A HABER GALERİ
Emekliye 7.901 TL, Memura 11.848 TL MAAŞ! Yüzde 30 Zamlı maaş farkları ne zaman yatacak? Emekli Sandığı, SSK, Bağ-kur...
Zamlı maaş farkları ne zaman yatacak sorusunun cevabı arama motorlarında araştırılıyor. 2023 Ocak ayı itibarıyla belirlenen yüzde 30'luk zam oranları hesaplara yansımaya başladı. Memurlar ve memur emeklileri yüzde 16.48 oranında zamlı maaşlarını almaya başladı. Geri kalan maaş farklarının ise birkaç gün içerisinde ödenmesi bekleniyor. SSK emeklileri ise yüzde 30'luk zam oranını net bir şekilde gördü. Peki 3600 ek gösterge artışları maaşlara ne zaman yansıyacak? İşte konuya ilişkin detaylar...
6 aylık enflasyon oranı baz alınarak belirlenen yüzde 30'luk maaş artışları memur ve emeklilerin hesaplarına yansımaya başladı. Yeni zamlarla birlikte en düşük memur maaşı 11 bin 848 liraya yükselirken en düşük memur emekli aylığı ise 7 bin 901 lira oldu. Memur ve memur emeklileri 15 Ocak'ta yüzde 30'luk zamların belirli bir kısmını aldı. Geri kalan 13.52 puanlık kısmın ne zaman yatacağı merak ediliyor. Peki zamlı maaş farkları ne zaman yatacak? 3600 ek gösterge artışları maaşlara ne zaman yansıyacak?
ZAMLI MAAŞLAR HESAPLARA GEÇİYOR!
Memur ve emeklilere yapılan yüzde 30'luk zam hesaplara yatmaya başladı. Kanuna göre, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil uygulanması öngörülen yüzde 16.48 artış oranı, yüzde 13.52 puan eklenerek yüzde 30 olarak uygulanıyor.
MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN YATACAK?
Memurlar ve memur emeklileri 15 Ocak'ta toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 16.48 oranında zamlı maaşlarını almaya başladı. Kalan 13.52 puanlık kısım ise birkaç gün içinde hesaplara yatırılacak.
SSK EMEKLİLERİ NET 30 ARTIŞI GÖRDÜ
Ödeme günü gelen SSK emeklileri ise yüzde 30'luk zammı net olarak maaşlarında gördü. Emekli aylıkları Emekli Sandığı'nda her ayın 1'i ila 5'inde; SSK'lılarda 17'si ila 26'sında; Bağ-Kur'lularda ise her ayın 25'i ila 28'inde ödeniyor.
EMEKLİYE 7.901 TL, MEMURA 11.848 MAAŞ
Yeni zamlarla birlikte en düşük emekli maaşı 3 bin 500 liradan yüzde 57.14 artışla 5 bin 500 liraya çıktı. Aile yardımı ödeneği dâhil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı da 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.
Kamuda çalışan mühendisin maaşı 21 bin 295 liraya, lise mezunu teknisyenin maaşı da 13 bin 142 liraya çıktı. Araştırma görevlisinin maaşı 20 bin 139 liraya, vaizin maaşı da 16 bin 615 lira, avukat da 19 bin 968 liraya yükseldi.
3600 EK GÖSTERGE ARTIŞLARI NE ZAMAN YATACAK?
Öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri başta olmak üzere ek göstergesi 3600'e çıkartılanlar ile ek göstergesinde 600 puanlık artış yapılanlara yeni ek gösterge üzerinden aylık ödemesine 1 Şubat'ta başlanacak.
EK GÖSTERGE ARTIŞI NE KADAR OLACAK?
Yeni ek göstergenin memur maaşına etkisi sınırlı olacak. Takvim'de yer alan habere göre, ek göstergesi 600 puan artan memurların maaşları yaklaşık 190 lira artacak. Ek göstergesi 600 puan artan emeklilerin aylıklarında ise 260 lira artış olacak.
İKRAMİYELER NE KADAR ARTACAK?
Ek göstergenin 3000'den 3600'e çıkması 30 yıllık hizmeti olan memurun emekli ikramiyesinde 67 bin 200 lira, 2200'den 3600'e çıkması da 77 bin 610 lira artış getirecek.
KİMLER İKRAMİYE ARTIŞINDAN YARARLANABİLECEK?
Ek gösterge hem yeni hem mevcut memur emeklilerinin aylıklarına yansırken, ikramiye artışı için durum aynı değil. Emekli ikramiyesi, emekli aylığı bağlanan tarihteki maaş katsayısı ve ek gösterge üzerinden ödeniyor.
15 Aralık 2022-14 Ocak 2023 tarihleri arasında emekliye ayrılanların aylığı 15 Ocak 2023'ten geçerli olarak bağlanıyor. Bu nedenle bu kişilerin ikramiyeleri yeni ek gösterge üzerinden hesaplanıyor.
Önümüzdeki dönemde emekli olanlar da yeni ek göstergenin yansıtıldığı daha yüksek ikramiyeden yararlanacak.
Daha önce emekli olanların ikramiye artışından yararlanması için istisnalar var mı?
Yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilenlere, görevde iken vazife malulü haline gelerek vazife malulü aylığı bağlananlara, görevde iken ölen memur dolayısıyla ölüm aylığı bağlananlara aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden 3 ay içinde, 3 ay içinde değişiklik olmazsa takip eden 6 ay içinde emekli ikramiyesinin hesabına esas alınan katsayılarda meydana gelecek artış nedeniyle oluşacak ikramiye farkları ile, ilk mali yılın birinci (ocak) ayında katsayılar dışındaki diğer unsurlarda (ek gösterge gibi) meydana gelecek artışlardan kaynaklanan ikramiye farkları ödeniyor.
Buna göre geçen yıl yaş haddi, vazife malullüğü ve ölüm nedeniyle aylık bağlananlar ek gösterge ile oluşan ikramiye farkını alabilecek. Eğer bu kişilere geçen yılın son 6 aylık döneminde aylık bağlanmışsa, bu durumda hem yüzde 30 zamla artırılan yeni memur maaş katsayısı hem yeni ek gösterge nedeniyle oluşan ikramiye farkı verilecek.