A HABER GALERİ
Tiran'da yolsuzluk iddiaları sokakları karıştırdı! Arnavutluk'ta Edi Rama hükümetine istifa çağrısı
Arnavutluk'un başkenti Tiran'da tansiyon kontrol edilemez bir şekilde yükseldi. Pazartesi akşamı hükümet binası önünde binlerce gösterici toplandı, polisle çatıştı, molotof kokteylleri atıldı ve Başbakan Edi Rama ile yardımcısı Belinda Balluku'ya yönelik istifa çağrıları duyuldu.
Tiran'da öfke patladı, sokaklar alev aldı. Arnavutluk'ta hükümetin en üst kademesine uzanan yolsuzluk iddiaları, binlerce kişiyi sokağa döktü. Başbakan Edi Rama'nın ofisinin bulunduğu hükümet binası önünde toplanan kalabalık, molotof kokteylleriyle tepki gösterirken, "istifa" sesleri başkentin dört bir yanında yankılandı.
Göstericiler, Başbakanlık binasına yönelerek "Rama istifa!", "Yolsuzluğu durdur!" gibi sloganlar eşliğinde molotof kokteylleri fırlattı. Bazı protestocular polis bariyerlerini zorladı, sokaklar duman ve öfke içinde kaldı.
BAŞBAKAN YARDIMCI BALLUKU HEDEFTE
Krizin fitilini ateşleyen gelişme, Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Belinda Balluku'nun yolsuzlukla suçlanması oldu. Balluku'nun dev altyapı projelerinde belirli şirketlere devlet kaynaklarını kayırdığı iddia edildi.
Parti yetkililerine göre bu, Arnavutluk tarihinin en güçlü kitlesel eylemlerine dönüşebilir.
Bir başka yerel girişim olan "Albania Becomes" (Arnavutluk Oluyor) hareketi ise Başbakanlık ofisi önünde günlerdir süren nöbet eylemleri düzenliyor ve protestoların erken seçim ve teknokrat bir hükümet kurulana kadar devam edeceğini duyuruyor.
PARLAMENTO'DA KAOS
Krizin siyasi ayağı da şiddetli. Parlamento kürsüsünde muhalefet milletvekilleri ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı; vekiller meclis içinde flarlar yakıp sandalyeleri işgal etti.
Her ne kadar çevik kuvvet ekipleri hükümet binasını korumaya çalışsa da protestoculara sert şekilde müdahale edilmedi ve eylemler sabaha kadar sürdü. Katılımcılar, "Artık yeter! Yüz milyonlarca euro çalındı!" diye bağırdı.
AB SÜRECİNİ DE ETKİLEYEBİLİR
Arnavutluk, uzun süredir Avrupa Birliği (AB) üyeliği için müzakereler yürütüyor.
Ancak iç siyasi krizin derinleşmesi ve yolsuzlukla mücadele konusunda yaşanan tıkanmalar, Brüksel nezdinde ciddi endişeler yaratıyor.