Milli Eğitim Bakanı Selçuk: e-denklik modülünü hayata geçirmiş bulunuyoruz
Denklik işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin saklandığı e-denklik modülü, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katıldığı toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, e-denklik modülünün, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından UNICEF'in katkılarıyla 2020 yılının ilk yenilikçi icraatlarından biri olarak uygulamaya konulduğunu açıkladı. Selçuk, 9 Aralık 2019 tarihinde kurulumu tamamlanan modül ile ilgili Ankara'da ve yurt dışında Almanya, Kosova ve Azerbaycan'da bir haftalık pilot uygulamalar yapıldığını aktardı.

"RANDEVU TARİHİ VE SAATİNDE..."
e-denklik modülünün şu anda Ankara, İstanbul ve Bursa'da, yurt dışında ise Berlin, Bakü ve Kosova'da sorunsuz olarak kullanılmaya başlandı. Bu uygulamalar kapsamında 81 il merkezinde ve 86 ilçe merkezi çalışanlarına denklik yönetmeliği ve e-denklik modülü eğitimleri verileceği duyuruldu. Denklik işlemlerinde başvurular "edenklik.meb.gov.tr" adresinden yapılıp, ilgili sayfadan "online başvuru" bölümünden işlem basamakları takip edilerek mevcut olan öğrenim belgeleri sisteme yüklenmesiyle gerçekleştirilecek. Böylece denklik başvurusunda bulunan kişiler, kendi seçmiş oldukları denklik merkezi, randevu tarihi ve saatinde sisteme girmiş oldukları belgelerin orijinalleri ile ilgili denklik merkezine giderek en kısa sürede denklik işlemlerini gerçekleştirecek. e-denklik sistemi ile başvuruda bulunan kişilerin denklik işlemlerini kendi bulundukları yerden veya cep telefonlarından yapabilmelerini sağlamak amaçlanıyor. Böylelikle de zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesi hedefleniyor.

"BÜTÜN BİLEŞENLERİMİZİN HER BİRİSİNİN..."
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakanlık olarak yeni bir çalışmanın içinde olduklarını belirtti. Selçuk, "Tarih akarken, zaman değişirken, zamanın ruhunun gerektirdiği birtakım atılımları yapmak ödevlerimiz arasında. Bugün MEB, her iş ve işleminin otomasyona yönelmesinde her uygulamasının bir şekilde robotik uygulamalarla, yapay zekayla, makine öğrenmesiyle ilişkilendirilmesine önem veriyor. Çünkü çok büyük bir sisteme sahibiz. Çok yönlü eğitim faaliyetlerimiz var. Bütün bileşenlerimizin her birisinin, birbiriyle ilişkisinin çeşitli matrisler üzerinde ele alınabilmesi ve buradan politika önerileri çıkması, karar destek sistemleri vasıtasıyla MEB'in politikalarının daha büyük bir şekilde yapılabilirliği açısından bu hususlar önemli. Bu zaman diliminde sadece denklikle ilgili bir çabamız yok elbette. MEB'in bütün süreçleriyle ilgili olarak çalışmalarımız var. Yürüyen çalışmaları bütün öğretim daireleri ve diğer birimlerimiz açısından da bu inovasyona dahil etmekle meşgulüz" ifadelerini kullandı.


