15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2026 yılı itibarıyla 17 farklı türde 39 yeni tarla bitkisi çeşidinin tescil edildiğini duyurdu. Yeni çeşitlerin çiftçilerin kullanımına sunulacağını belirten Yumaklı, "Bir çeşidin tescil edilmesi klasik ıslah yöntemleriyle yaklaşık 10 ila 15 yıl arasında sürebilmektedir" ifadelerini kullandı.

15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor 1

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucunda 17 farklı türde 39 yeni tarla bitkisi çeşidinin tescil edildiğini duyurdu.

Bakan Yumaklı, bakanlık olarak tohumculuk ve AR-GE çalışmalarına özel önem verdiklerini belirterek, çiftçilere en kaliteli üretim materyalini ulaştırmayı ve tüketicilere güvenli gıda arzı sağlamayı öncelikli hedef olarak gördüklerini ifade etti.

15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor 2

Tohum geliştirme çalışmalarının yoğun emek, bilgi ve tecrübe gerektirdiğine dikkat çeken Yumaklı, "Bir çeşidin tescil edilmesi klasik ıslah yöntemleriyle yaklaşık 10 ila 15 yıl arasında sürebilmektedir. Bu çeşitlerin tamamı uzun yıllara yayılan çalışmaların ve sabırla yürütülen ıslah süreçlerinin bir sonucu olarak ülkemiz tarımına kazandırılmıştır" dedi.

15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor 3

17 FARKLI TÜRDE 39 YENİ ÇEŞİT

Sabah'tan Rana Büyüktaş'ın haberine göre Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından 2026 yılında tescil edilen çeşitler arasında 15 ayçiçeği ve 5 ekmeklik buğday çeşidi öne çıktı.

15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor 4

Bunun yanı sıra ikişer adet haşhaş, nohut, pamuk ve yer fıstığı ile birer adet anason, arpa, aspir, Aydın salebi, çeltik, korunga, makarnalık buğday, Muğla salebi, patates, soya ve tütün çeşidi milli tarıma kazandırıldı

Böylece toplam 39 yeni çeşit çiftçilerin kullanımına sunulmak üzere tescil edilmiş oldu.

15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor 5

16 YILLIK EMEĞİN ÜRÜNÜ

Bu yıl tescil edilen çeşitler arasında en dikkat çekenlerden biri "Terzioğlu" adlı korunga çeşidi oldu.

16 yıllık bir çalışmanın ürünü olan "Terzioğlu", Doğu Anadolu'nun doğal meralarından toplanan 1.400 genotip arasından seçilerek geliştirildi.

Türkiye'nin ilk mera tipi baklagil yem bitkisi olma özelliğini taşıyan çeşit, mera şartlarında kuraklığa, soğuğa ve yoğun otlatma baskısına karşı gösterdiği dayanıklılıkla öne çıkıyor.

15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor 6

ÇEŞİT SAYISI 1087'YE ULAŞTI

TAGEM, tescil çalışmalarının başladığı ilk günden bu yana tarla bitkileri alanında yaklaşık 4 bin çeşidi tescil ettirdi.

Kurum, ıslah çalışmalarında yalnızca verimliliği değil protein miktarı, enerji değeri ve yağ oranı gibi kalite kriterlerini de dikkate alıyor.

15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor 7

Güncel çalışmalar kapsamında 180'den fazla türde AR-GE faaliyetleri yürütülürken, yaklaşık 100 türde aktif ıslah çalışması devam ediyor.

Son tescillerle birlikte milli çeşit listesindeki toplam TAGEM çeşidi sayısı 1087'ye ulaştı.

Geliştirilen yerli ve milli tohumlar ise kamu ve özel sektör tohumculuk firmalarına devredilerek doğrudan çiftçilerin kullanımına sunuluyor.

15 yıllık emeğin mahsulü! Bakanlık çiftçiye müjdeyi verdi, 39 yeni çeşit tarıma kazandırılıyor 8
A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin