İnşaata rant vergisi

Giriş Tarihi:Son Güncelleme:

Kentselrantları yakın takibe alanMaliye Bakanlığı,inşaat sektörüne yönelik yeni bir uygulama başlattı.MaliyeileÇevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında, inşaat sektörüruhsat aşamasından itibaren takibe alınarakimar değişikliği ile değeri artan gayrimenkullerin envanteri çıkarılıyor. Denetmen ekibi belediyeden alınan ruhsatları tek tek inceliyor. Değeri artan arsa, araziler içindeğer artış kazancı vergisitalep edilecek. Gayrimenkul değerinin artması durumunda artışa konu değerinyüzde 45'i kamuya ödenecek. Kentsel rant olarak hesaplanacak tutarınyüzde 30'uÇevre Bakanlığı'na,yüzde 70'i plan değişikliği yapan idareye aktarılacak.

İMARLA DEĞERİ ARTTIYSA
Maliye,
imar geçtikten sonra 20 bin liraya alınan bir gayrimenkulün ortalama ne kadar değer kazanacağını hesaplıyor. 3 yıl sonra30 bin liraolması gerekiyor, ama imar geçtiği için150 bin lirayasatılmış. Burada150 bin liradan 30 bin liraçıkarılarak istisna da belirlenerek elde edilen gelirin vergisi istenecek. Bu durumda, 3 yıl sonra30 bin lirayasatılması gerekirken150 bin lirayasatılan bina için arada kalan120 bin liraiçin istisna tutarı düşülecek. Gayrimenkulü alan hangi gelir vergisi diliminde yer alıyorsa, buna göre vergisini
yatıracak.

SEMTE GÖRE DEĞİŞECEK
Öte yandan, Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları'nın hazırladığı çalışmalar, emlak vergisi ve gelir vergisi üzerinde de değişiklikler öngörüyor.

Çalışmalarda yer alan bazı değişiklikler şöyle:

*Lüks semtlerdeki konutlara yönelik yeni güvenlik, otokontrol sistemi devreye girecek. Konutların fiyatları yeniden belirlenecek.l

* Son 5 yıl içinde ev alıp satanlardan alınan değer artış kazancı vergisinde de oransal sisteme geçilecek. Oturduğu binanın yanına metro, park, alışveriş merkezi inşa edildiği için evi değerlenenin vergisi de artıyor.

* İmar faaliyetleri nedeniyle değeri artan gayrimenkullerden alınan şerefiye sistemi, yüksek gelir elde

Hazal ATEŞ

Mobil uygulamalarımızı indirin