Hepimizin yüreğini yakan orman yangınlarıyla mücadele hız kesmeden devam ediyor. yurdun farklı illerinde oksijen depomuz, doğal yaşamın barınağı ormanlarımız maalesef büyük zarar gördü. İçimizi yakan bu görüntüler bize iki şeyi de öğretti. Birincisi el ele omuz omuza hep birlikte nasıl mücadele verebileceğimizi hatırlattı bizlere. Yangın bölgesine yiyecek ve içecek yetiştirmeye çalışan kuryeler. Beton mikseriyle soğutma çalışması yapan iş makinesi operatörü. Ücretsiz yemek servisi yapan esnaflar ve traktörleriyle karınca kararınca yangın bölgesini su taşıyan çiftçiler. Bunlar sadece gördüklerimiz duyduklarımız, bir de bilmediğimiz duymadığımız ne fedakarlıklar var?
Devletin ilgili kurumlarının mesaisine yukarıda saydığımız örneklerle vatandaşlar da katılınca, omuz omuza neler yapılabileceği gözler önüne serildi. Tek yürek olup yüreklerimizi yakan yangınları söndürmeye çalıştı herke. Bu zorlu mücadele de birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Hepsinin amacı yeşil vatanın küle dönmesine engel olmaktı.
Bir de bunun tam tersi bir fotoğraf vardı. Yüzlerce hatta binlerce resmi ya da gönüllü çalışanın emeğini hiçe sayarcasına provokatif söylem ve paylaşımlar yapanlar vardı. Çalışmalarla ya da çalışma şekliyle ilgili eleştiriler tabii ki yapılabilir. Hatta katkı sağlayacak öneriler de sunulabilir hatta sunulmalı. Fakat sahada çalışan onca insanın emeğine yazık edecek, gerçek olmayan paylaşımlarla motivasyonu düşürmek hiçbir vicdana sığmaz. Çünkü yanan ormanlar hepimizin ve hiçbir ideolojik tartışmaya kurban edilmemesi gereken bir dayanışma süreci,.
Yetkililer ve uzmanlar defalarca uyarıyor, çıkan yangınların çok büyük bölümü insan kaynaklı. Bu yüzden olağanüstü hava koşullarının yaşandığı süreçlerde, buna azami dikkat etmeliyiz. Bilinçsizce atılan bir şişe, yasak bölgede yakılan mangal, bazen de bir izmarit maalesef yüzlerce hektar ormanın kül olmasına neden olabilir.
Son olarak şu konuya da değinmemiz gerekiyor. Ormanları kundaklayanlarla ilgili verilen cezalar yeterli mi? Kamuoyunda gördüğümüz karşılığı şu: kesinlikle cezalar arttırılmalı. Vatandaşlar bu konuda orman yangını çıkaranlarla ilgili cezaların daha fazla olması gerektiğini dile getiriyor. Burada bilinçsizce çıkarılan orman yangınlarının sorumlusu ve direk ormanları kundaklayanlarla ilgili ceza oranları farklılık gösteriyor doğal olarak.
Özetleyecek olursak; günlerdir süren yangınlar hem ülkenin akciğerlerini yok ediyor, hem birçok insanımızı yuvasından ve malından ediyor. O yüzden yangınlara karşı duyarlılığımız en üst düzeyde olmak zorunda.