ABD istihbaratı sızdırdı: İran'dan ateşkes sonrası Hürmüz Boğazı hamlesi!
13 Haziran'dan İsrail'in İran'a saldırıları ve ateşkes sonrası Tahran yönetiminin Hürmüz Boğazı için flaş bir karar aldığı iddia edildi. ABD istihbaratına dayandırılan iddiaya göre İran, Hürmüz Boğazı'na mayın döşeme hazırlığında.
İddiaya göre İran, İsrail'in hava saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı'nı kapatmaya yönelik hazırlıklar yaptı.
Reuters tarafından yayımlanan ve ABD'li iki yetkiliye dayandırılan özel haberde, İran ordusunun geçen ay Basra Körfezi'nde bazı askeri gemilere deniz mayınları yüklediği belirtildi.
Söz konusu hareket, İsrail'in 13 Haziran'da İran'a düzenlediği füze saldırılarından sonra Washington'da Hürmüz Boğazı'nda bir ablukaya dair endişeleri artırdı.
MAYINLAR YÜKLENDİ, ANCAK HENÜZ KONUŞLANDIRILMADI
ABD istihbaratının tespit ettiği ve daha önce kamuoyuna açıklanmamış olan bu gelişme, İran'ın küresel enerji ticareti açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nı kapatma niyetini ortaya koyabilecek bir adım olarak değerlendiriliyor. Yetkililere göre, mayınlar boğaza yerleştirilmedi ancak gemilere yüklenmiş olmaları, Tahran'ın bu yönde hazırlık yaptığına işaret ediyor.
ABD kaynakları,Reuters'a verdikleri demeçte İran'ın bu adımı gerçekten uygulamayı mı amaçladığını yoksa yalnızca bir gözdağı mı vermek istediğini kesinleştiremediklerini ifade etti.
İRAN MECLİSİ KAPATMA ÖNERİSİNE DESTEK VERDİ
Haberde, ABD'nin 22 Haziran'da İran'ın üç önemli nükleer tesisine yönelik saldırısının hemen ardından, İran Meclisi'nin Hürmüz Boğazı'nı kapatma yönünde bağlayıcı olmayan bir önergeye destek verdiği de aktarıldı. Ancak kararın nihai olarak İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından verileceği belirtildi.