Eurofighter anlaşması dünya basınında! İsrail'de alarm zilleri: Tel Aviv'in baş ağrısı Türkiye
Türkiye'nin Almanya gerçekleştirdiği 40 adet Eurofighter anlaşmasına ilişkin ön onay verilmesi, ardından İngiltere ile imzalanan tam kapsamlı mutabakat dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Yunanistan ve Batı medyasının yanı sıra siyonist basın da gelişmeyi yakın kadraja aldı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının tedarikine yönelik İngiltere ile ön mutabakatın imzalandığını duyurdu. Ankara ile Londra arasında 23 Temmuz'da sağlanan bu kritik uzlaşmanın ardından, Almanya hükümeti de Türkiye'ye Eurofighter satışı için resmî onay verdi.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile İngiltere Savunma Bakanı John Healey'in Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon kullanıcıları arasına katılmasını öngören kapsamlı bir anlaşmaya yönelik Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.
MSB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Savunma bakanları bugün ortak bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Bu belge, iki ülke arasındaki iş birliğini resmîleştirmekte ve Typhoon konusunda tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaşılmasını sağlamaktadır."
Türkiye'nin bu stratejik hamlesi dünya basınında geniş yankı uyandırdı.
Türkiye'nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımı İsrail'de tedirginliğe yol açtı. Maariv gazetesinin aktardığına göre, Ankara'nın Almanya ve İngiltere ile yaklaşık 5,6 milyar dolarlık anlaşmaya çok yaklaşması Tel Aviv'de ciddi yankı uyandırdı. İsrailli yetkililer, bu hamleyi doğrudan bir tehdit olarak görmese de, "ciddi bir baş ağrısı" olarak nitelendiriyor.
İsrail güvenlik kaynaklarına göre, Türkiye'nin söz konusu 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağına sahip olması, bölgedeki hava gücü dengelerini uzun vadede etkileyebilir. The Jerusalem Post'a konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, "Bu uçaklar İsrail'in hava üstünlüğünü doğrudan tehdit etmiyor ancak Türkiye'nin hızla artan askeri modernizasyonu endişe verici" dedi.