Uzmanlar uyardı: Gece telefonu bırakın! Depresyon riskini artıran o alışkanlık

Giriş Tarihi:
ahaber.com.tr Haber Merkezi

Sosyal medyada gece geç saatlerde aktif olmayı alışkanlık haline getirenler için bilim insanlarından dikkat çekici bir uyarı geldi. Görünüşte masum bir davranış, zihinsel dengeyi düşündüğünüzden daha fazla etkiliyor olabilir.

Uzmanlar uyardı: Gece telefonu bırakın! Depresyon riskini artıran o alışkanlık 1

Sosyal medya, günümüzün en yaygın iletişim araçlarından biri. Ancak yeni bir araştırma, bu platformlarda geçirilen zamanın yalnızca süresinin değil, saatinin de ruh sağlığı üzerinde etkili olabileceğini ortaya koydu. Bristol Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmaya göre gece saatlerinde sosyal medya paylaşımı yapan kişiler, gündüz kullanıcılarına kıyasla daha düşük ruhsal iyilik haline sahip.

Uzmanlar uyardı: Gece telefonu bırakın! Depresyon riskini artıran o alışkanlık 2

Gece Tweet'lerinin Görünmeyen Bedeli

Uzmanlar, gece 23.00 ile sabah 05.00 arasında sosyal medyada aktif olan kişilerin, gündüz paylaşım yapanlara kıyasla daha yüksek depresyon ve anksiyete belirtileri gösterdiğini belirledi.

Uzmanlar uyardı: Gece telefonu bırakın! Depresyon riskini artıran o alışkanlık 3

Araştırma kapsamında 15 yıla yayılan veriler incelendi ve 310 katılımcının toplam 18 bini aşkın paylaşımı analiz edildi. Sonuçlar, geç saatlerde yapılan paylaşımların "zihinsel dalgalanmalarla" doğrudan ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar uyardı: Gece telefonu bırakın! Depresyon riskini artıran o alışkanlık 4

Mavi Işık Uykuyu ve Dengeyi Etkiliyor

Araştırmaya göre, akıllı telefonlardan yayılan mavi ışık, uyku hormonu melatonin üretimini baskılıyor. Gece geç saatlerde ekran karşısında geçirilen süre, bilişsel uyarılmayı artırıyor ve uyku kalitesini düşürüyor.

Uzmanlar uyardı: Gece telefonu bırakın! Depresyon riskini artıran o alışkanlık 5

Daha Az Gece Ekranı, Daha Sakin Zihin

Uzmanlara göre, uykudan hemen önce ekran karşısında geçirilen zamanı azaltmak sadece uyku kalitesini değil, zihinsel dayanıklılığı da artırıyor.