A HABER GALERİ
Göz sağlığınızı arşa çıkaracak 6 kilit besin! Çita kadar keskin görüşünüz olacak!
Beş duyu organımızın tümü, dünyayla etkileşimde kritik bir rol oynar. Ancak yapılan araştırmalar, insanların görsel algıyı en değerli duyu olarak gördüğünü ortaya koymaktadır. Gözlerimizin sağlığını korumak ve en iyi şekilde işlevlerini sürdürmelerini sağlamak için beslenme önemli bir rol oynar. Özellikle A vitamini, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve bazı mineraller göz sağlığı için hayati önem taşır.
Temel besinlerin birçoğu genel sağlığımız için faydalıdır, ancak bazıları özellikle göz sağlığını desteklemekte önemli bir rol oynar. Görüşünüzü korumak için en iyi besinleri belirlemek istiyorsanız, belirli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar vücudunuzun gözlerinizi etkili bir şekilde korumasına yardımcı olabilir. İşte çita kadar keskin gözler için yemeniz gerekenler...
HAVUÇTAN DAHA YARARLI
Uzmanlar lahana, şalgam ve ıspanak gibi koyu yapraklı yeşillikleri de göz sağlığı için en iyi yiyeceklerden biri olarak adlandırıyor. Hatta göz sağlığı konusunda lahana, havuçtan bile daha yararlı olarak yorumlanıyor. Özellikle lutein ve zeaksantin antioksidanları bakımından güçlü olan lahana göz dokusunda güneşe bağlı hasarın azaltılmasına ve yaşa bağlı göz sorunları riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor.
YUMURTA SARISI GÖZLERİMİZ İÇİN ÖNEMLİ
Yumurta sarısı, lutein olarak bilinen bir tür karotenoidin biyoyararlılığı yüksek bir besindir. Göz sağlığı için en önemli besinlerden biri olan luteinin yaşlı yetişkinlerde düşük makula pigmentini iyileştirebildiği biliniyor. Buna ek olarak çinko ve A vitaminini de içinde barındıran yumurta sarısı gözlerimiz için her bakımdan önemli besinlerden biridir.
OMEGA-3 ZENGİNİ BESİNLER
Kuruyemişler sağlıklı gözler ve görüş için mükemmel besinlerdir çünkü E vitamini, çinko ve omega-3 yağ asitleri gibi besinler açısından zengindirler. Cevizdeki E vitamini ve diğer polifenollerin inflamasyonu azaltmaya ve serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olduğu biliniyor. Aynı zamanda ceviz, retinada yüksek oranda yoğunlaşan bir mineral olan çinkoyu da sağlayarak göz sağlığını olumlu yönde etkiler.
DÜŞÜK IŞIĞA UYUM SAĞLAMAYA YARIYOR
Havuç uzun zamandır göz sağlığı için en iyi besin unvanını taşıyor. Bunun nedeni havuçların, turuncu sebzelere canlı rengini veren pigment olan beta-karoten açısından zengin olmasıdır. Havuçlar beta-karoten bakımından kesinlikle yüksektir, ancak tatlı patatesler aslında bu yararlı pigmentten daha fazlasını içerir. Bir porsiyon haşlanmış havuç 8,3 mg beta-karoten sağlarken, aynı porsiyon pişmiş tatlı patates 11,5 mg besin içerir.
Beta-karoten faydalıdır çünkü vücut onu iyi görebilmeyi sağlayan A vitaminine dönüştürür. Tatlı patateslerdeki beta-karoten, iyi görebilmenin yanı sıra gözlerimizin düşük ışığa uyum sağlamasına yardımcı da olur.
Tatlı patateslerden en fazla beta-karoten ve C vitaminini elde etmek için uzmanlar tatlı patateslerin kabuklarıyla birlikte kaynatılmasını öneriyor.
C VİTAMİNİ ZENGİNİ
Brokoli'nin göz sağlığını koruma özelliği de dahil olmak üzere sağlığa pek çok faydası vardır. Araştırmalar brokolinin yeni başlayanlar için gözlerdeki oksidatif stresi azaltan ve kataraktı önlemeye yardımcı olan bir antioksidan olan C vitamini açısından zengin olduğunu gösteriyor.
HAMİLEYKEN TÜKETİLİRSE BEBEĞİN GÖZ SAĞLIĞI DESTEKLENİR
Genellikle beyin sağlığıyla ilişkilendirilen, dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) olarak bilinen Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda göz sağlığı için de hayati öneme sahiptir ve somon balığı tam olarak bunlarla doludur.
Yağlı balıklar daha anne karnındayken bile göz sağlığına fayda sağladığı gösterilen DHA ve EPA açısından zengindir. Fetal gelişim sırasında ve yaşamın ilk birkaç gününde gözler Omega-3 yağ asitleri, özellikle DHA ile zenginleşir. Bebek bekleyen anneler hamilelik sırasında somon yiyerek bebeklerinin göz sağlığını olumlu yönde etkileyebilirler. Somonda bulunan DHA ve EPA'nın göze olan faydaları doğumdan önce görülmeye başlasa da önemi yaşam boyu devam eder.