A HABER GALERİ
Son durum: Maske zorunluluğu kalktı mı? Okullarda, kapalı alanlarda, toplu taşımada maske yasağı ne zaman bitecek?
Maske takma zorunluluğu kapalı alanlarda devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin koca, maske zorunluluğu ile ilgili yeni kararların alınacağını duyurdu. Bu gelişmelerin ardından okullarda ve kapalı alanlarda maskenin kalkıp kalkmayacağı araştırılmaya başlandı. Bakan Koca, maske ile ilgili Bilim Kurulu toplantısını işaret etmişti. Peki, maske zorunluluğu kalktı mı? Okullarda, kapalı alanlarda, toplu taşımada maske yasağı ne zaman bitecek? İşte cevaplar...
Maske zorunluluğu kalktı mı? Okullarda, toplu taşımada ve kapalı alanlarda devam eden maske zorunluluğunun ne zaman sona ereceği merak ediliyor. Geçtiğimiz haftalarda Bilim Kurulu'nun önemli bir toplantı yapacağını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske kullanımı ile iligli de yeni kararların alınacağını açıklamıştı. Bu gelişmelerin ardından maskelerin kalkıp kalkmayacağı araştırılmaya başlandı. Peki, maske zorunluluğu kalktı mı? Okullarda, kapalı alanlarda, toplu taşımada maske yasağı ne zaman bitecek? İşte cevaplar...
MASKE ZORUNLULUĞU KALKTI MI?
Hemen şunu belirtelim ki, maske zorunluluğu ile ilgili yeni kararlar henüz açıklanmadı. Kabine Toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Başkan Erdoğan başkanlığında gerçekleşecek Kabine Toplantısı'nda maske zorunluluğunun masada olması bekleniyor. Kritik toplantının ardından Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı 27 Nisan'da yapılacak. Maske ile ilgili kararların Çarşamba günü açıklanması bekleniyor.
BAKAN KOCA'DAN MASKE AÇIKLAMASI
Bakan Koca, maske zorunluluğu ile ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl "Maskeli son yazımız olacak." dediğini hatırlatarak, "O dönem inanan çok olmamıştı. Geldiğimiz noktada bahar geldi, o yaza giriyoruz. Giresun'da da 3 ay önce hatırlarsanız, 'Sağlık Bakanınız olarak yüksek sesle ifade ediyorum; en kötü günlerimiz geride kaldı, endişe etmeyiniz, müsterih olunuz.' diye bir konuşmam olmuştu. O dönemde de özellikle arkadaşlarımız, bilim insanı arkadaşlarımız dahil olmak üzere biraz endişeyle yaklaştılar. Yine aynı şeyi söylüyorum; endişe etmeyiniz, en kötü günlerimiz geride kaldı, müsterih olun." ifadelerini kullandı.
Bilim Kurulu'nun haftaya en önemli toplantılarından birini yapacağını belirten Koca, "Özellikle maske başta olmak üzere bu anlamda alınacak önemli kararlar olacak, okullarda maske kullanımı dahil olmak üzere. Gelecek hafta çok önemli olan Bilim Kurulu'nun toplantısında ele almış olacağız." dedi.
Koca, maske uygulaması ve diğer tedbirlere ilişkin soruyu, "Özellikle maske uygulamasının yoğun uygulandığı yer okullarımız. Okullarımız başta olmak üzere maske uygulamasını da haftaya Bilim Kurulu bunu değerlendirmiş olacak. Bilim Kurulu özellikle haftaya, bugüne kadar yaptığı en önemli toplantılarından birini yapmış olacak. Bununla ilgili Bilim Kurulu sonrası zaten daha detaylı açıklamamız olacak." şeklinde cevapladı.
BAKAN KOCA: 21 İLDE YOĞUN BAKIM HASTASI YOK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgını sonrası dünya genelinde belli bir toplumsal bağışıklık olduğunu düşündüklerini söyledi. Türkiye'de son dönemlerde salgın nedeniyle yoğun bakım hastalarının sayısının azaldığını anlatan Bakan Koca, "Son dönemlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın neredeyse tamamı ileri yaş grubu ve ek hastalığı olan kişiler. Bugün itibariyle yoğun bakımda hasta bulunmayan il sayımız 21'e çıktı" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çeşitli temaslarda bulunmak üzere Adıyaman'a geldi. Bakan Koca'yı havalimanında Vali Mahmut Çuhadar, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Sağlık Müdürü Erdoğan Öz ile protokol üyeleri karşıladı. Vali Mahmut Çuhadar'ı ziyaret ederek burada kente ilişkin bilgiler alan Bakan Koca, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.
Türkiye'nin sağlık altyapısı anlamında dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu anlatan Bakan Koca, şöyle konuştu:
"Salgının günlük hayatımızdan çıktığını her fırsatta dile getiriyoruz. Artık aşımız var, ilacımız da var. Dünya genelinde belli bir toplumsal bağışıklık olduğunu düşünüyoruz. Nitekim son dönemlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın neredeyse tamamı ileri yaş grubu ve ek hastalığı olan kişiler. Bugün itibariyle yoğun bakımda hasta bulunmayan il sayımız 21'e çıktı. Bunlar arasında Adıyaman da var. Bugün Adıyaman özelinde baktığımızda dün sadece 1 yeni vaka ve 33 günde vefat yaşanmadığını söyleyebiliriz. Salgın başından bu yana hastaneye yatış ve yoğun bakıma yatışta en düşük sayıları görüyoruz. Ülkemiz genelinde gidilen olumlu gidişat Adıyaman'da da belirgin olarak hissedilmektedir. Koronavirüs süreci sağlık hizmetinin niteliği ve ulaşılabilirliği, sağlık altyapısının gücü ve sağlamlığı acısından Türkiye'nin, dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu gösterdi."
Vatandaşları hatırlatma dozlarını ihmal etmemeleri konusunda uyaran Koca, şöyle devam etti:
"Bilim Kurulu toplantısını geniş katılımlı ve yüz yüze yapmak istiyoruz. O nedenle erteledik. Geçen haftada söylemiştim; özellikle Bilim Kurulu'nda okullarda maske olmak üzere birçok konuyu değerlendirmiş olacağız. Hepimizin gördüğü gibi salgın giderek etkisini yitiriyor ve azalmış oluyor. Omicron varyantıyla birlikte hastane yükünün çok azaldığını artık biliyoruz. Bir taraftan da etkili olan aşılarımızın olduğunu biliyoruz. Türkovac aşımız da üretilmeye devam ediliyor. Herhangi bir tedarik sorunun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle bu dönemde vatandaşlarımızın hele belli bir yaş üzeri olan ve belli risk altında olan vatandaşlarımızın asla ve asla hatırlatma dozlarını ihmal etmemeleri gerekiyor.
Salgın bitiyor, artık aşıya da ihtiyaç kalmadı gibi düşünmemeliyiz. Aşılı olan vatandaşlarımızın özellikle akciğer enfeksiyonunun daha az olduğunu hatta akciğere inmediğini biliyoruz. Turkovac'da özellikle Omicron varyantına önemli oranda etkili olduğunu tekrar tekrar söylemek istiyorum. Bu anlamda güvenle rahatla herkesin kullanması gerektiğinin altını çiziyorum. Bu süreçte özellikle ilk pikten sonra şu an Türkiye'de hastane yükünün en az olduğu dönemi yaşıyoruz. Bu son derece önemli halen Avrupa'da birçok ülkede vaka sayılarını ve hastane yükünü hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin bu geldiği noktayı önemli buluyorum."
KOVİD-19 SALGININDA VAKA SAYISI DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Aydın, AA muhabirine, düşük vefat sayısı, yüksek aşılama oranıyla Türkiye'nin salgın sürecini başarıyla yönettiğini kaydetti.
Hastanelerde neredeyse vaka kalmadığını belirten Aydın, "Geldiğimiz bugünlerde vaka pozitifliği giderek aşağıya düşüyor ve hastalar da çok azaldı ama halen pandemi devam ediyor." dedi.
Aydın, yeni varyantların Omicron üzerinden geliştiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:
"Omicron, eski Alfa, Beta, Delta gibi varyantlardan çok farklı, çok fazla değişim yapmış ve bu değişimle bulaşıcılığını artırmış ama hastalık oluşturma potansiyelini azaltmış. Yeni BA.2, BA.1, XE varyantlarını duyduğumuzda, bunların Omicron üzerinde geliştiğini söylememiz gerekiyor. Dolayısıyla da oluşan yeni varyantlar daha hızlı bulaşma potansiyeline sahip oluyorlar ama daha öldürücü değiller. Pandemide sona doğru gittiğimizi söylemek buralarda mümkün. Bu başarıda aşıların çok büyük bir önemi var. Toplumun aşılanması ve hızlı bulaşan Omicron varyantıyla pandeminin sonuna doğru yaklaşıyoruz."
"UMARIM ÖNÜMÜZDEKİ KIŞA DAHA İYİ KOŞULLARDA GİRECEĞİZ"
Pandemiden kurtulmayı istisnasız herkesin istediğini dile getiren Aydın, açık alanda maske mecburiyetinin kaldırıldığını ancak yine de kalabalık ortamlarda ve havalandırması yetersiz kapalı çalışma alanlarında takılması önerisinde bulundu.
Aydın, havanın ısınmasıyla açık alana daha çok çıkılmaya başlandığını anımsatarak, şunları söyledi:
"Bu serbest ortamda mikroorganizmanın bulaşması daha da zorlaşacak, belki de önlenmiş olacak. Dolayısıyla insanların bu avantajları görüp ona uygun tedbirlerle süreci yönetmesi lazım. Dünya Sağlık Örgütü, 'Artık dünyada koronavirüs pandemisi tehlikesi geçmiştir.' anonsu yapıncaya kadar tedbirli olmak, aklımızın bir yerinde pandeminin var olduğunu düşünmek hepimizin sorumluluğudur. İnsanlarımız artık nasıl önlem alacaklarını biliyorlar. Biz bilim insanlarına, hekimlerimize inanacağız, sağlık otoritesinin verdiği önlemlere harfiyen uyacağız ve bu pandemiyle başarılı olan mücadelemiz, aynı başarıyla devam edecek ve nihayetlenecektir. Umarım önümüzdeki kışa daha iyi koşullarda gireceğiz."
Salgının, binde 1'in altında ölüm görülmesi dolayısıyla endemiye dönüştüğünü vurgulayan Aydın, "Çok düşük bir ölüm sayısına döndü ve artık ciddi hastalıklar oluşmuyor ama ölenler hala var. Bu virüs aramızda yaşıyor, virüsü birbirimize geçirmemeliyiz ve risk grubu dediğimiz, hastalıktan çok etkilenen gruba bunu bulaştırmamalıyız. Dolayısıyla tedbirlerimizi elden bırakmayacağız. İyiye doğru gittiğimiz muhakkak, virüsün zaten iyi huyluya dönüştüğünü görüyoruz fakat risk grupları için henüz bu iyiliği göremedik." değerlendirmesinde bulundu.
Aydın, merkezlerinde mart ayının son haftasında ortalama 2 bin-2 bin 500 olan günlük test sayısının bugünlerde 300-500 arasında değiştiğini ifade ederek, o dönemde yüzde 50'lerde olan pozitiflik oranının geçen hafta yüzde 10'un, bugünlerde ise yüzde 5'in altında seyrettiğini aktardı.
Uzun süredir izledikleri rakamların aşağıya doğru inmeye devam ettiğinin altını çizen Aydın, "Dolayısıyla buradan da cesaret alarak biraz müjdeleyici konuşuyoruz ama vakaların hala daha var olduğunu görüyoruz. Tedbirleri tam olarak terk etmememiz gerektiğini, öğrendiklerimizi kullanmamız gerektiğini bu rakamlardan yararlanarak söylüyorum. Türkiye'deki diğer merkezlerdeki arkadaşlarla da yaptığımız görüşmelerde, benzer rakamların seyir gösterdiğini konuşuyoruz." değerlendirmesini yaptı.