A HABER GALERİ
Son dakika: 9 gün sokağa çıkma yasağı olacak mı? Bayramda sokağa çıkma yasağı var mı?
Son dakika... Ramazan Bayramı'nda 9 gün sokağa çıkma yasağı olacak mı? Türkiye'de koronavirüsle mücadelede alınan tedbirler kapsamında geçtiğimiz gün 4 gün uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından 1-2-3 Mayıs'ta da 3 gün yasak uygulanıyor. Son günlerde en çok merak edilenlerden biri de Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı olup olmayacağı. Peki, Bayramda 9 gün sokağa çıkma yasağı olacak mı? Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı var mı?
Son dakika... Bayramda 9 günlük sokağa çıkma yasağı olacak mı? Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında 31 ilde 1-2 ve 3 Mayıs'ta sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Bu gelşmelerin ardından gözler Ramazan Bayramı'na çevrildi. Son günlerde sosyal medyada bayramda sokağa çıkma yasağı uygulanacağı iddia edildi. Peki, 9 gün sokağa çıkma yasağı olacak mı? Bayramda sokağa çıkma yasağı var mı? İşte son gelişmeler...
BAYRAMDA 9 GÜN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?
Son günlerde Ramazan Bayramı'nda 9 gün sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmayacağı yönünde paylaşımlar yapılıyor. Ancak konu ile ilgili resmi açıklama yapılmadı. Bayramda sokağa çıkma yasağı olup olmayacağı yönünde açıklama geldiğinde haberimizin içeriğinde yer alacak.
Bakanlıkların ayrı ayrı hazırladığı normalleşme planı, 100 günlük icraat programına benzer şekilde ülke geneline, sektörlere ve illere yönelik yol haritasını içerecek.
Hürriyet'in haberine göre; Başkan Erdoğan'ın açıklayacağı planın tüm uygulama aşamaları takvime bağlanacak. Bu dönemde öncelik ekonomiye, ticarete, turizme ve gıdaya verilecek.
BAYRAMIN SON İKİ GÜNÜ BELLİ DEĞİL
Ramazan Bayramı'nın ardından hayata geçirilmeye başlayacak planın ilk aşamasındaki uyum oranlarına ve vakaların seyrine bakılarak normalleşme adımları takvimin ikinci aşamasında genişletilecek.
Hedefe ulaşılamaması durumunda takvim ve hedefler güncellenecek. Buna göre bayram boyunca seyahat kısıtlamalarının sürmesi, cuma gibi bayram namazının da camilerde kılınmaması ve pazar gününe denk gelen Ramazan Bayramı'nın birinci günü olan 24 Mayıs'ta 31 şehirde sokağa çıkma yasağının sürmesi formülünün ağırlık kazandığı belirtiliyor. Bayramın son iki günü yasağın sürüp sürmemesi ise tartışılıyor.
TURİZM: SERTİFİKASINI ALAN OTEL AÇILABİLECEK
Normalleşmenin başlayacağı ilk sektörlerden biri turizm olacak. Kabinede gündeme gelen takvime göre Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın dünyada ilk kez uygulayacağı sertifikasyon sistemine göre otellerin sosyal mesafeye göre kademeli olarak açılması planlanıyor. Ramazan Bayramı'nın ardından daha korunaklı ve dışarıyla etkileşimi az olan otellerin öncelikli açılacağı kaydediliyor.
Otellerde bakanlığın hazırladığı kurallar listesine uygun şekilde açık büfenin yasaklanması, eğitimli personelle hizmet verilmesi, bekletmeli oda seçeneklerinin uygulanması şartı getirileceği belirtiliyor.
EĞİTİM: SINAV SENARYOLARI
Kabinede gündeme gelen bir diğer başlık da 30 Nisan'da sona erecek olan okullarda uzaktan eğitimin uzatılması oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı senaryoya göre tatil, ilk etapta mayıs sonuna kadar uzatılacak, okullar ise örgün eğitime sonbahar döneminde (eylül sonu-ekim başı) başlayacak.
Bu süreçte özellikle ortaokul ve liselere yönelik bazı branşlarda yaz aylarında telafi eğitimlerinin yapılabileceği de konuşuluyor. ÖSYM'nin yapacağı sınavların salgının seyrine göre Kurban Bayramı'nın ardından temmuz sonu ya da ağustos başında yine sosyal mesafeye ve tedbirlere uyularak yapılması öngörülüyor.
AVM'LER: ORTAK ALANLARDA HİZMET YOK
AVM'lerin vaka sayısının az olduğu şehirlerden başlanarak açılması ihtimali de değerlendiriliyor. Ancak AVM'ler açılsa dahi "yemek katı, sinema salonları, eğlence alanları, spor merkezleri ve çocuk oyun alanları" gibi kalabalık ortak kullanım alanları ilk etapta hizmet vermeyecek. Ağustos ayının sonuna kadar yerel yönetimlerce organize edilen, konser, tiyatro, şenlik, sinema gösterimi gibi etkinlikler de yapılamayacak.