Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonuna girilirken yurdun büyük bölümünü kapsayan kuvvetli yağış ve rüzgâr uyarısı yaptı. Çok sayıda il için sarı kod verilirken, özellikle pazar günü kuvvetli sağanak, yer yer fırtına ve yüksek kesimlerde kar bekleniyor.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre Türkiye, hafta sonu itibarıyla yeni bir yağışlı ve soğuk hava sisteminin etkisi altına giriyor. Ülke genelinde çok bulutlu hava hakim olurken, Güney Ege ile Çanakkale, İzmir, Zonguldak, Bolu ve Karabük çevreleri dışında kalan tüm bölgelerde aralıklı yağış bekleniyor.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

Yağışların; kıyı kesimlerde sağanak ve gök gürültülü sağanak, yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar şeklinde etkili olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu'nun kuzeyi ile Kırklareli, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Yalova, Antalya'nın doğu kıyıları ve Erzurum'un güneyinde yağışların kuvvetli olacağı duyuruldu. Hakkari ve Şırnak çevrelerinde ise yağışın yer yer çok kuvvetli seviyeye ulaşabileceği uyarısı yapıldı.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

SARI KOD UYARISI

Meteoroloji, yayımladığı uyarı sisteminde çok sayıda il için sarı kod verdi. Uyarı listesinde Adıyaman, Balıkesir, Bursa, İstanbul, Diyarbakır, Van, Erzurum, Elazığ, Batman, Şırnak ve Yalova'nın da aralarında bulunduğu 22 il yer aldı. Bu kapsamda vatandaşların ani sağanak, su baskınları, ulaşımda aksama, çatı uçması ve görüş mesafesinde düşme gibi olumsuzluklara karşı tedbirli davranmaları istendi.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

RÜZGAR ETKİSİNİ ARTIRACAK

Rüzgarın genellikle güneyli yönlerden hafif ve orta kuvvette, Marmara'nın kuzey kesimlerinde ise kuzey ve kuzeybatıdan zaman zaman saatte 40–60 kilometre hızla eseceği tahmin ediliyor. Özellikle yağış anlarında rüzgarın etkisinin artacağı ve yer yer fırtına düzeyine yaklaşabileceği aktarıldı.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

İSTANBUL İÇİN PEŞ PEŞE UYARILAR

İstanbul'da hafta sonu itibarıyla hava hızla değişiyor. İstanbul Valiliği ve AKOM'un yaptığı açıklamalara göre kentte pazar sabahından itibaren kuvvetli sağanak ve zaman zaman fırtına bekleniyor. AKOM verileri, Cumartesi gecesinden itibaren etkisini gösterecek yağışların Pazartesi sabahına kadar devam edeceğini gösteriyor.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

Meteoroloji uzmanları, bugün 18 dereceye kadar çıkan sıcaklıkların Çarşamba günü 11 dereceye kadar düşeceğini, gece sıcaklıklarının ise 5–6 dereceye ineceğini belirtiyor. Uzmanlar, "İstanbullular bu hafta mont ve şemsiyelerini yanından ayırmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

ANKARA VE İZMİR'DE DURUM DAHA FARKLI

Hava tahminlerine göre Ankara, pazar günü yağış alacak ve sıcaklık 12 dereceye kadar düşecek. İzmir'de ise pazar ve pazartesi yağış beklenmiyor. Kentte sıcaklıkların 17–18 derece seviyelerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

DOĞU VE YÜKSEK KESİMLERDE KAR BEKLENTİSİ

Türkiye'nin doğusunda yer alan yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı ihtimali güçleniyor. Özellikle Erzurum, Kars, Ardahan ve Van çevrelerinde gece saatlerinde kar yağışı görülebilir. İç Anadolu'nun doğusunda da yüksek noktalar beyaza bürünebilir.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

SEL, SU BASKINI VE DON RİSKİNE DİKKAT

Kuvvetli yağışların etkili olacağı bölgelerde sel ve su baskınlarına karşı hazırlıklı olunması gerektiği belirtilirken, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde buzlanma ve don olayının görülebileceği duyuruldu. Sabah ve gece saatlerinde İç Ege, İç Anadolu ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

METEOROLOJİ'DEN BÖLGE BÖLGE HAVA DURUMU

Marmara'da Kuvvetli Yağış ve Sert Rüzgar

Marmara Bölgesi genelinin, Çanakkale hariç, gün boyunca çok bulutlu ve aralıklı yağmur ile sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Özellikle Kırklareli, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Yalova çevrelerinde yağışların yerel olarak kuvvetli olması öngörülüyor.

Rüzgarın, bölgenin kuzey kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden zaman zaman kuvvetli, saatte 40-60 km hıza ulaşacak şekilde esmesi tahmin ediliyor.

İstanbul 14°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı. Yağışların sabah ve öğle saatlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

Bursa 13°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı. Sabah ve öğle saatlerinde yağışın zaman zaman kuvvetlenmesi bekleniyor.

Kırklareli 11°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı. Sabah ve öğle saatlerinde yer yer kuvvetli yağış tahmin ediliyor.

Çanakkale 15°C: Çok bulutlu, yağış beklenmiyor.

Ege'de Bulutlar Hakim, İç Kesimlerde Sağanak Görülecek

Ege Bölgesi'nde hava parçalı ve çok bulutlu. Özellikle Manisa, Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkili olacağı tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde pus ve yer yer sis görülebilir.

Afyonkarahisar 11°C: Çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

Denizli 15°C: Çok bulutlu.

İzmir 17°C: Çok bulutlu bir gün bekleniyor.

Muğla 14°C: Çok bulutlu, gün içinde yağış beklentisi verilmemiş durumda.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

Akdeniz'de Sağanak ve Gök Gürültülü Yağış

Akdeniz Bölgesi genelinde parçalı ve çok bulutlu hava hakim. Bölge genelinde aralıklı yağmur ve sağanak, kıyı kesimlerde ise yer yer gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Antalya'nın doğu kıyılarında yağışların yerel olarak kuvvetli olması öngörülüyor.

Adana 15°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

Antalya 17°C: Parçalı ve çok bulutlu. Sabah ve öğle saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların sabah saatlerinde doğu kıyılarında yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

Hatay 16°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

Isparta 11°C: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

İç Anadolu'da Gün Boyu Bulut ve Aralıklı Yağmur

İç Anadolu Bölgesi'nde çok bulutlu bir hava hakim. Bölge genelinde aralıklı yağmur ve sağanak yağış beklentisi sürüyor. Sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis görülmesi öngörülüyor.

Ankara 11°C: Çok bulutlu, akşam saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Eskişehir 11°C: Çok bulutlu, öğle ve akşam saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Konya 8°C: Çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Nevşehir 11°C: Çok bulutlu, akşam saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

Batı Karadeniz'de Yer Yer Sağanak, İç Kesimlerde Sis

Batı Karadeniz'de hava parçalı ve çok bulutlu. Kastamonu, Düzce, Bartın ve Sinop çevrelerinde aralıklı yağmur ve sağanak yağış bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde pus ve yer yer sis görülebileceği tahmin ediliyor.

Bolu 12°C: Parçalı ve çok bulutlu.

Düzce 16°C: Parçalı ve çok bulutlu, öğle ve akşam saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Sinop 17°C: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Zonguldak 15°C: Parçalı ve çok bulutlu.

Orta ve Doğu Karadeniz'de Yağmur, Yükseklerde Kar

Orta ve Doğu Karadeniz genelinde parçalı ve çok bulutlu hava ile birlikte aralıklı yağış bekleniyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak şeklinde olacağı, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde ise karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde kar yağışı olarak görüleceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde buzlanma ve don olayına dikkat çekiliyor.

Amasya 15°C: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ve gece saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Rize 18°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı.

Samsun 18°C: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ve gece saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Trabzon 17°C: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Meteoroloji son dakika | 22 il için sarı alarm: Sağanak, kar, don, fırtına... Soğuklar başlıyor

Doğu Anadolu'da Yağmur, Yükseklerde Kar ve Yer Yer Kuvvetli Yağış

Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında çok bulutlu ve aralıklı yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışların; genellikle yağmur ve karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Bölgenin güney ve batısı ile Erzurum'un güneyinde yağışların yer yer kuvvetli olması öngörülüyor. Hakkari ve Şırnak çevrelerinde ise çok kuvvetli yağış ihtimali bulunuyor. Bölgenin kuzey ve doğusunda buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Erzurum 7°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı. Yağışların güney kesimlerde akşam saatlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Kars 5°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı.

Malatya 8°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, yükseklerinin karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların sabah saatlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Van 10°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı. Yağışların öğle saatlerinde yerel kuvvetli olması öngörülüyor.

Güneydoğu Anadolu'da Sağanaklar Güçleniyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde çok bulutlu ve aralıklı yağmur ile sağanak yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışların özellikle bölgenin kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetlenmesi tahmin ediliyor.

Batman 15°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı. Yağışların akşam saatlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

Diyarbakır 14°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı. Yağışların yer yer kuvvetli olması öngörülüyor.

Gaziantep 13°C: Çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı.

Mardin 12°C: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı.

Mobil uygulamalarımızı indirin