Bir yanda müzakere diğer yanda savaş: Ukrayna'nın gizli üretim merkezi ortaya çıktı!
BBC'nin özel haberine göre, Ukrayna'da bir yandan barış görüşmeleri ve olası güvenlik garantileri tartışılırken, diğer yandan savaş tüm şiddetiyle devam ediyor. Bu ikili tablo, Ukrayna'nın gizli tutulan bir füze fabrikasında net biçimde ortaya çıktı.
BBC muhabirleri, güvenlik gerekçesiyle gözleri bağlanarak gizli üretim merkezine ulaştırıldı. Flamingo füzesinin üretildiği tesisin konumu paylaşılmadı; gazetecilerden telefonlarını tamamen kapatmaları istendi.
Ukrayna için bu tür silahların üretimini dağıtmak ve gizlemek, savaşın bir parçası olarak görülüyor.
BBC'ye göre, Flamingo'yu üreten Fire Point şirketine ait iki fabrika daha önce saldırılara uğradı. Bu durum, savaşın sadece cephe hattında değil, üretim merkezleri üzerinden de yürüdüğünü gösteriyor.
FABRİKADA SIKI YASAKLAR: YÜZLER, KOLONLAR, PENCERELER GÖRÜNTÜLENMEDİ
BBC'nin ziyaret ettiği tesiste, kolonlar, pencereler ve tavan gibi yapısal unsurların görüntülenmesine izin verilmedi. Montaj hattında çalışan personelin yüzlerinin gösterilmesi de yasaklandı. Hat üzerinde, Flamingo seyir füzelerinin farklı üretim aşamalarında olduğu görüldü.
ZELENSKİY: CEPHEDE KULLANILAN SİLAHLARIN YARIDAN FAZLASI YERLİ
Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın cephede kullandığı silahların yüzde 50'den fazlasını artık kendi ürettiğini açıkladı.
Uzun menzilli silah envanterinin ise neredeyse tamamının yerli üretim olduğu ifade ediliyor.
Savaşın ilk döneminde Ukrayna büyük ölçüde Sovyet döneminden kalma silahlara dayanıyordu. Batı'dan gelen askeri destek ordunun modernleşmesini sağladı.
YERLİ SEYİR FÜZESİ SAHNEDE: FLAMİNGO
BBC'nin aktardığına göre, yerli üretim seyir füzeleri Ukrayna'nın uzun menzilli vurucu kapasitesine yeni bir boyut kazandırıyor.
Flamingo füzesini üreten Fire Point'in teknik direktörü Iryna Terekh, şirketin Ukrayna'nın en büyük drone ve füze üreticilerinden biri olduğunu belirtiyor.
Şirketin Latince sloganı, "Eğer biz yapmazsak, kim yapacak?" anlamına geliyor.
33 yaşındaki Terekh, mimarlık eğitimi aldıktan sonra savunma sanayisine yöneldi. Flamingo füzesinin ilk prototiplerde pembe renkte olduğunu, ancak daha sonra siyaha boyandığını anlatıyor. Gerekçesi dikkat çekici:
"Çünkü Rus petrolünü yiyor."