A HABER GALERİ
EFES-2024'e yerli ve milli damga! Hedefler tam isabetle vuruldu | Gerçeği aratmayan tatbikat
45 ülkeden yaklaşık 11 bin personelin katılımıyla İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde gerçekleştirilen EFES-2024 Tatbikatı'nın gece ve gündüz safhası nefesleri kesiyor. Tatbikatın seçkin gözlemci günü kapsamında hedefler uzun ve orta menzilli tanksavar füzeleri, ATAK helikopterleri ile KORKUT hava savunma sisteminin de bulunduğu yerli ve milli silah sistemlerince tam isabetle vuruldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da izlediği seçkin gözlemci gününü, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile dost ve müttefik ülkelerin savunma bakanı ve genelkurmay başkanları, TSK komuta kademesi de takip etti. A Haber canlı yayınına katılan terör ve güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ da tatbikatla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'ndeki tatbikatın gece safhası, Bakan Güler ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'ın beraberlerindeki dost ve müttefik ülkelerin savunma bakanı ve genelkurmay başkanlarının yanı sıra TSK komuta kademesinin alandaki yerini almasıyla başladı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde gerçekleştirilen Efes-2024 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününe katıldı
GECE SAFHASI NEFES KESTİ
Bir senaryoyla yapılan tatbikatın gece faaliyetleri kapsamında, katılımcı ülke unsurlarından oluşan birleşik özel kuvvet timleri, denizden ve havadan sızma harekatı gerçekleştirdi.
Özel kuvvet unsurlarının bir kısmı paraşütle belirlenen alanlara inerken diğer kısmı denizden sızma harekatı yaptı.
Harekatın ardından karartma uygulayarak sahile yaklaşan gemilerin kapak açmasının ardından zırhlı araçların ve personelin kıyıya çıkmasıyla deniz piyade unsurlarının çıkarma harekatı başarıyla tamamlandı.
Bu sırada, indirme bölgesinde belirlenen hedefler, ATAK helikopterlerinin ateşiyle vuruldu. Yerli ve milli üretim cirit füzeleri ile tam isabetle gerçekleştirilen atışları, önce topçu ve havan, daha sonra ise F-16 atışları izledi.
Gece faaliyetleri kapsamında hava hücum harekatı da gerçekleştirildi. ATAK helikopterlerinin eşlik ettiği "uçan kale" olarak nitelendiren CH-47 Chinook helikopterleri, özel kuvvet unsurlarını belirlenen bölgeye indirdi.
Hava hücum harekatının başarıyla tamamlanmasının ardından muharebe arama kurtarma görevi de icra edildi.
Seçkin gözlemci günü kapsamındaki gece faaliyetleri, hava savunma silahlarının atışlarıyla tamamlandı. Atış kapsamında, yerli ve milli üretim KORKUT hava savunma sistemi, belirlenen hedefleri tam isabetle vurdu.
ÖNCEKİ TATBİKATLARDAN FARKI
EFES-2024 Tatbikatı, çeşitli operasyonlardan elde edilen tecrübelerin muharebe sahasına yansıtılması, hibrit harekat ortamının esas alınması, meskun mahal muharebeleri, Özel Kuvvetler ile gece denizden ve havadan sızma, baskın ve kritik personelin kurtarılması hususlarıyla daha önceki tatbikatlardan farklılık gösterdi.
Tatbikat kapsamında, yeni nesil Fırtına-2 ve Boran Obüsü, PARS OMTAS kuleli tekerlekli araç, araca monteli mayın tespit sistemi, KARGU hedefe yönlendirilebilen mühimmat sistemi, BAHA insansız hava aracı, TOGAN otonom döner kanatlı gözcü İHA sistemi, füzyon silah gece görüş dürbünü, MİLKAR taarruz sistemleri, C-70 termal silah nişangahı E- 60 termal silah dürbünü, A-960 gündüz görüş dürbünü, A-600 gece görüş dürbünleri, silah tespit radarı, SERHAT ve ACAR radar sistemleri, İHTAR sistemi, şişirilebilir sahte tank ve sistemler, helikopterden havadan tahliye platformu, MİKON mikro kamikaze dron, BOYGA havan mühimmatı taşıyan döner kanatlı İHA, MX-908 patlayıcı madde tespit cihazı, URGAN IP kamera sistemi, CADEX keskin nişancı tüfeği ve NIGHT FORCE ATACR silah üstü optik dürbün gibi muhtelif silah ve sistemler farklı şekillerde ve ilk defa atışlı bir tatbikatta kullanıldı.
CANLI YAYINDA NEFES KESEN GÖRÜNTÜ
EFES-2024 Seçkin Gözlemci Günü'nün gündüz safhası 30 Mayıs'ta gerçekleştiriliyor.
TSK'nın başarısı anlık, günlük değildir. Ata'dan gelme tecrübeyle her daim başarı söz konusudur. Ancak bu tatbikatın diğerlerinden farkı; yerli ve milli silahlarla neredeyse tamamının milli olduğu unsurlarla bu tatbikat yapılıyor.
DÜŞMANA KORKU SALAN TATBİKAT
Hem silahlarımız hem araç gereçlerimiz görücüye çıkıyor hem de rüştünü ispat ediyor. Bu tatbikat izleyen dostlara güven düşmanlara da büyük korku veriyor. Burada terörle mücadeleye karşı bir simülasyon gösteriliyor.
Türk ordusunun hazır ve güçlü olduğunun göstergesidir. Şu anda bu tatbikatta yapılan işlemleri biz her daim sahada yapıyoruz. Irak'ta ve Suriye'de yaptıklarımız buna ispattır.
HEDEFLER SIFIR HATAYLA VURULUYOR
Gözlemciler ve dışarından gelen ateşeler baktığı ve gördüğü an şunu çok iyi biliyorlar; Türk askeri burada ne yaptıysa gerçek muharebe sahasında aynısı uygulayacak. Tatbikat sahasında numaralandırılmış hedefler var bunlar ataklara ve diğer unsurlara koordinat şeklinde veriliyor. Diğer ülkelerde işaretlenen yerlere yakın atışlar yapıldığında şapkalar atılır ve başarı sayılır.