Bakır mutfak ürünleri yarım asır kullanılıyor
Anadolu mutfağının olmazsa olmazlarından olan bakır kaplar, 50 yıllık kullanım ömrüyle sık sık tercih edilmeyi sürdürüyor. Doğru kullanım ve 3 senede bir yapılan kalay işlemi işle yarım aşırı aşkın kullanım ömrü olan bakırlar satılırken de değerini koruyor.
Gaziantep'te, bakır mutfak ile süs eşyaları satan İlkay Açıkalın, bakırlara verilen paranın boşa gitmediğini dile getirdi.
Müşterilerin bakır hususunda her şey tercih ettiğini ifade eden Açıkalın, "Ayrım diye bir şey yok. Cezvesinden tutun tenceresine kadar, kazan, çaydanlık her şey gidiyor. Hem dekoratif olarak bakır alıyorlar, hem kullanım açısında bakır alıyorlar. Bakırın her türlüsü gidiyor" şeklinde konuştu.
''HURDASINI SATSANIZ YİNE PARA''
Fiyatların bakırın yükselmesinden dolayı biraz arttığını belirten Açıkalın, "Bir çaydanlık alıyorsunuz kalay yaptırdıktan sonra 15-20 yıl kullanıyorsunuz. Verdiğiniz para boşuna gitmiyor yani hurdasını satsanız yine para. 200-300 liraya bir çaydanlık alıyor, bunu kendisi kullandığı gibi evladı da kullanıyor, çok uzun ömürlü bir ürün" dedi.
''DEĞERİNİN ALTINDA SATILIYORSA İLLAKİ BU ÜRÜNDE BİR ŞEY VARDIR"
Bakıra 3 yılda bir kalay yaptırdıktan sonra 50 yılda kullanılabildiğini kaydeden Açıkalın, "Bizim burada ürünlerimiz var, 40 yıllık, 50 yıllık kalayını yaptırıp tekrar satıyoruz. Ucuz etin yahnisi yenmez diye boşa dememişler, ürünün belli bir hakkı vardır, belli bir değeri vardır eğer bu değerinin altında satılıyorsa illaki bu üründe bir şey vardır" diye konuştu.