A HABER GALERİ
Pentagon Yunanistan'ı doğruladı! ABD'den yeni oyun: Çekildiği yere geri döndü
Yunanistan Dedeağaç'ta üs kuran ABD'den yeni bir adım daha geldi. Yunan basının aktardığı habere göre, Türkiye sınırındaki Dedeağaç'a yığınak yapan ABD daha önce çekildiği bir üsse geri döndü. Yunan medyasına yansıyan haberlerde yeni bir Amerikan üssünün oluşturulması "Ege'de tam Amerikan kontrolüne doğru" ifadeleri kullanıldı.

Halihazırda Yunanistan'da 4 üssü bulunan ABD çekildiği bir üsse geri döndü. Yunan medyası ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından edinilen bilgilere göre; Volos'taki Georgula Kışlası, Litohoru'daki atış alanı, Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Suda Üssü'nün ardından ABD, Larissa üssüne yeniden konuşlandı.

DAHA ÖNCE ÇEKİLMİŞTİ
ABD, Yunanistan'ın Larissa Hava Üssüne bir yıllığına 8 gelişmiş MQ-9 Reaper İnsansız Hava Aracı (İHA) konuşlandırdı. Yunan medyasında çıkan haberler üzerine AA muhabirinin Pentagon'dan edindiği bilgiye göre, MQ-9 İHA'ları daha önce çekildiği Larissa üssüne yeniden konuşlandırıldı.

ABD Hava Kuvvetlerine bağlı 8 MQ-9 Reaper İHA'lar, ilgili ekipman ve personel ile 12 Kasım'da Larissa Hava Üssüne geldi.

"EGE'DE TAM AMERİKAN KONTROLÜNE DOĞRU."
Yunan Pentapostagma, bu haberi 'Ege gözetleniyor: ABD İHA'ları tüm takımadaları izleyecek' başlığı ile okurlarına sundu.

Larissa'daki 110. Avcı Kanadı'nin bir ABD İHA üssüne dönüşeceği belirtilen haberde " İHA teknolojisindeki en gelişmiş MQ-9 Reaper'ın havalanıp faaliyete geçeceği bir Amerikan üssünün oluşturulmasıyla Ege'de tam Amerikan kontrolüne doğru." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Yunanistan'ın mayıs ayında parlamentodan geçirdiği ABD ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD'nin Yunanistan'da 3'ü yeni olmak üzere 4 üsten faydalanmasına olanak sağlıyor.

Yunanistan, ABD ile Ekim 2021'de Washington'da imzaladığı Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nı dün parlamentoda onaylarken taraflar, anlaşmayla, savunma alanındaki iş birliğini derinleştirme ve genişletme kararı aldı.

Anlaşmada, Volos'taki Georgula Kışlası, Litohoru'daki atış alanı, Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Suda Üssü, ABD'nin kullanabileceği alanlar arasında gösteriliyor. Böylelikle, 28 Mayıs 1969'da 1. sınıf bir deniz astsubayı komutasında 16 personel için ABD'ye açılan Girit'teki Suda Üssü'ne, 3 yeni üs daha eklenmiş oluyor.

ABD İLE KARŞILIKLI SAVUNMA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI
Tarafların karşılıklı olarak bir diğerinin güvenlik, egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü, silahlı saldırı veya saldırı tehdidi dahil olmak üzere barışı tehdit eden eylemlere karşı koruma sözü verdiği ABD ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD ve Yunanistan'ın 8 Temmuz 1990'da imzaladığı ve 6 Kasım 1990'da yürürlüğe giren anlaşmanın devamı niteliğini taşıyor.

Belirli aralıklarla yenilenen anlaşmaya son olarak Ekim 2021'de yapılan güncellemede, anlaşmanın 5 yıllığına imzalandığı ve bitiminden 2 yıl öncesinde taraflardan birinin, anlaşmadan ayrılmak istediğini belirtmemesi halinde otomatikman uzatılacağı ifade ediliyor.

Anlaşmada, tarafların karşılıklı mutabık kalmaları halinde ve ilgili iç prosedürler çerçevesinde, ABD'nin, Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin başka bölgelerdeki tesislerinden de faydalanabilmesinin mümkün olabileceği belirtiliyor.
ABD'nin kullanımına açılan Volos'taki Georgula Kışlası, Litohoru'daki atış alanı, Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Suda Üssü'nün ismi de Ekim 2021 tarihli güncellemede geçiyor.