ABD'de sokaklarda kan döküldü! Gerilim tavan yaptı
ABD'de Trump taraftarları ve karşıtları arasında kan döküldü. Portland kentinde çıkan olaylarda bir kişi göğsünden 3 kurşunla vurularak öldürüldü. Olay sonrası ABD sokaklarındaki gerilim daha da arttı.
ABD'nin Oregon eyaletine bağlı Portland kentinde, ırkçılık karşıtı göstericilerle Başkan Donald Trump'ın destekçileri arasında arbede çıktığı, bu sırada 1 kişinin silahla vurularak öldüğü bildirildi. Portland'da 3 ayı aşkın süredir protestolarını sürdüren ırkçılık karşıtları ile Trump'ı desteklemek için oluşturulan yaklaşık 600 araçlık konvoyda bulunanların karşı karşıya gelmesiyle iki grup arasında arbede yaşandı.
Olaya ilişkin görüntülerde, Trump destekçilerinin araçlarından, göstericilere paintball silahları ile ateş ettiği, protestocuların da çeşitli nesneleri fırlatarak karşılık verdiği görüldü. Görgü tanıklarına göre, yaklaşık 1000 kadar Trump destekçisi, eylemcileri barikatlarla durdurmaya çalıştı. Arbede sırasında 1 kişi göğsünden silahla vurularak hayatını kaybetti. Ölen kişinin aşırı sağ grup Patriot Prayer'in işaretinin bulunduğu bir şapka taktığı öne sürülürken, olayın iki grup arasındaki arbedeyle bağlantısı araştırılıyor. Associated Press haber ajansının olay yerindeki fotomuhabiri 3 adet silah sesi duyduğunu ve ölen kişinin beyaz olduğunu aktardı. Ancak polis kurbanın kimliğini ya da herhangi bir şüpheli bilgisi paylaşmadı.
FLOYD CİNAYETİYLE BAŞLADI
Portland, 25 Mayıs'ta Minneapolis kentinde George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi üzerine başlayan ve 3 aydan fazla süredir devam eden ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı gösterilerin merkezi konumunda. Portland Polis Bürosu 21 Ağustos'ta yayınladığı raporda, kentte o tarihe kadar 83 gece protestosu düzenlendiğini, şiddet olaylarına sahne olan protestolarda 500'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. "Şiddet olaylarının engellenmesi için" kente daha önce federal birlikler gönderilmiş, ancak daha sonra geri çekilmişti. Bu son olaydan sonra Trump yönetimi yeniden federal güçlerin gönderilebileceğini bildirdi.
Kenosha kentinde Jacob Blake isimli silahsız bir siyahın polis tarafından 7 kez el ateş açılarak vurulmasının ardından ise ülkedeki protesto gösterileri yeniden canlanmıştı. Bu arada Jacob Blake'in belden aşağısının felçli kaldığı ve bir daha yürümesinin çok zor olduğu açıklanmıştı.
TRUMP'TAN DESTEK ZİYARETİ
ABD Başkanı Donald Trump, Portland'daki gösteriler hakkında, "Demokratların yönettiği şehir kundaklama, gasp, şiddet ve yağmalamanın merkezi haline geldi" ifadesini kullanmıştı. Göstericileri 'yağmacılar' olarak niteleyen Trump, yarın Kenosha kentine giderek yerel polise destek verecek. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın güvenlik güçleriyle görüşerek kentte oluşan hasarı değerlendireceği ifade edildi. ABD'li Demokratlar ise Trump'ın Kenosha'yı ziyaret planına tepkili. Demokrat Kongre üyesi Karen Bass, "Trump'ın ziyareti sadece işleri daha da kötü hale getirir. Bu ziyaret, ateşe körükle gitmek demektir" dedi.