A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
13 Aralık 2025, Cumartesi
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Arnavutköy’de korku dolu anlar! İş yerinde yangın: 1’i ağır 3 yaralı Karar Resmi Gazete’de! Kredi kartı faizlerinde indirim müjdesi Kahramanmaraş’ta kanlı pusu! Ayrıldığı kız arkadaşını evine girerken öldürdü Türkiye damga vurdu! Dünyanın en iyi tatlıları açıklandı: İşte zirvedeki Türk lezzeti Alarm çalmadan önce uyananlar dikkat! Beyninizin size bir mesajı var: İşte nedeni Taşacak Bu Deniz’in Şirin’i Gamze Süner Atay kimdir, kaç yaşında? Hangi dizilerde oynadı? En değerli milli futbolcular açıklandı! Eski Fenerbahçeli isim zirvede Yıllardır süren hata! Oturma şeklinizi öğrenince şaşıracaksınız: Asıl yapmanız gereken…
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Ekonomi Haberleri Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell'da! Hangi mesajları verecek?

Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell'da! Hangi mesajları verecek?

ahaber.com.tr Haber Merkezi
AA
Giriş: 15.05.2025 09:25
Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell’da! Hangi mesajları verecek?

Küresel piyasalarda belirsizlik nedeniyle yön arayışı sürerken, gözler ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell'ın yapacağı açıklamalara döndü. ABD ve Çin arasında gümrük tarifeleri konusunda varılan uzlaşma, ABD'de büyümeye yönelik endişeleri bir nebze yatıştırırken, yatırımcılar Powell'ın vereceği mesajlara kilitlendi.

Küresel piyasalarda, jeopolitik gelişmeler ve tarifelerin sonuçlarına ilişkin belirsizliklerle yön arayışı öne çıkarken, gözler bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalara çevrildi.

Büyüme ve enflasyona yönelik risklerin varlığını koruduğu ABD ekonomisinde, ABD ve Çin'in karşılıklı olarak tarifeleri 90 gün ertelemesinin ardından büyümeye yönelik endişelerin sınırlı da olsa yatıştığı görüldü. Tarifeler nedeniyle güç kazanması beklenen enflasyon ise hala risk iştahının sınırlı kalmasında etkili oluyor.

Analistler, bu hafta açıklanan nisan ayına ilişkin tüketici enflasyonunun hem aylık bazda hem de yıllık bazda beklentilerin altında geldiğini fakat bir önceki aya göre enflasyonun güç kazanmaya sürdürdüğünü hatırlatarak, tarife restleşmelerinin ve mevcut tarifelerinin gelecek veri dönemlerinde enflasyonda yukarı yönlü etki yaratmasının beklendiğini söyledi.

Bugün açıklanacak perakende satış ve üretici enflasyonu verilerinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini ifade eden analistler, Fed Başkanı Powell'ın bugün yapacağı konuşmanın da yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

Bunların yanı sıra, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu turu kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretler ve yaptığı açıklamalarla ticaret cephesindeki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın, Katar'da en az 1,2 trilyon dolar değerinde ekonomik işbirliği sağlamak için anlaşma imzaladığı bildirildi. Açıklamada, Boeing ve GE Aerospace'ın, Qatar Airways'ten 96 milyar dolarlık sipariş aldığı, bu anlaşmanın GE Aerospace motorlarıyla çalışan 210 adet ABD yapımı Boeing 787 Dreamliner ve 777X uçağının satın alımını kapsadığı aktarıldı.

Öte yandan, bugün İstanbul'da gerçekleşmesi beklenen Rusya-Ukrayna Savaşı'na yönelik barış görüşmeleri de yatırımcılar tarafından takip yakından ediliyor.

Ons altın hafta başından bu yana yüzde 4,3 oranında değer kaybetti. (A Haber arşiv)Ons altın hafta başından bu yana yüzde 4,3 oranında değer kaybetti. (A Haber arşiv)

ALTINDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Ticaret savaşlarına yönelik endişelerin yatışmasının ardından altının ons fiyatındaki düşüş devam ediyor. Hafta başından bu yana yaklaşık yüzde 4,3 değer kaybeden altının ons fiyatı şu sıralarda yüzde 1,4 azalışla 3 bin 132 dolardan işlem görüyor.

Analistler altın tarafında ticaret gerilimlerinin gelecek dönemde şiddetlenmeyeceği beklentisi ve yatırımcıların kar realizasyonu güdülerinin etkileriyle satışların gerçekleştiğini ifade etti.

ABD tahvil piyasalarında 5 iş günüdür devam eden satış eğiliminin ardından şu sıralarda yatay bir seyir öne çıkıyor. Dün 4 baz puan yükselerek yüzde 4,54 seviyesine çıkan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yeni günde yüzde 4,53'ten işlem görüyor.

Dolar endeksi ise yatay hareket ederek günü 101 seviyesinden tamamlarken, yeni işlem gününde de yüzde 0,2 azalışla 100,8 seviyesinde bulunuyor. Brent petrolün varil fiyatı da şu sıralar yüzde 1,6 düşüşle 64,4 dolardan işlem görüyor.

Kurumsal tarafta Qatar Airways'in sipariş açıklaması sonrasın Boeing'in hisseleri işlem gününü yaklaşık yüzde 1 artışla tamamladı. Ayrıca, 6 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacağını duyuran AMD'nin hisseleri yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı.

Bu gelişmelerle New York Borsası'nda S&P 500 endeksi yüzde 0,10 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,72 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,21 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise düşüşle başladı.

Euro bölgesinde gözler bugün (15 Mayıs 2025) açıklanacak büyüme verilerinde olacak. (A Haber arşiv)Euro bölgesinde gözler bugün (15 Mayıs 2025) açıklanacak büyüme verilerinde olacak. (A Haber arşiv)

AVRO BÖLGESİ'NDE BÜYÜME VERİSİ TAKİP EDİLECEK
Avrupa borsalarında dün Rusya ve Ukrayna'nın barış görüşmeleri öncesi yön arayışı öne çıkarken, gözler bugün Avro Bölgesi'nde açıklanacak büyüme verilerine çevrildi.

İmalat sanayi aktivitesindeki düşüşün etkisiyle artan resesyon endişeleri bölgenin ana ekonomik gündem maddelerinden olmayı sürdürürken bugün açıklanacak büyüme verilerinden alınacak sinyallerin bölgedeki ekonomik gidişat hakkında daha çok bilgi vermesi bekleniyor.

Analistler, geçtiğimiz aylarda ABD'nin tarife adımları sonrasında Avrupalı tedarikçiler ve üreticilerin stratejik olarak zor durumda kaldıklarını belirterek, halen devam eden otomotiv tarifeleri ve ertelenen karşılıklılık esaslı tarifelerin etkilerinin imalat aktivitesi için olumsuz olduğunu söyledi.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, dün yayınladığı ülke ekonomisine yönelik aylık raporunda, ekonominin ilk çeyrekte özel tüketim, yatırım ve 2 Nisan'da açıklanan ABD gümrük tarifeleri öncesi artan ihracatla yüzde 0,2 büyüdüğü ifade edilirken, özellikle ihracata yönelik imalat sektöründe iş beklentilerinin düşük kalmaya devam etmesi nedeniyle yılın diğer çeyreklerinde ekonomide yavaşlamanın muhtemel olduğu aktarıldı.

Öte yandan, Ukrayna-Rusya Savaşı'na yönelik bugün İstanbul'da düzenlenecek ve tarafların bir araya geleceği barış görüşmeleri bölgenin odağında yer alıyor. İstanbul Barış Müzakereleri'nde Ukrayna'yı, Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak temsil edecek.

Rus heyetinde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Genelkurmay Başkanlığı Ana Müdürlüğü Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin yer alacak.

Bu gelişmelerle dün Almanya'da DAX 40 yüzde 0,47, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,47 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21 değer kaybederken, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,70 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif seyirle başladı.

Bank of Japan'ın (BoJ) faiz artırımı beklentileri bir süre daha ötelendi. (Reuters)Bank of Japan'ın (BoJ) faiz artırımı beklentileri bir süre daha ötelendi. (Reuters)

BOJ'UN FAİZ ARTIRIM BEKLENTİLERİ EKİME ÖTELENDİ
Asya tarafında devam eden bazı tarifeler ve gelecek dönemde tarife risklerinin geri gelip gelmeyeceğine yönelik belirsizliklerle negatif bir seyir izleniyor.

ABD'nin ticaret ortaklarına karşı uyguladığı sert tarifelerinin büyük bir bölümünü ertelemesi ancak bazı ithalat tarifelerinin yürürlükte kalmaya devam etmesi birçok imalatçı şirket için hala risk unsuru olmayı sürdürüyor.

Merkez bankaları tarafından da aynı küresel ticarete yönelik temkinli duruş sürerken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Japonya Merkez Bankasının (BoJ) geçtiğimiz haftalarda haziran ayı için fiyatlanan faiz artırım beklentisi, ekim ayına ötelendi.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın balistik füze programına destek verdikleri gerekçesiyle Çin ve Hong Kong'da yerleşik bazı kişi ve firmaları yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

Analistler söz konusu kararın ABD ve Çin arasındaki ticaret uzlaşısı sonrası azalan ticari gerginlikler açısından olumsuz olabileceğini söyledi.

Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 düştü.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru ilerlediğine vurgu yaptı. (AA)Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru ilerlediğine vurgu yaptı. (AA)

TCMB BAŞKAN YARDIMCISI AKÇAY: DEZENFLASYON SÜRECİ DOĞRU İLERLİYOR
Dün yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,01 değer kaybederek 9.701,55 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise dün akşam seansında normal seans kapanışına göre yaklaşık yüzde 0,5 artışla 11.238,00 puanda işlem gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, dün, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Yıllık Toplantıları kapsamında yaptığı konuşmada, enflasyonun düşürülmesi konusunda bugünlerde dile getirilen "başarısızlık hikayesinin" gerçekçi olmadığını ve dezenflasyon sürecinin doğru ilerlediğini belirterek, "Para politikası ne kadar sıkı olursa, dezenflasyon hikayesi o kadar inandırıcı olacaktır ve büyümeye etkisi de o kadar az olacaktır." dedi.

Dolar/TL, dün yatay seyirle 38,7710'dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışının hemen üzerinde 38,7770 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde büyüme ve ABD'de üretici enflasyonu olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.900 puanın direnç, 9.600 ve 9.500 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
09.00 İngiltere, 1.çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH)
09.00 İngiltere, mart ayı sanayi üretimi
09.00 İngiltere, mart ayı dış ticaret dengesi
11.00 Türkiye, nisan ayı bütçe dengesi
12.00 Avro Bölgesi, 1.çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH)
12.00 Avro Bölgesi, mart ayı sanayi üretimi
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
15.30 ABD, mayıs ayı New York Fed imalat sanayi endeksi
15.30 ABD, mayıs ayı Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi
15.30 ABD, nisan ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
15.30 ABD, nisan ayı perakende satışlar
15.40 ABD'de Fed Başkanı Powell'ın konuşması
16.15 ABD, nisan ayı kapasite kullanım oranı
16.15 ABD, nisan ayı sanayi üretimi

Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell’da! Hangi mesajları verecek?
A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell’da! Hangi mesajları verecek? Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell’da! Hangi mesajları verecek? Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell’da! Hangi mesajları verecek?
Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
Karar Resmi Gazete’de! Kredi kartı faizlerinde indirim müjdesi
Turizmde uluslararası başarı! Bakan Ersoy: Arkeolojide dünya lideriyiz
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • Türkiye damga vurdu! Dünyanın en iyi tatlıları açıklandı: İşte zirvedeki Türk lezzeti
  • Alarm çalmadan önce uyananlar dikkat! Beyninizin size bir mesajı var: İşte nedeni
  • Taşacak Bu Deniz’in Şirin’i Gamze Süner Atay kimdir, kaç yaşında? Hangi dizilerde oynadı?
  • Yıllardır süren hata! Oturma şeklinizi öğrenince şaşıracaksınız: Asıl yapmanız gereken…
  • AFAD açıkladı: Karadeniz ve Akdeniz açıklarında deprem!
  • AÖL sınav giriş yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? 2025 MEB AÖL sınav tarihleri
  • Koçari ve Furtuna Savaşı! Esme ölecek mi? Taşacak Bu Deniz 10. bölümünde neler olacak?
  • Yaşlılık belirtisi sanıyorduk! Saçtaki tek beyaz tel: Görünmez bir düşmanı durduruyormuş
  • Tırnak bakım yağlarına elveda: Güçlü ve parlak tırnakların sırrı mutfakta gizli
  • Antalyaspor-Galatasaray maçı ne zaman, hangi kanalda? Maç biletleri ne kadar?
  • Sevdiğim Sensin konusu nedir, oyuncu kadrosunda kimler var, ilk bölüm ne zaman?
  • AJet yurt dışı uçuş kampanyası başladı! İndirimli uçak bileti nasıl alınır, şartları neler?
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS