A HABER GALERİ
Fransa hala şokta: Louvre Müzesi soygununda tarihi itiraf!
Fransa'nın en prestijli kültür varlığı Louvre Müzesi, tarihinin en büyük güvenlik skandalıyla sarsıldı. Yalnızca 7 dakikada gerçekleştirilen soygunun ardından Senato'ya ifade veren Müze Müdürü Laurence des Cars'tan çarpıcı itiraf geldi.
Fransa'da soyulan Louvre Müzesi'nin Müdürü Laurence des Cars, Senato'nun Kültür Komisyonu'na verdiği ifadesinde, "Büyük bir başarısızlık yaşadık ve bunun sorumluluğunu kabul ediyorum" ifadelerini kullanarak, müze bünyesinde kalıcı bir polis karakolunun kurulması çağrısında bulundu.
Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde 19 Ekim'de yaşanan tarihi soyguna ilişkin soruşturma devam ederken, Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars, Senato'nun Kültür Komisyonu'na ifade verdi.
Müze müdürünün istifası reddedilmiş
Des Cars, "Pazar günü, müze profesyonellerinin en çok korktuğu şey yaşandı. Koruduğumuz eserler çalındı. Bu bizim için büyük bir yara" ifadelerini kullandı.
Mayıs 2021'de Louvre tarihinin ilk kadın başkanı olarak göreve gelen des Cars, hırsızlığın güvenlik protokollerine rağmen gerçekleşmesini "kaçınılmaz değil, engellenebilir bir başarısızlık" olarak nitelendirdi.
"Müzeler asla bir kale değildir. Onlar doğası gereği açık mekanlardır. Ancak bu, zaafları görmezden geleceğimiz anlamına gelmez" diyen des Cars, müze bünyesinde kalıcı bir polis karakolunun kurulması çağrısında bulundu.
Des Cars, olayın ardından istifasını hem Kültür Bakanlığı'na hem Cumhurbaşkanlığı'na sunduğunu, ancak istifasının reddedildiğini açıkladı.
Sayıştay'ın güvenlik yatırımlarında gecikme eleştirilerini reddeden des Cars, 80 milyon euroluk güvenlik planında resmi bir gecikme olmadığını savundu, ancak altyapının 21'inci yüzyıl standartlarının gerisinde olduğunu kabul ederek, "Orsay Müzesi çok daha modern, Louvre'da kronik altyapı yatırım eksikliği var" dedi.
"Yeni suç yöntemleriyle karşı karşıyayız"
Des Cars, personelin silahsız olduğunu da hatırlatarak, soygun anında galeride bulunan 4 görevlinin protokolü eksiksiz uyguladığını, ziyaretçilerin hızla tahliye edildiğini, güvenlik şirketi ekiplerinin ise hırsızları dışarıda takip ettiğini söyledi. Des Cars, "Yeni suç yöntemleriyle karşı karşıyayız ve güvenlik sistemimizi buna göre yenilemeliyiz" dedi.
Des Cars, "Ülkeme ve kültüre en iyi şekilde hizmet etmeye çalışıyorum. Büyük bir başarısızlık yaşadık ve bunun sorumluluğunu kabul ediyorum" ifadelerini kullandı.
Louvre soygunu: Ne olmuştu?
Her gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan ve yaklaşık 35 bin eserin sergilendiği dünyaca ünlü Louvre Müzesi'nde 19 Ekim'de soygun gerçekleştirilmişti. Sabah saatlerinde müze dışındaki bir kamyonun yük asansörünü kullanan kimliği henüz belirlenemeyen 4 hırsız, bir pencereyi kırarak Kraliyet mücevherlerinin sergilendiği Apollo Galerisi olarak adlandırılan bölüme girmişti.
Soygun sonrası müze güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı. Yapılan incelemelerin ardından Louvre, 3 gün sonra bugün yeniden ziyaretçi kabul etmeye başladı.
Fransa'da müzeler hırsızların hedefinde
Fransa'da son dönemde müzelere yönelik hırsızlık vakalarının artması, kültürel miras kurumlarının güvenlik açıklarını yeniden gündeme taşıdı.
Fransa'da 16 Eylül'de Paris Doğa Tarihi Müzesi, taş motoruyla vitrinleri kesen bir saldırgan tarafından soyulmuş ve yaklaşık 1,5 milyon euro değerinde altın külçeleri çalınmıştı.