A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
12 Aralık 2025, Cuma
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Güllü’nün ölümündeki sis perdesi aralandı! Bilirkişi raporu ortaya çıktı: İtme sonucu öldü Milyoner’de duygulandıran anlar! Tek öğrenci için kilometrelerce yol kat ediyor Başkan Erdoğan imzaladı! 9 üniversiteye rektör ataması Resmi Gazete’de Aynı aileden 3 kişinin öldürüldüğü davada flaş gelişme! Mirasa tek konmak için yapmış Gözden kaçırdığınız gizli kahraman! Kalp krizine karşı kalkan oluyor Resimli Cuma mesajları | Paylaşmalık en farklı, anlamlı ve içten cuma sözleri 12 Aralık Cuma hutbesi yayımlandı! Cuma hutbesi konusu ne? Tam metni oku-PDF indir 12 Aralık Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Dünya Haberleri İran müttefiki Esad'ın ardından Suriye'deki yeni yönetimle bir kanal arayışında!

İran müttefiki Esad'ın ardından Suriye'deki yeni yönetimle bir kanal arayışında!

ahaber.com.tr Haber Merkezi
Giriş: 09.12.2024 17:04 Güncelleme: 09.12.2024 17:19
İran müttefiki Esad’ın ardından Suriye’deki yeni yönetimle bir kanal arayışında!

Suriye'de Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) öncülük ettiği bir milis ittifakının yıldırım hızıyla diktatör Beşşar Esad'ı devirmesi, nesillerdir Orta Doğu için en büyük dönüm noktalarından birine işaret etti. Bölgede dengeleri değiştiren bu gelişme Esad'ın müttefiki İran ve Rusya'nın kaybettiği şeklinde yorumlanırken Reuters'a konuşan İranlı bir yetkili "düşmanca gidişatın önlenmesi amacıyla" yeni yönetimde etkin olacak muhaliflerle bir iletişim kanalı aradıklarını açıkladı.

İranlı üst düzey bir yetkili Pazartesi günü Reuters'a yaptığı açıklamada, müttefiki Beşşar Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'nin yeni liderliğindeki muhaliflerle yeni bir iletişim kanalı açmaya çalıştıklarını belirtti.İranlı yetkili bunun, ülkeler arasında "düşmanca bir gidişatın önlenmesi" amacıyla yapıldığını vurguladı.

Reuters haberinde "Esad'ın cumhurbaşkanı olarak düşüşü, İran ve Rusya'nın Arap dünyasında nüfuz kullandığı bir kaleyi ortadan kaldırdı." ifadelerine yer verdi.

Esad'ın devrilmesinden birkaç saat sonra İran, Şam'la ilişkilerin iki ülkenin "ileri görüşlü ve akıllıca yaklaşımı" temelinde devam etmesini beklediğini belirterek, Suriye toplumunun tüm kesimlerini temsil eden kapsayıcı bir hükümetin kurulması çağrısında bulundu.

Devrik Suriye eski Başkanı Beşşar Esad ile ABD'nin suikastla öldürdüğü Hasan Nasrallah (AFP)Devrik Suriye eski Başkanı Beşşar Esad ile ABD'nin suikastla öldürdüğü Hasan Nasrallah (AFP)

İran'ın Suriye'deki rolü üzerinde duran Reuters'ın haberinde, "Tahran'ın, Şam'daki iktidar değişikliğinin, İran'ın bölgesel nüfuzunun temel taşı olan Suriye'deki nüfuzunu nasıl etkileyeceği konusunda endişe duyduğu konusunda pek şüphe yok." denildi.

"İRAN'A 'DAHA YAKIN' KİŞİLERLE TEMAS KURMAK İSTİYORUZ"

Reuters'a konuşan üç İranlı yetkili, Tahran'ın "Suriye'nin yeni yönetici grupları içinde İran'ın görüşlerine daha yakın görüşlere sahip kişiler" olarak adlandırdığı kişilerle temas kurmak için diplomatik yollar aradığını söyledi.

İkinci İranlı yetkili "İran için asıl endişe, Esad'ın halefinin Suriye'yi Tahran'ın yörüngesinden uzaklaştırıp uzaklaştırmayacağıdır," dedi ve şöyle devam etti:

Suriyeliler, 8 Kasım 2024'te başkent Şam'daki İran büyükelçiliğini yağmalarken, bir adam öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran'ın merhum generali Kasım Süleymani'nin hasarlı portresinin üzerine basıyor. (AFP)Suriyeliler, 8 Kasım 2024'te başkent Şam'daki İran büyükelçiliğini yağmalarken, bir adam öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran'ın merhum generali Kasım Süleymani'nin hasarlı portresinin üzerine basıyor. (AFP)

"Bu, İran'ın kaçınmak istediği bir senaryodur."

İRAN ÇOK YALNIZ

Reuters'a göre Esad sonrası düşmanca bir Suriye, Lübnan silahlı örgütü Hizbullah'ın tek kara ikmal güzergahını elinden alacak ve İran'ın Akdeniz'e ve İsrail ile olan "cephe hattına" ana erişimini engelleyecek.

Üst düzey yetkililerden biri, Şam'daki önemli bir müttefikin kaybı ve Donald Trump'ın Ocak ayında Beyaz Saray'a dönmesiyle karşı karşıya kalan İran'daki din adamlarının, Suriye'nin yeni liderleriyle etkileşime açık olduğunu söyledi.

İran dini lideri Ali Hamaney (AFP)İran dini lideri Ali Hamaney (AFP)

Yetkili, "Bu angajman, bağların istikrara kavuşturulması ve bölgesel gerginliğin daha da artmasının önlenmesi açısından önemli" dedi.

İRAN'DA ÜST DÜZEY TOPLANTI: MÜTTEFİK ARANIYOR

Tahran'ın yeni yönetim içindeki iki grupla temas kurduğunu ve etkileşim düzeyinin önümüzdeki günlerde İran'ın en üst düzey güvenlik organlarından biri olan Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nde yapılacak toplantının ardından değerlendirileceğini söyledi.

İki İranlı yetkili, Tahran'ın, Trump'ın Esad'ın devrilmesini İran'a yönelik ekonomik ve siyasi baskıyı artırmak için bir kaldıraç olarak kullanmasından endişe duyduğunu, "ya taviz vermeye ya da İslam Cumhuriyeti'ni istikrarsızlaştırmaya" çalıştığını öne sürdü.

Suriye'nin Şam kentinde muhalif savaşçılar tarafından hasar gören İran Büyükelçiliği'nin girişinde yerde duran bir İran bayrağı, 8 Aralık 2024. (AP)Suriye'nin Şam kentinde muhalif savaşçılar tarafından hasar gören İran Büyükelçiliği'nin girişinde yerde duran bir İran bayrağı, 8 Aralık 2024. (AP)

"İRAN'IN SADECE İKİ SEÇENEĞİ VAR"

2018'de ABD'yi İran'ın altı büyük güçle yaptığı 2015 nükleer anlaşmasından çektikten sonra, dönemin Başkanı Trump, aşırı ekonomik sıkıntıya yol açan ve İran'daki kamuoyunun hoşnutsuzluğunu artıran bir "maksimum baskı" politikası izledi. Trump, planladığı yönetimi İran konusunda şahinlerle dolduruyor.

Uluslararası Kriz Grubu'ndan Ali Vaez, "İran'ın artık iki seçeneği var: Geri çekilip Irak'ta savunma hattı çekmek ya da Trump'la anlaşmaya varmak" dedi.

Esad'ın devrilmesi, Tahran'ın bölgedeki stratejik nüfuzunun azaldığını ortaya koydu.

Devrik Suriye eski Başkanı Beşşar Esad ile İran dini lideri Ali Hamaney (AP)Devrik Suriye eski Başkanı Beşşar Esad ile İran dini lideri Ali Hamaney (AP)

İRAN'IN MİLYON DOLARLARI HEP YANDI

Reuters'a göre İran'ın din adamları, 2011 yılında Suriye'de patlak veren iç savaşta Esad'ı desteklemek için milyarlarca dolar harcadı ve müttefikini iktidarda tutmak ve Tahran'ın Ortadoğu'da İsrail ve ABD nüfuzuna karşı "Direniş Ekseni"ni sürdürmek için Devrim Muhafızlarını Suriye'ye konuşlandırdı.

Esad'ın devrilmesi, Tahran'ın silah tedarik etmesi ve özellikle Hizbullah olmak üzere vekil güçlerini finanse etmesi için önemli bir geçiş güzergahı görevi gören İran'ın bölgesel direniş zincirindeki kritik bir halkayı ortadan kaldırıyor.

İran müttefiki Esad’ın ardından Suriye’deki yeni yönetimle bir kanal arayışında!
A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
İran müttefiki Esad’ın ardından Suriye’deki yeni yönetimle bir kanal arayışında!İran müttefiki Esad’ın ardından Suriye’deki yeni yönetimle bir kanal arayışında!İran müttefiki Esad’ın ardından Suriye’deki yeni yönetimle bir kanal arayışında!

Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
CHP’de arınma krizi! 25 vekilden toplu istifa hazırlığı: Kılıçdaroğlu parti mi kuracak?
İDEFİX REKLAM
Finans
US congressman says ’mainstream Muslims’ should be ’destroyed’
US congressman says 'mainstream Muslims' should be 'destroyed,’ drawing condemnation
FM Fidan: Türkiye ready to assume ‘any’ role in solving Gaza issue
Türkiye ready to assume ‘any' role in solving Gaza issue: Foreign minister
Iranian FM accepts Lebanese invitation to visit Beirut for ‘new chapter’ in bilateral relations
Iran’s foreign minister accepts Lebanese invitation to visit Beirut for ‘new chapter’ in bilateral relations
US Treasury Department imposes new Venezuela-related sanctions
US Treasury Department imposes new Venezuela-related sanctions
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • İtalya'nın en büyük yiyecek savaşı olan festivalde binlerce insan birbirine hangisinden tonlarca atar?
  • Hangisi "gurme" ile eş anlamlıdır?
  • Hangi Osmanlı padişahı İstanbul'u iki kez kuşatmıştır?
  • Hangisi sözlük tanımına göre "fihrist"in eş anlamlısıdır?
  • Hangisi ekim 2025'te Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almıştır?
  • Hangisi midye, istiridye vb. deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan bir maddedir?
  • Hangisi "karşısındakini susturmak amacıyla tartışmak" anlamına gelen bir kelime değildir?
  • Michel Vaujour'u hapishaneden kaçırmak için helikopter kullanmayı öğrenen ve kaçıran kişi kimdir?
  • Türkiye'de Konya'dan sonra yüz ölçümü en büyük olan il hangisidir?
  • Gözden kaçırdığınız gizli kahraman! Kalp krizine karşı kalkan oluyor
  • Resimli Cuma mesajları | Paylaşmalık en farklı, anlamlı ve içten cuma sözleri
  • 12 Aralık Cuma hutbesi yayımlandı! Cuma hutbesi konusu ne? Tam metni oku-PDF indir
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS