A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
06 Aralık 2025, Cumartesi
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Türkiye dahil 8 ülkenin Dışişleri’nden İsrail’in işgal planına tepki Beyin yakan soru! Otobüs hangi yöne gidiyor? Sadece yüzde 2’lik kesim biliyor Sadece bir bardak! Yaşam kalitenizi anında artıracak: Herkesin mutfağında var Taşacak Bu Deniz Mikail kim? Rami Narin kaç yaşında, nereli? Hangi dizilerde oynadı? Mahkemeden Ekrem İmamoğlu kararı! Tahliye talebi reddedildi Başkan Erdoğan’dan Kadın Zirvesi programı öncesi stantlara ziyaret! O ilçede yaşayanlar dikkat! 10 saatlik kesinti olacak: İşte BEDAŞ-AYEDAŞ güncel liste Adli emanetten silahları çalan katipten pes dedirten ifade: İntihar etmek için aldım
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Gündem Haberleri Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

Giriş: 05.11.2020 00:54 Güncelleme: 05.11.2020 01:02
Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

İzmir'deki depremde Rıza Bey ve Doğanlar apartmanlarının ortaya çıkan gerçekleri Türkiye'yi şoke etti. Rıza Bey ve Doğanlar apartmanları için yıllar önce 'tehlikeli' raporu hazırlandığı ancak Bayraklı Belediyesi tarafından bir işlem uygulanmaması tepki çekti.

MUHAMMED UZUN / SABAH

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğünde depremde 114 kişi hayatını kaybetti. Depremde; Bayraklı Belediyesi'nin 2012 ve 2018 yıllarında çürük raporu verdiği iki binada 53 kişi hayatını kaybetmesi dikkat çekiyor.

BAYRAKLI BELEDİYESİ 8 SENE ÖNCE RIZA BEY APARTMANI İÇİN RAPOR HAZIRLADI

Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin 25 Nisan 2012 tarihinde hazırlandığı raporda, Rıza Bey Apartmanı'nda oturmanın riskli ve tehlikeli olduğuna dikkat çekildi. Bayraklı Belediyesi; 8 sene boyunca Rıza Bey Apartmanı'nı tahliye etmedi. Depremde Rıza Bey Apartmanı'nda 37 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi sağ çıktı.

Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

BAYRAKLI BELEDİYESİ 2 SENE ÖNCE DOĞANLAR APARTMANI İÇİN RAPOR HAZIRLADI

Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin 27 Şubat 2018 tarihli raporunda; Doğanlar Apartmanı'nda oturmanın riskli ve tehlikeli olduğuna dikkat çekildi. Bayraklı Belediyesi; 2 sene boyunca Doğanlar Apartmanı'nda hiçbir işlem yapmadı ve bina tahliye edilmedi. Doğanlar Apartmanı'nda 14 kişi hayatını kaybederken, 15 kişi binadan çıktı ya da kurtarıldı.

Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

BAYRAKLI BELEDİYESİ 10 SENE BOUYUNCA İŞLEM YAPMADI

Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin 21 Eylül 2010 tarihli raporunda, Karagül Apartmanı'nın depreme karşı riskli durumda olduğuna dikkat çekildi. Bayraklı Belediyesi; 10 sene boyunca Karagül Apartmanı'nı tahliye etmedi. Karagül Apartmanı'nı sakinlerinin tamamının tahliyesinin ardından beş dakika içerisinde bina tamamen çöktü.

"İLÇE BELEDİYESİNİN 'BU BİNANIZ TEHLİKELİ OLABİLİR' DEMEK İDARİ SORUMLULUĞUN GEREĞİ DEĞİL..."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Büyükşehir Belediyesi Kanunu çerçevesinde ilçe belediyelerinin acil yıkılması gereken binaların tespiti ve yıkma konusunda yetkili olduğunu belirterek, "İlçe belediyesinin) sadece bir şekilde 'Bu binanız tehlikeli olabilir' demek idari sorumluluğun gereği değil.." ifadelerini kullandı.

"İLÇE BELEDİYELERİ ACİL YIKILMASI GEREKEN BİNALARIN TESPİTİ VE YIKMA KONUSUNDA YETKİLİ…"

Vedad Gürgen'in A Haber Televizyonu'nda yaptığı açıklama şöyle:

"Öncelikle böyle bir enkaz başında bunu söylemek de bana rahatsızlık veriyor. Şimdi kentsel dönüşümle ilgili kanunun çıkma tarihi 2012. 2012 yılında çıkmış olan bir kanundan bahsediyoruz, bizim Bakanlığımızın kuruluşu da 2011."

"Bu sürecin içerisinde şunları çok doğru bulmuyorum: Yani burada kimin yetkisi, kimin sorumluluğu, o ona yazdı, bu buna gönderdi değil de genel çerçeveyi şöyle söylemek lazım: Bu topyekun bir sorumluluk, ama Büyükşehir Belediyesi Kanunu çerçevesinde ilçe belediyeleri afet riski altındaki binaların yıkılması gereken, acil yıkılması gereken binaların tespiti ve yıkma konusunda yetkili."

Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

"İLÇE BELEDİYELERİ YETERSİZ KALIYORSA BÜYÜKŞEHİR'DEN DESTEK ALMALI"

"Eğer bu konuda büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri yetersiz kalıyorsa yine Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre Büyükşehir'den destek almaları da söz konusu, kanun bunu da emrediyor.."

"İLÇE BELEDİYELERİN ELEKTRİK, SU, DOĞAL GAZ, NE VARSA KESTİRİP HEMEN YIKTIRMALARI DA GEREKİYOR"

"Şimdi biz birkaç gündür sahada bu enkaz kaldırma çalışmalarını yapıyoruz, Büyükşehir'in burada muazzam bir ekibi sahada yıkım yapan, her türlü lojistik desteği, makine, ekipman bunlar da var, yani burada yeterli kapasite var. Ama bu da olmadığı zaman gerekirse yerel yönetimler bu işleri üstlenemediyse, yapamadıysa bunları her taraftan talep etme hakları da var, valilikten de var, ama bir taraftan da İmar Kanunu var, İmar Kanunu uyarınca da ilçe belediyelerin yıkılacak derecedeki tehlikeli binaları hemen mühürleyip, elektrik, su, doğal gaz, ne varsa kestirip hemen yıktırmaları da gerekiyor bu da aynı zamanda bir sorumluluk.."

"İLÇE BELEDİYELERİ BİNA SAHİPLERİNE 'BİNANIZ RİSKLİDİR' RAPORUNU İVEDİLİKLE TEBLİĞ ETMELİ"

"Öbür taraftan 6306 sayılı kanun çerçevesinde vatandaş eğer riskli yapı tespitini yaptırdıysa ve bunlarda tapuya şerh edildiyse 'Binanız risklidir' diye kendilerine ivedilikle tebligatların yapılması gerekiyor, bunları da ilçe belediyeleri yürütüyor bu arada…"

Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

"KOLLUK GÜÇLERİ KULLANARAK ELEKTRİĞİN, SUYUN, GAZININ KESİLİP BİNALARIN YIKILMASI LAZIM"

"Dediğim o başarılı birçok dönüşüm projesi de bu sayede oldu. Eğer buna rağmen yıkılamıyorsa, belediye, ilçe belediyesi yıkamıyorsa, Büyükşehir Belediyesi yıkamıyorsa o zaman zor kullanarak, kuvvet kullanarak, kolluk güçleri kullanarak elektriğinin, suyunun, gazının kesilip bu binaların tahliye edilip buraların yıkılması lazım"

"Ama şunu söylüyorum: Yani burada yazı yazmak yani bunları tartışmaktan daha ziyade hepimizin görev ve sorumluluğu bu. Burada nasıl herkes bir araya gelip bir enkaz üzerinde can havliyle çalışıyorsa bu işler olmadan önce bu işleri yapmamız lazım, yıkımlar olmadan önce bu dönüşümleri gerçekleştirmek lazım.."

"'BU BİNANIZ TEHLİKELİ OLABİLİR' DEMEK İDARİ SORUMLULUĞUN GEREĞİ DEĞİL"

"Hani benim de basından okuduğum kadarıyla 2010 yılında belediyenin yaptığı güzel bir çalışma var ilk tespitler yapılmış anlaşılan. Yapılan bu tespitlerin sonucunda anlaşılan vatandaşlara da tebligatta bulunmuş, ama bunların ilgili idaresi tarafından, belediyesi tarafından da takip edilmesi lazım. Yoksa sadece bir şekilde 'Bu binanız tehlikeli olabilir' demek idari sorumluluğun gereği değil. Ama dediğim gibi topyekun çözülmesi gereken bir problem bunları ilçe, büyükşehir, bakanlık, merkez teşkilat herkes beraber bu işi çözmemiz lazım. Bu acıları daha fazla yaşamayalım ne olursunuz."

BAYRAKLI BELEDİYESİ, 8 SENE ÖNCE RIZA BEY APARTMANI'NDA OTURMANIN RİSKLİ VE TEHLİKELİ OLDUĞUNA İLİŞKİN RAPOR HAZIRLADI!

Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin 25 Nisan 2012 tarihinde hazırlandığı raporda, Rıza Bey Apartmanı'nda oturmanın riskli ve tehlikeli olduğuna dikkat çekildi.

'AĞIR ÇIKMALAR RİSKLİ'

Raporda; binaya ilişkin tespitler şöyle sıralandı:

"Her katta yapılan ölçümler betonarme projesi ile karşılaştırıldığında, sıklaştırma bölgelerinde sıklaştırma olmadığı gözlenmiştir. Zemin katta dükkânlar ve ağır çıkmalar olduğu tespit edilmiştir. Bu ağır çıkmalar bina için risk teşkil etmektedir.

2005'teki deprem sonrasında kolon giriş bağlantı noktalarında çatlaklar oluşmuş ve buraların epoksiyle tamir edildiği gözlenmiştir.

Merdiven boşluğunda tesisattan kaynaklanan rutubetlenme olduğu tespit edilmiştir.

Beton sınıfı C15 ile C17 arasındaki seviyede.

Binanın temel alanının bulunduğu bölgede zemin etüdü yapılması gerekir. Zeminsel sıkıntı varsa bu sıkıntının ortadan kaldırılması yapının güvenliği açısından önemli.

Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

"BETON KALİTESİ DÜŞÜK"

Raporun 'sonuç' bölümünde şöyle deniliyor:
"Yapınız beton kalitesinin düşük olması, düz demir kullanılması, etriye aralıklarının düzensiz ve kolon kiriş bağlantılarında etriye sıklaştırılmasının yapılmaması deprem riski açısından önem arz etmektedir.

Bu nedenlerden dolayı, zemin etüt raporu hazırlandıktan sonra 2007 deprem yönetmeliğine göre performans analizinin yapılmasının yapınız açısından iyi olacağı düşünülmektedir. Bu sebeple, gerekli ortak kararı almanız durumunda Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulama Merkezi ile irtibata geçerek zemin etüdü ile beraber performans analizi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz."

BAYRAKLI BELEDİYESİ, 2 SENE ÖNCE DOĞANLAR APARTMANI'NDA OTURMANIN RİSKLİ VE TEHLİKELİ OLDUĞUNA İLİŞKİN RAPOR HAZIRLADI!

Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin 27 Şubat 2018 tarihli raporunda; Doğanlar Apartmanı'nda oturmanın riskli ve tehlikeli olduğuna dikkat çekildi.

"ZEMİNDE SIVILAŞMA VAR"

Raporda şöyle denildi:

"Depremler ve zemindeki sıvılaşmadan kaynaklı olarak zemin kattaki dükkanlarda kapı sıkışması ve deformasyon; dükkan zeminlerinde bombeleşmeler, birinci kat balkonlarında gözle görülecek seviyede sehim, ayrılma ve deformasyon, iki bina arasındaki deprem dilatasyon derzinde deformasyon, kopma, dökülmeler, dış cephede sıva çatlağı ve dökülmeler tespit edildi. Bazı kolonların birleşme noktalarında sıkılaşma var."

"RİSK UNSURLARI VAR, YAPI TEHLİKEDE"

Raporun sonuç bölümünde ise şöyle denildi:

"Yukarıda belirtmiş olduğumuz risk unsurları yapı güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Bu nedenle, 2007 deprem yönetmeliğine göre binanızda belirlenen risklerin yapı açısından tehlikeli bir durum olup olmadığının netleşmesi için, performans analizinin ve zemin etüt çalışmasının yapılmasının yapınız açısından iyi olacağı düşünülmektedir.

Bu sebeple, 6306 sayılı kanun gereği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetki verdiği kurum ve kuruluşlara giderek binanızın risk tespitini yaptırmanızı ve gerekli tedbirlerin alınmasını tavsiye ediyoruz."

Çürük raporu verilen 2 binada İzmir depreminde 53 kişi hayatını kaybetti! Bayraklı Belediyesi yetkilileri hesap verecek mi?

"KARAGÜL APARTMANI'NDA DEPREMDE HASAR GÖREBİLME RİSKİ ARTMAKTADIR"

Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin 21 Eylül 2010 tarihli raporunda, Karagül Apartmanı'nın depreme karşı riskli durumda olduğuna dikkat çekildi.

Raporda şöyle deniliyor:

"Her iki blokta yapıların çok katlı olması, ağır çıkmaların varlığı, zemin kat yüksekliklerinin fazla olması, temel tipinin uygulandığı dönemdeki deprem yönetmeliğine göre yapılmış olması, zemin yapısının bu bölgede zayıf kabul edilmesi gibi nedenlerle binanın depremde hasar görebilme riski artmaktadır. Zemin yapısı göz önünde bulundurulduğunda özellikle zemin üzerindeki 1. katlardaki pencere kenarındaki çatlaklar göze çarpıyor. Bu çatlakların zemin etüdü de yapılarak ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir. 1. katta köşe daire salonunda balkon kısmında giriş katın altındaki duvarda diyagonal çatlaklar oluşmuş, bir kısım çatlak kirişe doğru uzanmıştır."

Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
TÜRK TELEKOM REKLAM
O pozisyon maça damga vurdu! Yüksel Yıldırım: Puanımız çalındı | Saran’dan TFF’ye acil toplantı çağrısı
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • Beyin yakan soru! Otobüs hangi yöne gidiyor? Sadece yüzde 2’lik kesim biliyor
  • Sadece bir bardak! Yaşam kalitenizi anında artıracak: Herkesin mutfağında var
  • Taşacak Bu Deniz Mikail kim? Rami Narin kaç yaşında, nereli? Hangi dizilerde oynadı?
  • O ilçede yaşayanlar dikkat! 10 saatlik kesinti olacak: İşte BEDAŞ-AYEDAŞ güncel liste
  • UFC 323 programı: İbo Aslan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?
  • Mars’ta yaşamın bedeli! Daha hızlı yaşlanacaklar: O değişim şart
  • Hafta sonu sınav var mı? 6-7 Aralık’ta hangi sınavlar yapılacak? ÖSYM, AÖF…
  • Kararan silikon nasıl temizlenir? Banyo ve mutfak silikonlarını bembeyaz yapan 3 formül
  • Pegasus’tan 9 euro’ya yurt dışı fırsatı! Biletler nasıl alınır, şartları neler?
  • Gözaltına alınan spikerler: Hande Sarıoğlu, Ela Rümeysa Cebeci, Meltem Acet kimdir?
  • Cloudflare çöktü mü, sorun ne? Cloudflare nedir, ne işe yarar?
  • 5 Aralık TV yayın akışı: Bu akşam Taşacak Bu Deniz var mı, Eleni diziden ayrıldı mı?
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS