CANLI | Sumud aktivistleri Türkiye'de! Uçaklar İstanbul'a indi: Yaralılar tedavi altına alındı
İsrail işgal güçleri, uluslararası sularda zorla alıkoyduğu 428 Küresel Sumud Filosu aktivistini Aşdod Limanı'na getirdi. Limanda çok sayıda aktivist İsrail bayrakları asılmış bir çadır içinde elleri bağlı, yüz üstü yerde çömelir pozisyonda tutuldu. Aktivistlerin geleceği merak edilirken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yaptığı paylaşımda aktivistlerin Türkiye'ye getirileceğini duyurdu. Aktivistleri taşıyan üç uçak İstanbul'a indi. Havalimanında uğradıkları saldırıya ilişkin konuşan Sumud aktivisti, darbedildiklerini ve işkenceye uğradıklarını söyledi. Öte yandan 53 aktivist ambulansla hastaneye sevk edildi.
İsrail işgal güçleri, uluslararası sularda zorla alıkoyduğu 428 Küresel Sumud Filosu aktivistini Aşdod Limanı'na getirdi.
Aşdod Limanı'na getirilen Küresel Sumud Filosu aktivistlerinin görüntülerinde İsrail polisinin İsrail bayrakları asılmış bir çadır içinde elleri bağlı, yüz üstü yerde çömelir pozisyonda aktivistlere işkence uyguladığı görüldü.
Bu Siyonist skandala başta Türkiye olmak üzere peş peşe tepkiler geldi.
İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR....
CANLI ANLATIM
BAZI İTALYAN AKTİVİSTLER ÜLKELERİNE DÖNDÜ
İşgalci İsrail'in Küresel Sumud Filosu'ndaki aktivistleri zorla esir alarak insanlık dışı muamele uygulamasının ardından Türkiye'den giden 3 uçak ile aktivistler serbest kalmıştı. Filodaki bazı İtalyan aktivistler dün gece saatlerinde ülkelerine ulaştı.
İTALYAN AKTİVİSTLER FİLİSTİN BAYRAKLARIYLA KARŞILANDI
Küresel Sumud Filosu'nda bulunan 29 İtalyan aktivistten 2'si dün sabah, 16'sı da dün akşam geç saatlerde Türk Hava Yollarının (THY) tarifeli İstanbul-Roma seferiyle Roma Fiumicino Havalimanı'na geldi.
İtalyan aktivistleri, aralarında ailelerinin de bulunduğu 50'yi aşkın Filistin destekçisi, ellerindeki Filistin bayrakları ve tezahüratlarla coşkulu şekilde Fiumicino Havalimanı’nın 3 numaralı terminalinin geliş katında karşıladı.
Aileler ve destekçiler, aktivistleri beklerken sık sık "Özgür Filistin", "Hepimiz antisiyonistiz", "Nehirden denize özgür Filistin", "İtalya hangi tarafta yer alacağını biliyor" şeklinde slogan attı.
Havalimanında aktivistlerin yakınlarıyla buluşmasında büyük sevinç yaşandı.
"SOYKIRIMDAKİ SUÇ ORTAKLARINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR"
Aktivistlerden Luca Poggi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu son seferde, bir önceki sefere nazaran daha fazla kötü muameleye maruz kaldıklarını belirterek, "Aslında biraz da beklediğimiz gibi şiddet çok arttı ve kendimizi ilk seferdekinden çok daha ağır bir durumda bulduk. Geçen sefer aşağılanmıştık ama esasen sağlam dönmüştük. Bu kez kelimenin tam anlamıyla kemiklerimiz kırılmış halde dönüyoruz." dedi.
Kendileri İsrail güçlerinin kötü muamelesine maruz kalırken İtalyan hükümetinin yaklaşımını nasıl bulduğu sorulan Poggi, "Onların başka öncelikleri olduğunu biliyoruz. Soykırımdaki suç ortaklıklarını gizlemeye devam etmeleri de açık. Bizim yaptığımız şeyi sürdürmemizin nedeni de bu; özellikle İtalyan hükümeti başta olmak üzere Avrupa hükümetlerinin suç ortaklığını da ortaya koymak." diye konuştu.
Poggi, Gazze'de soykırım sona erene dek mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.
"ÖNCE DÖVÜLÜYORSUNUZ SONRA İÇERİ GİRİYORSUNUZ"
Aktivist Martina Comparelli, böyle bir misyona katıldığı için neler hissettiği sorusuna, "Bu, benim için bir onur meselesi değil, yapabileceğim ve yapacağım meselesi idi. 80 yıldır buna direnen insanlar var ve kendimi bir şey yapabilecek bir konumda bulduğum anda, bunu basit bir görev duygusuyla yapıyorum." ifadelerini kullandı.
İsrail güçlerinin kendilerini hukuksuz şekilde alıkoymasıyla ilgili olarak da Comparelli, "İnsanları teknelerden kaçırıp, kendi gemilerine götürüyorlar, bütün kişisel eşyalarımızı alıyorlar, bize sadece numaralı bir bileklik veriyorlar, bizi dövüyorlar ve orada bırakıyorlar. Ne olacağını bilmiyorduk. Konteynerlerde içeri girmek için prosedür şöyleydi; önce dövülüyorsunuz, sonra içeri giriyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.
İtalyan hükümetini, İsrail’in suç ortağı olmakla itham eden Comparelli, Türkiye'ye gelene kadar bir İtalyan diplomatı görmediğini de ifade etti.
 "ONLARCA YILDIR YÜZ BİNLERCE FİLİSTİNLİYE YAPTIKLARI ŞEYİ BİZE DE YAPTILAR"
Aktivist Marco Orefice de İsrail güçlerinin kendilerini hukuksuz alıkoymasına ilişkin, "Onlarca yıldır, yüz binlerce Filistinliye yaptıkları şeyi bize de yaptılar. Belki bu sefer daha görünür oldu çünkü canlı yayınlayabildik ve bazı insanlar şimdi şiddetin görünür izleriyle geri dönüyorlar. Ne yazık ki, bu şiddet Filistin halkının günlük yaşamının bir parçası.İşkence, şiddet, baskı, istismar, insanlıktan çıkarma, açlık; aklınıza ne gelirse, hepsini bizi korkutmak, hayatımızı tehlikeye atmak, bize zarar vermek için yaptılar." yorumunu yaptı.
Orefice, uluslararası sularda kaçırılmalarının akabinde yüzen bir "toplama kampını" andıran gemiye alındıklarını belirterek, işkenceye varan kötü muameleyi şöyle anlattı:
"50 kişi bir konteynerin içinde tıka basa yaşamaya zorlandık. Isınmanın tek yolu birbirimize sardalya gibi yakın durmaktı ve soğuktan korunacak yer bile yoktu. Dikenli teller, üzerimize yöneltilmiş projektörler ve keskin nişancılar vardı ve parmağımızı kıpırdattığımız anda bize ateş ediyorlardı. Nereye nişan alacaklarını biliyorlardı çünkü profesyonellerdi, bu denizde oldu. Gemiden indiğimiz andan itibaren ve tüm nakil boyunca, bizi tuttukları hapishanede şiddet başladı. Neredeyse 24 saat boyunca ellerimiz kelepçeliydi, su veya yiyecek görmedik ve bu 24 saat boyunca sürekli kötü muamele gördük, her türlü şekilde dövüldük. Bazı insanlar keskin nişancılar tarafından vuruldu."
Orefice, İtalyan hükümetinin tarihe soykırıma ortak olan hükümet olarak geçeceğini kaydetti.
Diğer yandan, Küresel Sumud Filosu'ndaki "Kasr-i Sadabada" teknesinden alıkonulan İtalya Temsilciler Meclisi Milletvekili Dario Carotenuto ve İtalyan gazeteci Alessandro Mantovani de bu sabah Yunanistan’ın başkenti Atina üzerinden Roma'ya ulaşmıştı.
YARALI AKTİVİSTLER İSTANBUL'DA TEDAVİ ALTINA ALINDI
İsrail'in uluslararası sularda alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu'nda yer alan yaralı aktivistler tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.
Türk Hava Yollarına (THY) ait 3 uçakla İstanbul Havalimanı'na getirilen aktivistlerden bazılarının yaralı olduğu belirlendi. Uygulanan şiddet nedeniyle kaburgalarında kırık ve çatlak oluşan, elektroşok işkencesi sebebiyle vücutlarında yaralar meydana gelen aktivistler, tedavi edilmek üzere ambulanslarla Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne götürüldü.
Diğer aktivistler ise sağlık muayenesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yaralanan aktivistlere ilişkin detaylı raporun Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak incelemenin ardından hazırlanacağı öğrenildi.
Öte yandan, İsrail askerlerinin plastik mermisiyle bacağından yaralanan ve İsrail'deki hastanelerde tedavi edilmeyi reddeden aktivistlerden Mecid Bağçivan da aynı hastaneye kaldırıldı.
AKTİVİSTLER HASTANEYE VE ADLİ TIP KURUMU’NA GÖTÜRÜLDÜ
İsrail tarafından uluslararası sularda alıkonulduktan sonra İstanbul’a getirilen Küresel Sumud Filosu’ndaki aktivistlerden yaralı olan 53 kişi ambulanslarla hastaneye sevk edilirken, diğer aktivistler ise sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi.
İsrail’in Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na yönelik müdahalesi sonrası alıkonulan 422 aktivist, özel uçaklarla İstanbul’a getirilmişti. Aktivistlerden yaralı olanlar ve kendilerini iyi hissetmeyen 53 kişi ambulanslara alınarak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Diğer aktivistler ise sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Aktivistler hastanede ve Adli Tıp Kurumu’nda çok sayıda vatandaşın yoğun katılımıyla karşılandı.
