CANLI | Barış görüşmeleri askıya mı alındı? JD Vance: İran şartlarımızı kabul etmedi
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla tırmanan gerilim, savaşın 41. gününde diplomasi trafiğini hızlandırdı. Ateşkes arayışları kapsamında taraflar İslamabad’da kritik bir görüşmede bir araya gelirken, müzakerelerin dördüncü turuna ilişkin belirsizlik arttı. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran ile 21 saat süren temasların ardından “İran şartlarımızı kabul etmemeyi seçti” diyerek sürecin geleceğine dair net bir tarih vermedi.
Orta Doğu'da kritik gün. ABD ve İran heyetleri, İslamabad'da bir araya geldi.
İŞTE ANBEAN YAŞANANLAR
CANLI ANLATIM
PAKİSTAN'DAN ABD VE İRAN'A ATEŞKESİ SÜRDÜRME ÇAĞRISI
Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar, ABD ve İran'ın Pakistan'da gerçekleştirdiği müzakerelerle ilgili bir yazılı açıklama yayınladı.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in İslamabad'da barış görüşmeleri yapma davetini kabul ettikleri için ABD ve İran'a teşekkür eden Dar, müzakerelerin Pakistan arabuluculuğunda gerçekleştiğini hatırlattı.
Dar, "Pakistan'ın ateşkesin sağlanmasına yönelik çabalarını ve arabuluculuk rolünü takdir ettikleri için her iki tarafa da şükranlarımı sunmak isterim" ifadelerini kullandı.
Taraflara ateşkesi sürdürme çağrısında bulunan Dar, "İki tarafın da tüm bölgede ve ötesinde kalıcı barış ve refahı sağlamak adına bu olumlu ruhu sürdürmesini umut ediyoruz. Tarafların ateşkese olan bağlılıklarını sürdürmeleri elzemdir" dedi.
Dar, Pakistan'ın İran ve ABD arasındaki iletişim ile diyaloğu kolaylaştırmak için bundan sonra da üzerine düşeni yapacağını vurguladı.
İRAN: ABD AŞIRI TALEPLER VE HUKUK DIŞI İSTEKLERDE BULUNDU
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İslamabad'daki müzakerelerin neticeye ulaşmasının ABD'nin "aşırı talepler" ve "hukuk dışı" isteklerde bulunmamasına bağlı olduğunu belirtti.
Bekayi, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından, İslamabad'daki görüşmelere ilişkin açıklamada bulundu.
Pakistan'da İran heyeti için yoğun ve uzun bir günün geçtiğini ifade eden Bekayi, müzakerelerin ana başlıkları arasında Hürmüz Boğazı, nükleer mesele, savaş tazminatı, yaptırımların kaldırılması, İran ve bölgeye yönelik savaşın tamamen sona erdirilmesi gibi konuların ele alındığını bildirdi.
Bekayi, "Bu diplomatik sürecin başarısı, karşı tarafın ciddiyetine ve iyi niyetine, aşırı taleplerden ve yasa dışı isteklerden kaçınmasına ve İran’ın meşru hak ve çıkarlarını kabul etmesine bağlıdır." ifadelerini kullandı.
İranlı Sözcü, ABD’nin sözünde durmama ve kötü niyetli davranışlarını unutmadıklarını, ABD ve İsrail'in işlediği ağır suçları da affetmeyeceklerini vurguladı.
MÜZAKERELERDE GERGİNLİK YAŞANDI İDDİASI
Öte yandan, Fars Haber Ajansı, İslamabad'daki müzakerelere ilişkin haberinde, Batılı medyada İran ve ABD heyetleri arasındaki görüşmelerde "şiddetli gerginlik" meydana geldiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Müzakere protokolüne göre, İslamabad'daki görüşmelerin yapıldığı otelde hiçbir medya kuruluşunun bulunmadığı, yalnızca ABD-İran müzakere heyetleri ve Pakistanlı yetkililerin yer aldığı, bu nedenle hiçbir basın mensubunun görüşme sürecini içeriden gözlemleme erişiminin bulunmadığı belirtildi.
Bu yüzden "şiddetli gerginlik", "üyelerin el sıkışması" veya "Tahran’dan yeni bir ismin katılması" gibi yayılan haberlerin doğruyu yansıtmadığı kaydedildi.
GÖRÜŞMELER ASKIYA MI ALINDI?
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da İran'la yapılan doğrudan müzakerelerin "bir anlaşmaya varılamadan" sona erdiğini açıkladı.
Vance, "21 saattir bu konuyla uğraşıyoruz ve İranlılarla bir dizi önemli görüşme yaptık. Bu iyi haber. Kötü haber ise bir anlaşmaya varamamış olmamız. Bence bu, ABD için olduğundan çok İran için kötü bir haber. Dolayısıyla bir anlaşmaya varamadan ABD'ye geri dönüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.