Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

A Haber ekibi, iftar sofralarında farklı lezzetler denemek isteyenler için mutfağa girdi. Ustasından lezzet tüyolarını öğrendi. İşte hem iftarda hem de sahurda tüketilebilecek kuymak tarifi...

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Bugün sizlere hem iftarda hem de sahurda yenilebilecek lezzetli bir kuymak tarifi vereceğiz.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Kuymak denilince akla gelen isimlerden Şef-İşletmeci Serhat Kasap, kuymak tarifinin püf noktalarını A Haber'de anlattı.

İşte o açıklamalardan satır başları ve kuymak tarifi yapılışı;

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

HEM SAHURDA HEM İFTARDA

Kuymak bence Ramazan ayının olmazsa olmazıdır. Hem iftarda hem sahurda her an yenilebilir.


Sahurda yersek tok tutar iftarda yersek sahur yaptırmaz sahurda da susatmaz rahatça yiyebiliriz.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Malzemelerimiz tabii ki Karadeniz tereyağı orijinal olacak yoksa boş yere uğraşmayalım. Çifte kavrulmuş mısır unumuz var. Bir de olmazsa olmazımız peynirimiz var.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Bu ne peyniri diye sormayın üç çeşit karışık peynirim var. Ama evlerde yapılmak için kolot ve çeçili karıştırabilirler.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Bir de kaynar suyumuz var olmazsa olmaz.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Tereyağını iki kibrit kutusu kadar atıyoruz. 3 kişilik bir kuymak için. Tereyağı tamamen eriyecek ondan sonra mısır unumuzu atacağız.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Mısır ununu da biraz helva kıvamında kavurduktan sonra bir bardak sıcak su ama bakın lütfen kaynar su olsun. Soğuk su olmayacak.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Mısır unu da bir dolu dolu yemek kaşığı ama bir buçuk da olur bu kişinin kendisine kalmış.

Biraz kavuracağız. Tamamen helva kıvamına getiriyoruz. Önemli olan hem uzayacak hem yumuşak duracak kıvamını bozmayacak.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Suyunu koyduktan sonra altını kısıyoruz. Yavaş olsun bizim olsun.

Sonra peynirini atıyoruz. 200-220 gram. Yaparken evde rondodan geçirerek atarsalar çok farkını görecekler.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Harç gibi karıştırıyoruz. Parça parça görünüm olmayacak çarşaf gibi görünecek.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Bunu sade de yemeyebilirler. Evde ne var et sote var yap bir kuymak et sotenin altına beğendi gibi dök efsane oluyor.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Üstüne köfte de koyabiliriz.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?

Osmanlı'dan günümüze gelen miras....

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Bol sütlü, fıstıklı... İster vişneli, ister narlı her daim Ramazan sofralarının baş tacı.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Gül, Türk kültüründe her yerdedir. Vazoda konsolun üzerinde, sevgiliye giden buketin içinde bazen bir şarkıda bazen de bir yol kenarında ve Osmanlı'nın aşında. İlk güllacın 15. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Mısır nişastasından yapılan yufkalar havayla temas edip kuruduğu için halk bu yufkaları gül suyu, süt ve şekerle ıslatıp yerdi.

Daha sonra ise bu lezzet saray mutfağına girerek padişahın gözde tatlısı oldu.

ASIL İSMİ GÜLLÜ AŞ

Asıl ismi güllü aş olan tatlı, zaman içinde güllaça dönüştü.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Eski zamanlarda güllaç yapımına 3 İhlas 1 Fatiha okunarak başlanırmış.

Kim bilir belkide bu yüzden neşeli iftar sofralarının kapanışı güllaçla oluyor.

Peki lezzetini anlatmakla bitiremeyeceğimiz bu tatlı nasıl yapılıyor? Püf noktaları neler?

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

İŞTE EKŞİ MAYALI RAMAZAN PİDESİ TARİFİ

Peki iftar sofralarının vazgeçilmezi Ramazan pidesi nasıl yapılır?

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

A Haber muhabiri Hande Bayraktar detayları aktardı. Şef İbrahim Dinç pide yapılışının tarifini ve püf noktalarını anlattı.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Üstelik dışarıdan aldıklarınızdan da çok daha sağlıklı.

İşte ekşi mayalı pide tarifi...

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Hem şekeri yükseltmiyor hem de doyurucu. Ekşi mayalı Ramazan pidesi üstelik geç bayatlıyor.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Malzemeler: Tam buğday sarı un ve beyaz un. Burada yüksek proteine sahip 800 gram beyaz unumuz var. 100 gram sarı un var. 100 gram tam buğday unu var. Toplamda 1 kg.

Kuymak nasıl yapılır? İşte ustasından püf noktalarıyla uzadıkça uzayan kuymak tarifi

Un ve suyu karıştırıyoruz. Yavaş yavaş yoğuruyoruz. Toplamda 775 gram su var. Geceden yoğurup sabah mayası verilebilir.