A HABER GALERİ
Rusya'dan Avrupa'ya havada müdahale! Leyen'in uçağı acil iniş yaptı
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in uçağının GPS sistemi devre dışı bırakıldı. Pilot, inişi yalnızca kâğıt haritalara bakarak gerçekleştirmek zorunda kaldı.
İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in uçağı Bulgaristan'da "GPS sinyallerinin kesilmesi" nedeniyle kâğıt haritalarla iniş yapmak zorunda kaldı.
Olay, Avrupa'nın güvenlik ve savunma kapasitesine dair ciddi soru işaretlerini yeniden gündeme taşıdı.
Bir yetkili, "Tüm havaalanı bölgesinde GPS sinyalleri karardı" dedi. Uçak bir saat boyunca havada tur attıktan sonra, pilot analog haritalar kullanarak manuel iniş gerçekleştirdi. "Bu, inkâr edilemeyecek bir müdahaleydi" ifadelerini kullandı.
Bulgaristan Hava Trafik Hizmetleri Kurumu da olayı doğruladı. Kurum, Financial Times'a yaptığı açıklamada:
"Şubat 2022'den bu yana [GPS] karıştırma ve sahte sinyal (spoofing) olaylarında belirgin bir artış var. Bu müdahaleler GPS sinyallerinin doğru alınmasını bozarak uçaklar ve yer sistemleri için çeşitli operasyonel sorunlara yol açıyor."
Avrupa Komisyonu da daha sonra olayı doğruladı:
"GPS karıştırması yaşandı ancak uçak güvenli bir şekilde Bulgaristan'a indi. Bulgar makamlarından bu açık müdahalenin Rusya kaynaklı olabileceği bilgisi geldi. Rusya'nın düşmanca tavırlarının bir parçası olan tehdit ve gözdağı girişimlerine zaten aşinayız."
Rusya iddiaları reddetti
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Sizin bilginiz doğru değil" diyerek iddiaları reddetti.
AB hükümetleri, Rusya kaynaklı GPS karıştırmalarının artmasının, uçakları adeta "gözleri bağlı" hale getirerek büyük bir hava faciasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Son yıllarda Baltık Denizi ve Rusya'ya yakın Doğu Avrupa ülkelerinde GPS kesintileri ciddi biçimde arttı. Bu durum yalnızca uçakları değil, gemileri ve günlük navigasyon için GPS kullanan sivilleri de etkiliyor.
Avrupa Komisyonu sözcüsü, "Özellikle doğu kanadında bu tür karıştırma ve sahte sinyal faaliyetlerini sıkça görüyoruz. Avrupa, bu konuda dünyada en fazla etkilenen bölge" dedi.
Sözcü, bu yıl 13 üye ülkenin Komisyon'a resmi şikâyette bulunduğunu da ekledi.
Almanya Genelkurmay Başkanın da uçağı hedefte
Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Pazartesi günü yaptığı açıklamada kendisinin de iki benzer GPS karıştırması yaşadığını söyledi.
Biri Baltık Denizi üzerinde askeri uçakla uçarken, diğeri ise Litvanya'da bir tatbikatı izlerken gerçekleşmişti. İkinci olayda, Belarus hava sahasında Rusya'ya ait bir keşif uçağı bulunuyordu.
Breuer, Von der Leyen'in uçağındaki olayın sorumlusu hakkında bilgisi olmadığını, ancak genel olarak Rusya'nın bu taktikleri NATO ülkelerini "sınamak" ve tepkilerini ölçmek için kullandığını belirtti.
Putin'e 'yırtıcı' benzetmesi
Von der Leyen, olay sırasında Varşova'dan Bulgaristan'ın Filibe kentine, Başbakan Rosen Jelyazkov ile görüşmek ve bir mühimmat fabrikasını ziyaret etmek üzere gidiyordu.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında AB'nin savunma kapasitesini artırma çabalarını görüşmek üzere ön cephe ülkelerine yaptığı tur kapsamında bölgedeydi.
Von der Leyen Bulgaristan'da yaptığı açıklamada, "[Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin değişmedi ve değişmeyecek. O bir yırtıcı. Ancak güçlü caydırıcılık ile kontrol altında tutulabilir" dedi.
Avrupa Birliği, Rusya'yı doğrudan suçlamaktan kaçınmasa da bu olay, kıtanın güvenlik ve savunma kapasitesinin ne kadar "kâğıt üzerinde" kaldığının dramatik bir sembolü olarak değerlendirildi.