Dünya üretiminin yüzde 90’ını ülkemiz karşılıyor! Ekonomiye katkısı 160-190 milyar lira
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında yapılan veri paylaşımı ve işbirliği protokolü imza törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Pakdemirli, “Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ını ülkemiz karşılıyor. Arıcılığın ülke ekonomisine katkısı 160-190 milyar lira. Son 18 yılda arıcılığa 676 milyon lira destek verdik. Yapılan işbirliğiyle balın miktarı ve kalitesi artacak.” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında yapılan veri paylaşımı ve işbirliği protokolü imza törenine katıldı.
Kadim mesleklerden birisi olan arıcılığın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yoğun ilgi gören tarımsal bir uğraş alanı olmaya devam ettiğini dile getiren Pakdemirli, dünya gıda üretiminin %90'ını sağlayan 82 bitki türünün %63'ünün tozlaşma için bal arılarına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Bu anlamda arının geleceğinin gıdanın geleceği anlamına geldiğini ifade eden Pakdemirli, "Türkiye, bitki örtüsü, bitki çeşitliliği, iklimi, coğrafî yapısı ve koloni varlığı bakımından tam bir arıcılık üssü. Anzer Balı gibi, Kestane Balı gibi, Sivas/Zara Balı, Hakkâri/Şemdinli Balı, Ardahan Çiçek Balı gibi dünyada eşi benzeri bulunmayan bal çeşitliliğine ve yüksek bal kalitesine sahibiz." dedi.
Bakan Pakdemirli, Türkiye'de coğrafi işaret tescilli 8 çeşit, coğrafi işaret başvurusu olan da 24 adet balın bulunduğuna dikkati çekti.

"ÜLKEMİZDE 10 BİN BİTKİ TÜRÜ BULUNUYOR"
Türkiye'nin bitki çeşitliliği bakımından zengin olduğunu belirten Pakdemirli, "Avrupa kıtasında 12.000 bitki türü varken, ülkemizde 3.000'i endemik olmak üzere yaklaşık 10.000 yerli bitki türü bulunmaktadır. Dünyada bilinen nektarlı bitkilerin dörtte üçü de, yine ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemiz, dünya ballı bitkiler florasının ise %75'ine sahip. Bu sayı yaklaşık olarak 900'dür ve bu bitkilerin 50 ila 60'ı bal, nektar ve polen kaynağıdır." ifadelerini kullandı.







