Kurban Bayramı yaklaştıkça bayram coşkusu sarıyor, sofralar şenleniyor. Kurban etinin yanlış tüketilmesi, sağlık açısından ciddi riskleri de beraberinde getirebilir. Kırmızı etin bilinçsiz yenilmesi, kalp hastalığından diyabete, sindirim problemlerinden kolesterol dengesizliğine kadar pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyor. Sağlık Bakanlığı, bayramda et tüketimi ve saklama koşullarına dair önemli bir bilgilendirme yayımlayarak vatandaşları uyardı. İşte o açıklamalar...
Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat
Bayram döneminde kırmızı etin yanı sıra tatlı ve hamur işi tüketiminin artması, özellikle kronik hastalığı olanlar için risk oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı Kurban Bayramı'nda yeterli ve dengeli beslenme davranışının sürdürülmesinin, kronik hastalığı olan kişiler kadar sağlıklı kişiler için de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve öğünlerde besin gruplarının dengeli tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. T.C. Sağlık Bakanlığı'nın 5 Haziran 2025 tarihli yazılı açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer alıyor:
"Kurban Bayramı'nda kırmızı et ile birlikte tatlıların, hamur işlerinin de tüketim miktarı ve sıklığı arttığından, kalp-damar hastalığı, mide hastalığı, obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişiler, bu özel günlerde beslenmelerine daha fazla dikkat etmelidir. Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için, bu hasta grubunun yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri önemlidir.
Bayram Sabahı Mutlaka Kahvaltı Yapılmalı
Bayram sabahında kahvaltı öğününün atlanmaması, öğünlerde sebze, meyve, süt ve süt ürünleri ile ekmek ve tahıl gruplarından besinlerin dengeli şekilde tüketilmesi gerekir. Etlerin tek başına değil sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salata ile tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etin yanında C vitamininden zengin sebze, meyve, salata tüketilmesi, etteki demirin vücut tarafından emilimini sağlamaktadır. Gün içinde yeterli miktarda su içmek, en az 30 dakikalık yürüyüşler yapmak da kilo kontrolünü sağlayabilmeye yardımcı olmaktadır.
Özellikle Yüksek Kolesterol Hastaları ile Kalp-Damar Hastalığı Riski Taşıyan Kişiler Sakatat Yememeli
Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açacağı için özellikle sindirim problemi yaşayanlar, mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen yememeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yüksek kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, sakatat tüketiminden özellikle kaçınmalıdır.