Borsa İstanbul'da yatırımcı coşkusu! 13 yılın toplamına 1 yılda ulaşıldı
Borsa İstanbul'da bu yıl 36 şirket 50.3 milyar liralık halka arz yaptı. 2010-2022 arasında gerçekleştirilen 229 halka arzın büyüklüğüne ulaşıldı. Reeder'in arzında 4.2 milyon yatırımcı ile katılım rekoru kırıldı.
Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısının 7.3 milyonu geçerek tarihi rekor kırmasında etkili olan halka arzlarda da sermaye piyasaları tarihinin en büyük performanslarından birine imza atılıyor. 2023 yılında Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alarak halka arzını gerçekleştiren şirket sayısı 36'ya ulaşırken, toplam halka arz büyüklüğünde 50 milyar 262 milyon TL'ye ulaşıldı.

YARIM TRİLYONLUK TALEP
Halka arz büyüklüğünde TL bazında rekor kırılırken, şirket sayısında da şu ana kadar tarihin en iyi üçüncü performansı sergilendi. Bu yıl gerçekleştirilen 50.3 milyar liralık halka arza yatırımcıdan gelen talebin büyüklüğü ise 458.8 milyar TL oldu. Bu yıl gerçekleştirilen halka arzların büyüklüğü, 2010-2022 arasındaki 13 yıllık dönemin toplamına ulaştı. Borsada söz konusu 13 yıllık dönemde 229 şirket 52.8 milyar liralık halka arz gerçekleştirmişti.

YÜKSEK GETİRİ CEZBETTİ
Enflasyona karşı getiri arayışında olan yatırımcıların halka arzlara ilgisinde, bu şirket hisselerinin işlem görmeye başladıktan sonra sergilediği performans etkili oldu. Borsa İstanbul'da endeksin yüzde 133.7 yükseldiği son 1 yılda, halka arz endeksindeki artış yüzde 283.6 oldu. Son 3 yılda BIST100 Endeksi yüzde 665 artarken, BIST Halka Arz endeksi ise yüzde 2.535 prim yaptı. Yılbaşından bu yana ise BIST- 100 Endeksi yüzde 43 yükselirken, halka arz endeksindeki artış yüzde 93'ü geçti.


