A HABER GALERİ
Meğer 1000 yıl önce yazmış! İbni-i Sina'nın şifa dağıtan tarifleri! Hastalıkları kökünden kazıyor! İşte o reçete
İbn-i Sina 1000 yıl önce yazdığı şifa reçetesi ortaya çıktı. Dünya tıp tarihine damga vuran İbn-i Sina, Batı kültüründe 'Avicenna' olarak biliniyor. 16. ve 19. yüzyıllar arasında tüm dünyanın tıbbi referans olarak benimsediği bilim insanının yıllar önce hasalıkları önlemek için hazırladığı reçeteler günümüze de ışık tutuyor. Baş ağrısından şeker hastalığına kadar birçok tavsiyeleri bulunuyor. Hangi hastalığa hangi besinin iyi geleceğinin tarifini veren İbn-i Sina'nın şifalı reçetesiyle hastalıklarınızdan eser kalmayacak. İşte, şifa kaynağı tarifler...
İbn-i Sina tavsiyeleriyle hastalıklara şifa olacak besinlerin reçetesini 1000 sene öncesinden yazmış. Hemen hemen herkesin sıklıkla yaşadığı hastalıklara verdiği reçeteler günümüze de ışık tutuyor. Şifa deposu reçetede beslenmeden uykuya, hareketten günlük yaşama kadar her konuda altın niteliğinde tavsiyeler bulunuyor. İşte, İşte İbn-i Sina'dan sık görülen hastalıkları yok edecek formülleri...
UÇUK VE MANTAR İÇİN
Uçuk çıkan bölgeye sarı terminalia tohum özü ve meyan kökü yaprağı ezilerek sürülür. Hastalıklı bölgeye sirke ve yağ da sürülür.
BAŞ AĞRISINA HACAMAT
"Ateşli baş ağrısı kandan olur. Alameti ise yüz kızarması, damarların barizleşmesi, nabız atılının büyümesidir. İlacı kan vermek ve hacamat (vücuttaki pis kanın atılması) yaptırmaktır. Alınması gereken gıda yumurta sarısı, hindiba ve sirkedir.''
CİLT SARILIĞI
Cilt rengi de sağlıklı görünüm en önemli göstergesidir. Sağlıklı ve güzel bir görünüm için cildinizin ışıl ışıl parlaması için hekimlerin hekimi İbn-i Sina besinlerden faydalanabileceğini söylüyor. Soluk cilt rengini yok eden ve cildin rengini koruyan, cilde kan veren doğal ilaçları da şöyle özetler. - Kan yapan ve çoğaltarak rengi güzelleştiren gıdalar: Nohut, rafadan yumurta, et suyu, reyhan ile reyhandan elde edilen içecek ve incir. - Kanı temizleyen gıdalar: "itrifîl-i sagîr" (yaprak) ve "helilec murebbai" (meyve bazlı jelatin). - Kanı bedene ve cilde yayarak cildin rengini güzelleştiren gıdalar: Haltit, fülfül, karanfil.
ASTIMA BAL BADEM
'Hekimlerin Piri' astım hakkında da şu şifalı bitkileri öneriyor: "Bir kimse yürürken hareketlerinde nefes darlığı ile birlikte sert sallantı ve göğsünde ağırlık varsa pişirilmiş kuru zufa otu yedirilir, ada soğanı sıyrığı (yalamtık), geven, sarı incir, kabuksuz badem ve bal ile birlikte yedirilerek içirilir. Ceviz yağı ile birlikte nohut suyu, dereotu, yedirilir ve sıcak su içirilir.''
AĞIZ KOKUSU Ağız kokusunu sakın hafife almayın. Aynı zamanda birçok hastalığın belirtisi de olan ağız kokusu oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ağız kokusunun çözümü için;
- 105 gram kabuğu soyulmuş limon - 3,5 gram kuru zencefil - 3,5 gram havlıcan - 3,5 gram karanfil - 3,5 gram hindistan cevizi - 3,5 gram sivri biber - 3,5 gram kakule - 3,5 gram tarçın - Bir miktar bal - 700 gram misk. Tüm malzemeleri macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu karışım ağız kokusunu yok etmekle kalmayacak aynı zamanda sindirim sisteminizi de rahatlatacaktır.
Badem yağı: Yolculuklarda susuzluk giderici, yumuşatıcı ve müshil olarak da bilinir.
• Karabiber: İştah açıcı, soğuk algınlığı giderici, öksürük kesici. Tam bir boğaz dostu.
• Kavun: Ödem söktürücü olarak hep maydanoz tüketilir ama kavunun hakkı yenir. Halbuki yazın çok tükettiğimiz kavun idrar-ödem söktürücüdür.
• Nar kabuğu: İshal kesici, kan kesici, tenya düşürücü.Yapılışı da basit: 100 gr. ekşi nar kabuğunu 2 litre suda kaynatın ve soğumasını bekleyin. Soğuyunca bu suyu içtiğinizde ishaliniz kesilecektir.
• Sumak: Yara tedavisinde ve ishal kesici olarak kullanılırken İbn-i Sina sumağın bal ile karıştırılarak yaralara sürülebileceğini anlatır. Yine sumak, deniz tutanlara yolculuk esnasında verilerek şikayetlerin giderilmesini de sağlar.
• Turp: Sindirim ve karaciğer tıkanıklıklarına iyi gelir. Bununla da kalmaz saç dökülmesine, sivilcelere fayda sağlayıp yara izlerini siler, öksürüğü geçirir.
• Hindiba: Göğüs sıkışmasına ve kalbe iyi gelir.