Kurban Bayramı'nın gelmesiyle milyonlarca Müslüman için manevi bir ibadet olan Teşrik Tekbirleri yeniden gündeme geldi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarıyla birlikte bu önemli ibadetin mahiyeti ve uygulanış şekli vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor.
A Haber Foto Arşiv
Teşrik Tekbiri Nedir?
"Teşrik", Arapça kökenli bir kelime olup, etleri güneşe sermek ve kurutmak anlamına gelir. Bu tabir, Kurban Bayramı'nın ikinci gününde Mina'da kesilen kurban etlerinin güneşte kurutulmasıyla ilişkilendirilmiş ve zamanla bayramın üç günü için "eyyam-ı teşrik" yani teşrik günleri ifadesi kullanılmaya başlanmıştır.
"Tekbir" ise "Allahu Ekber" ifadesiyle Allah'ı yüceltmek anlamına gelir. Dolayısıyla Teşrik Tekbiri, teşrik günlerinde Allah'ı yüceltmek amacıyla getirilen tekbirlerdir.
A Haber Foto Arşiv
Teşrik Tekbiri Nasıl Getirilir?
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre Teşrik Tekbiri şu şekilde okunur:
"Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd"
Türkçe meali ise şöyledir:
"Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur."
A Haber Foto Arşiv
Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?
Teşrik Tekbirleri, Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazından itibaren başlar ve bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eder. Yani toplamda 23 vakit farz namazın ardından, selamdan hemen sonra birer defa getirilir.
Başlangıç:
👉 9 Zilhicce (Arefe) sabah namazı
Bitiş:
👉 13 Zilhicce ikindi namazı (İkindi dahil)
A Haber Foto Arşiv
Kaza Edilir mi?
Teşrik günlerinde kılınması gereken bir namaz aynı gün içinde kaza edilirse, tekbir de getirilir. Ancak teşrik günleri sona erdikten sonra kaza edilen bir namazda teşrik tekbiri getirilmez.
Şafiî mezhebinde ise teşrik tekbirleri sünnet olduğundan dolayı unutulması durumunda bir sorumluluk söz konusu değildir.
A Haber Foto Arşiv
Ramazan Bayramı'nda Getirilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı, teşrik tekbirlerinin yalnızca Kurban Bayramı'na mahsus olduğunu vurgulasa da Ramazan Bayramı'nda da getirilmesinin bir sakıncası olmadığını belirtmektedir. Ancak bu bir gereklilik ya da dini hüküm olarak değerlendirilmemelidir.