Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Geçen yaz aylarında Marmara Bölge'sini saran müsilaj sebebiyle balık yemekte temkinli yaklaşanlara, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay'dan kafalardaki soru işaretlerini kaldıracak bir açıklama geldi. Atalay, '7 ilde neredeyse her gün balık analizi yapıldı. Bugüne kadar müsilaj kaynaklı yenmeye engel teşkil edecek veriye ulaşılmadı.' dedi.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Etkili olan yağışlarla beraber tezgahlarda balık bolluğunun görüldüğü şu günlerde çoğu vatandaş geçen aylarda Marmara Denizi'ni saran müsilaj (deniz salyası) yüzünden balık yemekte tereddüt ediyordu.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Ancak Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, balıkseverlerin içine su serpecek açıklamalarda bulundu.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Hürriyet'in haberine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nda konuşan Atalay, şu bilgileri aktardı:

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

CİDDİ TOPARLANMA GÖRDÜK

"Marmara Denizi'ndeki analizlerde son bir ayda ciddi toparlanma gördük. Hem balık yumurtalarında hem doğal canlılıkta geriye dönüş var. Dolayısıyla çok da karamsar olmamak lazım.Balık miktarında dalgalanmalar oluyor, azalmalar oluyor ama 'Nesli tamamen yok oldu' diyeceğimiz bir balık yok. Boğaz'da kılıçbalığı gözüktü.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

30 YILDIR USKUMRU GİRMİYORDU

Son 30 yıldır Marmara'ya uskumru girmiyordu, bu sene özellikle olta balıkçılarımız uskumrudan iyi para kazandı.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

DENİZANASI VAR

Balık ölümü yok, sadece denizanası var. Muhtemelen ani bir sıcaklık değişimi olan akıntı geldi, kaçamadıkları için denizanalarının ölmelerine neden oldu.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

7 İLDE HER GÜN ANALİZ

7 ilde farklı günlerde her gün neredeyse balık analizi yapıldı.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Bugüne kadar müsilaj kaynaklı yenmeye engel teşkil edecek bir veriye ulaşılmadı.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Bazı bilim insanlarımız ağır metallerden kaynaklı zehirlenmeyi sanki müsilaja bağlar gibi anlattılar, hiçbir alakası yoktu.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

PİŞMİŞ YİYİN

'İstavrit balığında bakteri var mı' derseniz, var. Yani bakteriye hayvansal hastalık olarak bakar isek bu balıklarda rahatsızlık var mı, var, ama insan gıdası olarak yani pişmiş şekilde bunu yediğiniz zaman hiçbir şey olmaz.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Dolayısıyla insan sağlığını riske atacak herhangi bir unsura rastlanmadı, rastlansa emin olun hiç tereddütsüz gereğini yaparız. Ben tereddütsüz balık yiyorum."

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

SUŞİ AÇIKLAMASI

Atalay, balıkları pişirmek gerektiğine özellikle dikkat çekti:

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

"Suşi yapmayın ama pişirip yediğiniz zaman herhangi bir sorun yok.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Suşiyi normalde de tavsiye etmiyorum. Midyeyi de ailemle birlikte gönül rahatlığıyla yiyorum ama nereden olduğunu bilmek şartıyla.

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!

Ağır metali bazı canlılarda tespit ediyoruz. Ancak hiçbiri limitin üzerinde değil."

Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!
Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!
Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!
Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!
Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!
Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!
Deniz mahsulleri severlere flaş açıklama: Onu yapmayın!