Son 50 yılın en yoğun kar yağışı! İspanya'da hayat durdu
İspanya'da etkili olan son 50 yılın en yoğun kar yağışı nedeniyle iki gündür hayatın durma noktasına geldiği ülkenin büyük bölümünde kara, hava ve demir yolları ulaşımının akşam saatlerinde kademeli olarak açılacağı bildirildi.
Merkezi hükümet ve yerel yönetimlerden yapılan açıklamalarda, kar temizleme çalışmalarına askeri birliklerin de yardım ettiği, binlerce kamyonun halen otoyollarda beklediği ifade edildi.

İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska, "Önceliğimiz otoyollarda kalan ve gıda, ilaç, Kovid-19 aşısı gibi temel gereksinimleri taşıyan kamyonların kurtarılıp, jandarmaya bağlı birliklerle konvoy halinde varış yerlerine ulaştırılmasıdır. Akşam saatlerinde buna başlamayı planlıyoruz." dedi.
Marlaska, başkent Madrid başta olmak üzere ülkenin kuzey ve doğu bölgelerini etkisi altına alan "Filomena" adı verilen kar fırtınası nedeniyle halen 171'i tamamen diğerleri kısmi olmak üzere toplam 716 yolun kapalı olduğunu açıkladı.

Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda, ülkenin doğusundaki Teruel kenti dışında kar yağışı alarmının İspanya genelinde kaldırıldığını söyleyen Marlaska, buna rağmen "Tehlike geçmedi. Soğuk hava dalgası geliyor. Vatandaşlardan seyahat etmemelerini, evlerinde kalmalarını istiyoruz." uyarısında bulundu.
Ulaştırma Bakanı Jose Luis Abalos da "Şimdi zor olan buzlanmayı önlemek." diyerek, kar temizleme ve tuzlama için kullanılan iş makinelerinin güvenli şekilde çalışmalarının öncelikleri olduğunu söyledi.



