındalığını anlattık. Bu sene tatbikat yılımız. Tatbikat yılında da 54 bin 302 hedefimiz vardı, şu an itibariyle 94 bin 200 hedefimizi gerçekleştirmiş ve tatbikat yapmış durumdayız.

BU TATBİKATLAR BİZE NE KAZANDIRIYOR?
Öncelikle eğitimlerle elde ettiğimiz bilgileri tatbik etmemizi, davranış haline getirmemizi sağlıyor. Tatbikatlarda eksiklerimizi görüyoruz. Sahada ne ile karşılaşıyorsak onu bir kazanım olarak daha sonraki dönemlerde de afetlerde tatbik etmek üzere kendi üzerimize alıyoruz.
Yıl boyunca 81 ilimizde il ve bölge tatbikatları gerçekleştirdik. 40 ülkenin katılımıyla uluslararası bir tatbikat gerçekleştirdik.
Aynı zamanda tematik tatbikatlar da ortaya koyduk.

















