Ev yapımı yoğurdun kıvamını tutturmak için öncelikle süt seçimi büyük önem taşır. Yoğurdun sert kıvamlı olması için dikkat edilmesi gereken diğer noktalar arasında, sütün yağ oranının yüksek olması ve mayalama sıcaklığının doğru ayarlanması yer alır. Günlük çiğ süt kullanmak, mayalanma sürecini hızlandırarak daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar. Ayrıca, keçi ve koyun sütü gibi yüksek yağ içeren sütler ile yapılan yoğurtlar daha tok kıvamlı olur. Manda sütü de yoğurt yapımında tercih edilebilecek alternatifler arasındadır.
Tereyağıyla Taş Gibi Yoğurt Tarifi
Eski zamanlardan günümüze gelen bu yoğurt tarifinin yapımı ise oldukça kolay. Mayalama işlemini farklı bir boyuta taşıyan tereyağı, yoğurdun hem kıvamını artırır hem de ekşimsi tat oluşmasını engeller. Ayrıca, yoğurdun iyi kıvam alabilmesi için kullanılan tereyağının doğal ve katkısız olması gerekir.
Malzemeler
5 litre süt
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Taze çiğ süt derin bir tencereye alınarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika daha kaynatın. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra ocaktan alınan sütü oda sıcaklığında bir süre bekletin.
Süt uygun sıcaklığa geldiğinde mayalamaya hazır demektir. Süte dokunduğunuzda parmağınız yanmıyorsa uygun sıcaklığa gelmiş olduğunu anlayabilirsiniz.
Yoğurdu mayalayacağınız kaplara göre tereyağ ölçüsü farklılık gösterir. Kavanoza bir çay kaşığı, borcama bir tatlı kaşığı ve tencereye yarım yemek kaşığı doğal tereyağı konulmalıdır.
Önceden ısıtılmış süte tereyağı ekleyin ve tamamen erimesi sağlayın. Bu yöntem, yoğurdun taş gibi sert olmasını sağlarken aynı zamanda lezzetini de artırır.
Buharı emmesini sağlayan temiz bir bez ile tencerenin üzerini kapatın ve 5 saat boyunca soğumasını bekleyin. Süre sonunda tencere, kapağı açık şekilde iki saat buzdolabında dinlendirin. Bu süre sonunda yoğurt tamamen katılaşmaya başlamış olacaktır. Ardından kapağı kapatılarak yoğurdu buzdolabında 5 saat daha muhafaza edin. Süre sonunda yoğurdunuz tüketilmeye hazır demektir.