Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi! 

Geleneksel lezzetlerin vazgeçilmezi lahana sarması, özellikle güveçte yapıldığında enfes bir tat sunuyor. Ancak mükemmel sonuçlar elde etmek için belirli püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Doğru teknikler ve köylülerin yıllardır kuşaktan kuşağa aktardığı pişirme yöntemiyle, kalem gibi lahana sarması yapmak hiç de karmaşık değil. İşte tüm püf noktalar...

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan lahana sarması, özellikle soğuk kış günlerinde sıcak bir güveç içinde pişirildiğinde damakları şenlendiren bir ziyafete dönüşür. Ancak güveçte lahana sarması yaparken özen gösterilmesi gereken bazı önemli detaylar bulunuyor. İşte şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi...

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

Güveçte lahana sarması, Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri olarak sofralarda yerini alıyor. Bu keyifli yemeği mükemmel bir şekilde hazırlamak için dikkat edilmesi gereken 10 önemli püf noktası bulunuyor:

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

Lahanaların Hazırlığı: Lahanaların yapraklarını iyice ayırıp yıkadıktan sonra kaynar suya atarak yaprakları yumuşatın.

Damarları Çıkarma: Yaprakların ortasındaki kalın damarları çıkararak sarmaların içini daha kolay doldurun.

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

Pirinçin Hazırlığı: Dolma harcı için kullanılacak pirinci önceden yıkayıp suyunu süzdürün.

Baharatlar: Dolma harcına ekleyeceğiniz baharatları özenle seçerek, lezzeti zenginleştirin. Nane, kekik, karabiber ve pul biber gibi baharatlar tercih edilebilir.

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

Kıyma Kavurma: Dolma harcına koyacağınız kıymayı önceden kavurarak lezzetini artırın.

Sarma Tekniği: Lahanaları sararken, yaprak kenarlarını içe doğru katlayarak daha sıkı bir sarma yapabilirsiniz.

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

Güveçin Hazırlığı: Güveçin içini yağlayarak, sarmaların yapışmasını engelleyin.

Ara Malzemeler: Lahanaları güvece dizmeden önce aralara domates ve biber dilimleri yerleştirerek lezzeti artırabilirsiniz.

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

Pişirme Aşaması: Güveçin kapağını kapatmadan önce alüminyum folyo ile örtmek, daha hızlı pişmelerini sağlar.

Su Miktarı: Güveçin içine konulan su miktarını lahana sarmalarının üzerini geçmeyecek şekilde ayarlayarak lezzeti muhafaza edin.

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

GÜVEÇTE LAHANA SARMASININ TARİFİ

MALZEMELER

1 adet beyaz ya da karalahana

300 gr bıçak kıyma

4 adet az yağlı kemik

1 çorba kaşığı domates salçası

1 su bardağı bulgur

1 adet kuru soğan

1 adet domates

1 demet maydanoz

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı tuz

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

ÜZERİ İÇİN

Yarım çay bardağı nar ekşisi

2 diş sarımsak

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 çay kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı kuru nane

Bir tutam tuz

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

LAHANA SARMASININ YAPILIŞI

Lahanalar sarılacak boyutta dileğe göre kesilir, sıcak suda haşlanır ve bir süzgeç içerisine alınır. İç harcını hazırlamak için derin bir kaba yıkanan bulgurlar koyulur. Sırasıyla baharatlar, salça, ince doğranmış maydanoz ve küçük küçük doğranmış domates eklenerek karıştırılır. Daha sonra yağ ve nar ekşisi eklenerek karıştırmaya devam edilir.

Suyu süzülmek için kenara alınan lahanalar, hazırlanan harç ile çok kalın olmayacak şekilde tek tek sarılır. Sarılan lahanalar tencereye konulmadan önce tencerenin alt kısmına kemikler dizilir. Daha sonra üzerine lahanalar sırasıyla yerleştirilir. Sarma işlemi bittikten sonra artan lahanalarla tencereye dizilen sarmaların üzeri örtülür.

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Şef elinden çıkmış gibi lezzetli ve nizamlı sarma tarifi!

ÜZERİ İÇİN

1 su bardağı suyun içerisinde salça eritilir ve içine küçük küçük doğranan sarımsaklar eklenir. Salçalı suyla karışan sarımsaklar, tenceredeki lahanaların üzerinde gezdirilir. Son olarak lahanaların tam hizasında olacak şekilde kaynar su ilave edilir. Sarmaların üzeri açılmaması için düz bir servis tabağı ile kapatılır. Tencere bir iki taşım kaynayana kadar harlı ateşte, tencere kaynadıktan sonraysa kısık ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. Nar ekşili lahana sarması piştikten sonra servise hazır hale getirilir.