Çoban çayını içerken sürü drone'a emanet: Çevirmesi 30 saniye

Giriş Tarihi:Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
Çoban çayını içerken sürü drone'a emanet: Çevirmesi 30 saniye

Erzurum’un Oltu ilçesinde çobanlık yapan 28 yaşındaki İsmail Akkaş, merada yaşadığı bir olayın ardından sürü yönetimini drone ile gerçekleştirmeye başladı. Fiziksel eforu azaltan ve zaman tasarrufu sağlayan bu yöntem, bölgede hayvancılıkla uğraşanlar için ilham kaynağı oldu.

Erzurum'da küçükbaş hayvancılıkla uğraşan İsmail Akkaş, sürü kontrolünü drone teknolojisiyle yaparak geleneksel çobanlık yöntemlerini dönüştürdü. Merada karşılaştığı bir saksağan kuşunun sürüyü yönlendirmesinden esinlenen Akkaş, yaptığı denemeler sonrası kendi sistemini oluşturdu. Bu model ile hem iş yükünü düşürdü hem de sürü yönetiminde hız ve kontrol sağladı.

Merada bir saksağanın sürüyü yönlendirdiğini fark eden İsmail Akkaş, bu davranışı teknolojiye uyarlayarak drone kullanım fikrini geliştirdi. (Foto: İHA)Merada bir saksağanın sürüyü yönlendirdiğini fark eden İsmail Akkaş, bu davranışı teknolojiye uyarlayarak drone kullanım fikrini geliştirdi. (Foto: İHA)

SAKSAĞAN GÖZLEMİ FİKRİ TETİKLEDİ

Oltu ilçesine bağlı Toprakkale Mahallesi'nde yaşayan İsmail Akkaş, çocukluk yıllarından bu yana çobanlık yapıyor. Merada sürüsünü otlatırken yaşadığı bir an, iş yapış biçimini değiştirdi. Sürü tepeyi aşmak üzereyken ortaya çıkan bir saksağan kuşunun koyunları ürkütüp yön değiştirmesine tanık olan çoban, iş yükünü hafifletmek için teknolojiye başvurdu. İHA'ya göre, geleneksel çobanlık yöntemlerini teknolojiyle entegre eden Akkaş, "Eskiden peşlerinden saatlerce koşuyordum, şimdi çayımı içerek sürüyü kontrol ediyorum" dedi.

Yaptığı gözlemin ardından drone satın alarak denemelere başladı, kısa sürede sürü kontrolünü daha hızlı ve verimli hale getirdi. (Foto: İHA)Yaptığı gözlemin ardından drone satın alarak denemelere başladı, kısa sürede sürü kontrolünü daha hızlı ve verimli hale getirdi. (Foto: İHA)

DRONE YATIRIMIYLA ÇOBANLIK DİJİTALLEŞTİ

Gözlem sonrası teknolojiye yönelen Akkaş, kısa sürede bir drone temin ederek denemelere başladı. Aktaş, bu fikrin ortaya çıkış sürecini şu sözlerle anlattı:

"Bir gün sürü tepeyi aşmak üzereydi. O sırada karşıdan çıkan bir saksağan kuşu koyunları ürküttü ve sürü geri döndü. O an kuşun sürüyü nasıl yönlendirdiğini görünce aklıma drone kullanma fikri geldi. Hemen bir drone aldım ve denemeler yaptım. Kısa sürede çok olumlu sonuçlar aldım ve artık çok daha fazla mutluyum, keyifliyim"

Drone desteğiyle sürüyü saniyeler içinde yönlendiren çoban, bu yöntemle hem fiziksel eforunu azalttı hem de zaman kazandı. (Foto: İHA)Drone desteğiyle sürüyü saniyeler içinde yönlendiren çoban, bu yöntemle hem fiziksel eforunu azalttı hem de zaman kazandı. (Foto: İHA)

30 SANİYEDE SÜRÜYÜ ÇEVİRİYOR

Akkaş, drone sayesinde fiziksel yorgunluğunun bittiğini ve zamandan büyük tasarruf sağladığını ifade etti. "Eskiden koyunları yönlendirmek için saatlerce peşlerinden koşuyor, ıslıkla kontrol etmeye çalışıyordum. Şimdi çok rahatım. Sürü uzaklaşsa bile 30 saniyede drone ile istediğim yere yönlendirebiliyorum. Ben burada rahatlıkla çayımı demleyip içiyorum, drone benim yerime sürüyü takip ediyor. Benim için çok büyük kolaylık oldu, artık çobanlık çok daha keyifli" dedi. Akkaş'ın uyguladığı sistem, çevredeki diğer hayvan yetiştiricilerinin de dikkatini çekti.

Mobil uygulamalarımızı indirin