Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki!

Giriş Tarihi:
ahaber.com.tr Haber Merkezi | AA

Terör devleti israil'in Gazze Şeridi'nde dayattığı abluka ve yürüttüğü soykırım, uluslararası toplum tarafından lanetlenmeye devam ediyor. Dün İstanbul başta olmak üzere birçok ülkede Gazze için yürüyüş ve Filistin direnişine destek gösterileri düzenlendi. Düzenlenen programlar, çarpıcı karelere sahne oldu.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 1

Dünyada milyonlarca insan, 4 kıtada siyonist İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği barbar saldırılarını bir kez daha lanetledi. Türkiye'den Fas'a, Almanya'dan Tunus'a birçok ülkenin farklı şehirlerinde yürekler Gazze için bir oldu. O gösteriler, tarihi karelere şahitlik etti.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 2

Filistin'e Destek Platformu'nu oluşturan sivil toplum kuruluşlarının, "Gazze'ye Umut Ol" sloganıyla İstanbul'da yürüyüş düzenlendi.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 3

İsrail'in, 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin'in Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırılara dikkati çekmek amacıyla düzenlenen yürüyüş, yoğun katılıma sahne oldu.

Filistin'e Destek Platformu Dönem Başkanı Mehmet Güney, Beyazıt Meydanı'ndan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne ilerleyen vatandaşlara, yürüyüş sonunda hitap etti.

Konuşmanın ardından Filistinli kız öğrenci, şair Mehmet Akif İnan'ın "Mescid-i Aksa'yı gördüm düşümde" şiirini okudu.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 4

Program, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın dua etmesiyle son buldu.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 5

Öte yandan program, Türkiye Gençlik STK'leri Platformu, Türkiye Gençlik Vakfı, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi gibi çok sayıda STK'nin ve binlerce vatandaşın katılımıyla tamamlandı.

Yürüyüş ve programa 100 binden fazla kişinin katıldığı öğrenildi.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 6

Güney Amerika ülkesi Şili'de meydanlara çıkan binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye dayattığı açlık politikasını protesto etti.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 7

Gazze'de süren gıda krizine dikkati çekmek isteyen binlerce Şili vatandaşı, ellerinde boş tencerelerle başkent Santiago'nun en büyük caddesinde yürüdü.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 8

Havanın soğuk olmasına rağmen protestoya yoğun katılım gösteren Şililer, taşıdıkları döviz ve pankartlarda "Sessizliğin seni suç ortağı yapar", "Şili açlığa sessiz kalmıyor" ve "Soykırımcılar ile onların suç ortaklarını affetme, unutturma" gibi ifadelere yer verdi.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 9

Uluslararası topluma Gazze'de yaşananlara kayıtsız kalmama çağrısı yapan eylemciler, Santiago'nun ana caddesini kırmızı, beyaz ve yeşil renklerle boyadı.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 10

Protestolar, olaysız şekilde tamamlanırken, göstericiler sıklıkla İsrail'in soykırım suçu işlediğine işaret etti.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 11

Fas'ın Tanca kentinde İsrail'in Gazze'ye dayattığı açlık politikası protesto edildi.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 12

Fas Filistin'e Destek ve Savunma Girişimi'nin çağrısıyla ülkenin kuzeyindeki Tanca kentinde düzenlenen Gazze ile dayanışma yürüyüşünde, binlerce Faslı Gazze'deki sivillerin korunmasını, İsrail'in Filistinlileri Gazze'den çıkarma planlarının engellenmesini ve İsrail'in açlık dayatmasına son verilmesini talep eden sloganlar attı.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 13

"Halk Filistin'in özgürleştirilmesini istiyor", "Ey her yerdeki özgür insanlar, Siyonizme hayır ABD'ye hayır" ve "Filistin direniyor" sloganları atan göstericiler, uluslararası toplumun Gazze'de devam eden İsrail soykırımını durdurmadaki başarısızlığını da kınadı.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 14

Tunus'ta, İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü soykırım, abluka ve açlığı kınamak ve bunların sona ermesini talep etmek amacıyla gösteri düzenlendi.

"Gazze'deki Ablukayı Kırmak İçin Mağrip Direniş Filosu", Filistin Ortak Eylem Koordinasyonu ve Tunus'taki "Ensar Filistin" Derneği tarafından düzenlenen protesto gösterisine katılan yüzlerce aktivist, Belediye Tiyatrosu önünde Gazze'de devam eden soykırımı, ablukayı ve açlığı kınayan sloganlar attı.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 15

Gösteride, "Mağrip Direniş Filosu" aktivistleri, İsrail ablukasını kırmayı amaçlayan ve Gazze'ye doğru yola çıkacak onlarca gemide binlerce aktivistin katılımını hedefleyen girişimlerini tanıtmak için bir bilgilendirme çadırı da kurdu.

"Mağrip Direniş Filosu" aktivisti Gassan el-Hanşiri, yaptığı açıklamada, "Bu, filo için ilk tanıtım ve bilgilendirme çadırı." dedi.

Hanşiri, 4 Eylül'de deniz filosuyla Gazze'ye hareket edeceklerini belirterek, "Filoya katılamayacak olanlar da dahil tüm Tunusluların her türlü destek ve yardımla yanımızda olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 16

Gösteriye katılan aktivist Nuri el-Cebeli ise Gazze'de direnişin devam ettiğini belirterek, "Arap ve İslam dünyasının özgür insanları, ateş, bombalar, açlık ve soykırıma rağmen mücadelesini devam ettiriyor." dedi.

Cebeli, bu halk hareketlerinin hükümetlere, "Ablukanın kaldırılması ve saldırıların durdurulması için daha güçlü adımlar atmaları" yönünde baskı yapmayı hedeflediğini vurguladı.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 17

Kosova'nın başkenti Priştine'de İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve işgali genişleterek kalıcı hale getirme kararı protesto edildi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen gösteriye katılan her yaştan yüzlerce Kosovalı, Priştine'nin merkezindeki Rahibe Teresa Meydanı'nı doldurdu.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 18

Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "Filistin'e özgürlük" ve "Gazze'ye özgürlük" sloganları attı.

Göstericiler, "Biz insanlığın yanındayız, soykırımı durdurun", "Size öldürmek yetmedi mi, şimdi de açlık mı? Filistin'e özgürlük!", "Gazze'deki çocuklara yönelik terörü durdurun", "Gazze, dünyanın ve insanlığın utancını gösteriyor." yazılı pankartlar da taşıdı.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 19

Alanda kurulan ekranda Gazze halkının yaşadığı acılar gösterildiği sırada çok sayıda kişinin duygusal anlar yaşadığı görüldü.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 20

Yapılan konuşmalarda Gazze'de yaşananların sona ermesi ve çocuklar mağdur olduğunda sessiz kalınmaması gerekliliğine dikkat çekildi.

Meydana büyük Filistin bayrağı serilirken, etrafına Gazze'de hayatını kaybetmiş ve açlık nedeniyle aşırı derecede zayıflamış kişilerin fotoğrafları, bayrağın üzerine oyuncaklar yerleştirildi.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 21

Yaklaşık 1 saat süren gösteri olaysız sona erdi.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 22

Almanya'nın başkenti Berlin'de Filistin'e destek amacıyla gösteri düzenlendi.

Mitte semtindeki Friedrich ve Zimmer caddelerinin kesiştiği meydanda Filistin'i desteklemek ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için 200'ün üzerinde kişi toplandı.

Göstericiler, "Gazze Şeridi'nde soykırımı durdurun", "Filistin'e özgürlük", "Yok edilmeye karşıyız", "Sizin sessizliğiniz öldürüyor" ve "Gazze'yi aç bırakmayı durdurun" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 23

İsrail aleyhine sloganların atıldığı gösteride, bu ülkeye destek veren Alman hükümeti de protesto edildi. Bazı protestocular, yanlarında getirdikleri tencere ve tavalara kaşıklarla vurarak İsrail'in insani yardım girişini engellediği Gazze'de yaşanan açlık krizine dikkati çekti.

Gösteriye katılan ve soy ismini açıklamak istemeyen Nastasja, İsrail'in yaptıkları karşısında sessiz kalmak için bir sebep olmadığını belirterek, "Hükümetimin yaptıklarını utanç verici buluyorum. Bunu destekleyemem, desteklemek istemiyorum. Sokağa çıkmalısınız." dedi.

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 24

Nastasja, Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in, Gazze Şeridi'nde kullanılabilecek silahların İsrail'e ihracatının askıya alındığını duyurmasına ilişkin olarak da, "Bu, göz boyamadır. Bence şu anda iptal edilmemiş ancak onaylanmış birçok teslimat var." yorumunu yaptı. İsrail'in Lübnan'a ve Suriye'ye de saldırdığına, oraların da bombalandığına işaret eden Nastasia, "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun Gazze'yi tamamen ilhak edeceğini duyurduğu sırada bunu oyalama olarak görüyorum." şeklinde konuştu.

"Orta Doğu'da Adil Bir Barış için Yahudi Sesi" Derneğinden Thomas da Merz'in yalan söylediğini savunarak, şunları kaydetti:

Uluslararası toplum Gazze için tek yürek! Dünyanın dört bir yanından katil İsrail'e sert tepki! 25

"Bu bir yalan çünkü sadece henüz onaylanmamış silah sevkiyatlarına artık izin verilmeyeceği söyleniyor. Ancak onaylanmış olan her şey teslim edilmeye devam edilecek. Bu ilk yalan. İkinci yalan ise sadece Gazze Şeridi'nde doğrudan kullanılacak silahların teslim edilmeyeceğidir. Peki ya Lübnan'a ve Suriye'ye atılan bombalar ne olacak? Utanç verici. Yalan üstüne yalan."