Okan Müderrisoğlu
Okan Müderrisoğlu

Bin yıllık kardeşliğe “Türkiye Modeli” mührü...

Dün, TBMM'nin tarih yazdığı oturumlarından birine daha tanık olduk. Genel Kurul neredeyse tam kadro toplanmıştı. Eşine ender rastlanan bu tablo; milletvekillerinin yemin töreni günlerinin heyecanını, anayasa oylamalarındaki yüksek enerjiyi aratmıyordu. "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi" 367 vekilin imzasını taşıyordu ama bu sayının çok üstünde oyla kabul edileceği belliydi.
İYİ Parti başından itibaren, sürece de kanun teklifine de karşıydı. Bu tutumu, demokrasinin gereği olarak görmek gerekiyor. Hatta eleştiri, uyarı ve kaygılarından ileride karşılaşılabilecek sorunların çözümünde istifade edilmesi bile mümkün olabilir!
Bir kez daha gördük ve umutlandık ki...
Türkiye, eski Türkiye değil.
Köy baskınlarından, Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan dramlardan, isim değişikliği uygulamalarından artık "acı hatıralar olarak" söz ediliyor. Bütün bunlarla cesurca yüzleşiliyor, tüm taraflar açık yüreklilikle kendi payına düşen muhasebeyi yapıyor!
AK Parti döneminde... OHAL'e son verildiğini, Kürtçe şarkı ve isim yasaklarının kaldırıldığını hatırlamak, Kürtçenin "bilinmeyen dil değil", bu coğrafyanın kadim kültürünün parçası olduğunu hatırlatmak gerekiyor.
Ve elbette...
Şehitlerimizin canı pahasına verdiği mücadele, kahraman gazilerimizin büyük özverisi ilk günkü yerini ve değerini koruyor. Onlar sayesinde bir bütün olarak bugünlere kadar gelebildiğimizi, bölücü terör unsurları ile Kürt kökenli vatandaşlar arasına hassas çizgi çekmeyi başarabildiğimizi asla unutmuyoruz!

***

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in anlatımı ile...
Bugün bir "Türkiye Modelinin" hayata geçtiğini görmenin heyecanı içindeyiz.
AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül'ün, "Ankara Mutabakatı" olarak tanımladığı bu ilk adımı ise "silahların sustuğu, demokrasi ile adaletin daha da güçlendiği Türkiye" ideali için günün mana ve ehemmiyeti adına not ettik.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'ın, "Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 50 yıldır milletin başına bela olan terör, tarihin karanlık çöplüğüne gömülecek" beyanını da gelecek tasavvuru olarak okuduk.
Nihayet...
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Numan Kurtulmuş ve Devlet Bahçeli'nin süreçteki kurucu rolünün hakkını veriyoruz" sözlerinin, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve partili milletvekilleri tarafından alkışlanması her zamanki kadar mühimdi. Bakırhan ayrıca, "Kürtler ayrılmak isteseydi bu Meclis'in çatısı altında olmazdık. Biz buradayız. Çünkü vatan ortak, gelecek ortaktır" ifadeleriyle de dikkati çekti.
Bir ayrıntı daha...
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel konuşmasını tamamlayıp yerine geçerken MHP lideri Bahçeli'nin kendisini alkışlaması ve ikilinin tokalaşarak bir süre sohbet etmesi de güne damgasını vuran sahnelerden biriydi. Özel, parti yöneticilerinin teklife "evet" diyeceğini ama milletvekillerin serbest bıraktıklarını belirtse de "Barışın önünde durmayacağız" taahhüdüyle kayıtlara geçti.

***

Gel gör ki...
Yasa müzakerelerinin yapıldığı günün 10 Ağustos Sevr Antlaşması'nın imza yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle Meclis'te muhalefet partileriyle gerginlikler de yaşandı. Tamamen tesadüften ibaret olan bu talihsiz karşılaşmanın istismar edilmesi yanlıştı. İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu'nun yasa teklifine tepki gösterirken kullandığı, "Türk milleti bu Sevr'i de yırtıp atacaktır" ifadesine AK Parti adına cevap veren Abdülhamit Gül, Gazi Meclis'in geçmişte o kağıt parçasını (Sevr'i) yırtıp attığını en gür sesle vurguladı!
Unutmadan! 10 Ağustos aynı zamanda Anafartalar Zaferi'nin 111. yıl dönümüydü ve bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından özel bir mesajla kutlandı!
Özetle...
İsmini zikredemediğimiz parti temsilcilerinin katkıları da çok kıymetliydi. Bu andan itibaren atılacak çok adım olduğunu öngörerek "yeni dil inşası, yeni politika geliştirilmesi ve milli rıza üretilmesi" aşamasına geçmekte olduğumuz bilinci ile hareket etmek durumundayız. Kavramlar, yorumlanma biçimleri değişecek. Sosyo psikolojik dönüşüm yaşanacak, hakiki toplumsal bütünleşme çabası gösterilecek, siyasi ve hukuki reformlar ise kalıcı barış ve kardeşliği mühürleyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı / haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın
A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin