A HABER GALERİ
Çinlilerin ölümsüzlük meyvesi! Türkiye'de yetişen bu meyve her derde deva
Asya kökenli olan ve Çin ile Kore'de oldukça popüler olan bu meyve tıpta yaygın olarak kullanılır. Türkiye'de de yetişmesine rağmen hakkettiği değeri görmeyen hünnap, sağladığı yararlar nedeniyle 'ölümsüzlük meyvesi' olarak anılır. İşte her derde deva olan hünnap meyvesinin yararları...
- 1
- 16
![Çinlilerin ölümsüzlük meyvesi! Türkiye’de yetişen bu meyve her derde deva](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/a56d3b/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/12/02/1701520221503.jpg&mw=730&l=1)
Bilimsel olarak Ziziphus jujuba olarak bilinen hünnap, binlerce yıldır yetiştirildiği Çin'e özgü küçük bir meyve veren ağaç veya çalıdır. Hünnap meyvesi genellikle kırmızı hurma, Çin hurması, Kore hurması ve Hint hurması gibi diğer isimlerle de bilinir.
- 2
- 16
![Çinlilerin ölümsüzlük meyvesi! Türkiye’de yetişen bu meyve her derde deva](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/e5c0f6/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/12/02/1701520218531.jpg&mw=730&l=1)
Meyve küçük, yuvarlak ve olgunlaştığında tipik olarak kırmızımsı kahverengidir, görünüm ve doku olarak bir hurmayı andırır. Diyetisyen Pınar Demirkaya, çeşitli kültürlerde hem mutfak hem de tıbbi amaçlar için kullanılan hünnapın insan sağlığına faydalarını anlattı.
- 3
- 16
![Çinlilerin ölümsüzlük meyvesi! Türkiye’de yetişen bu meyve her derde deva](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/f40196/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/12/02/1701520221532.jpg&mw=730&l=1)
Hünnap, C vitamini, A vitamini, potasyum ve çeşitli B vitaminleri dahil olmak üzere temel vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. Ayrıca diyet lifi de içerir.
- 4
- 16
![Çinlilerin ölümsüzlük meyvesi! Türkiye’de yetişen bu meyve her derde deva](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/90cfbb/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/12/02/1701520218030.jpg&mw=730&l=1)
Vücuttaki zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan ve potansiyel olarak kronik hastalık riskini azaltan flavonoidler ve fenolik bileşikler gibi antioksidanlar içerir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri nedeniyle geleneksel olarak bitkisel tıpta kullanılmaktadır. Rahatlamayı teşvik etmeye ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.